Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την Παλαιστίνη (pics)
Με ένα μήνυμα ειρήνης και ασφάλειας στην Παλαιστίνη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχτηκε παιδιά των σχολείων της ομογένειας που του τραγούδησαν τα κάλαντα, την παραμονή των Χριστουγέννων, στο Φανάρι.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο δράμα των προσφύγων αλλά και του λαού της Παλαιστίνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αρκετά τα προβλήματα από τα οποία υποφέρει ο κόσμος στη Μέση Ανατολή και ήταν περιττό να προστεθούν και άλλα προβλήματα τον τελευταίο καιρό».
Ο Βαρθολομαίος στάθηκε και στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρήσει την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Τόνισε πως θα πρέπει να παραμείνει το status quo στα Ιεροσόλυμα, καθώς όπως είπε «έρχεται να ανατραπεί με τις πρόσφατες αποφάσεις».
Αναφορικά με την Παλαιστίνη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχτηκε τις ευχές του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, για τα Χριστούγεννα, όπου του αντευχήθηκε για να υπάρξει ειρήνη και να σταματήσει να υποφέρει ο παλαιστινιακός λαός «που τόσο πολύ αδικήθηκε και αιματοκυλίστηκε, να περάσει ένα νέο έτος με ειρήνη, επιτέλους, και με γαλήνη».
Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε σε μαθητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζωγραφείου Λυκείου, της Ζαππείου Σχολής και νέων του Μορφωτικού και Καλλιτεχνικού Συνδέσμου Φερίκιοϊ-ΕΡ.Θ.Ο., υπενθυμίζοντας ότι τα Χριστούγεννα είναι η εορτή του παιδιού Ιησού, η εορτή όλων των παιδιών.
«Γιατί τα παιδιά μάς θυμίζουν τον παράδεισο. Γιατί στα μάτια των παιδιών βλέπουμε τη γαλήνη, την ηρεμία, την αθωότητα, την ειρήνη. Και σκέπτομαι, έχοντας όλους εσάς μπροστά μου και έχοντας επικοινωνήσει με τα νιάτα της ομογένειας, σκέπτομαι, λέγω, πόσα άλλα παιδιά στον κόσμο, είτε είναι χριστιανόπουλα, είτε όχι, ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον μη ειρήνης, ανασφάλειας, πολέμου, ιδιαιτέρως στη Μέση Ανατολή», είπε αρχικά και πρόσθεσε για τα παιδιά των προσφύγων:
«Παιδιά, τα οποία δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν το γάλα τους, δεν έχουν τα φάρμακά τους. Οι γονείς τους είναι πάμφτωχοι. Και σκέπτομαι ότι αυτές οι οικογένειες που εκπατρίζονται, που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μας στέλνουν ένα μήνυμα για τον πολιτισμό μας. Είναι όντως υψηλό το επίπεδο του πολιτισμού μας, αλλά εάν ο πολιτισμός μας δεν γίνει πιο ανθρώπινος, πιο σπλαχνικός, πιο φιλάνθρωπος, δεν θα μπορεί να έχει την απαίτηση να ονομάζεται "πολιτισμός"».