Όχι στο πλαίσιο οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΠΥ από τον ΠΙΣ
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί «απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία» την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΠΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς
Την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο Π.Ι.Σ. τη θεωρεί απαξιωτική για την ιατρική λειτουργία. Επίσης, είναι της άποψης ότι αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. κατά την ενημέρωσή του από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2017, του είχε επισημάνει τις θέσεις του ιατρικού κόσμου, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις», αναφέρεται.
Ειδικότερα, είχε ζητήσει:
Συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Π.Ι.Σ. με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το Σύστημα.
Κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Αυτό – είχε τονιστεί - αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση. Καμία απόφαση, που λαμβάνεται κατά παρέκκλιση των θέσεων των Συλλογικών Οργάνων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
«Ωστόσο, οι θέσεις του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν αμετακίνητες. Διαπραγμάτευση με τέτοιους όρους δεν μπορούσε ούτε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η επίκληση των δεσμεύσεων των μνημονίων δεν μπορεί να απαξιώνει την ιατρική λειτουργία, αλλά και να δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για την περίθαλψη των ασθενών.
Πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στο χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα.
Οι προϋποθέσεις του ωραρίου λειτουργίας των οικογενειακών ιατρών για τους ασφαλισμένους, δεν αφήνουν περιθώρια ελεύθερου χρόνου για ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να εξεταστούν ιδιωτικά. Η κατάργηση της ελεύθερης επιλογής, αποτελεί επίσης περιορισμό, ο οποίος αντίκειται στην αρχή της ελεύθερης βούλησης του ασθενή και δημιουργεί επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της περίθαλψης», σημειώνεται.
Ο Π.Ι.Σ. ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναστείλει την προκήρυξη και να δει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, δεδομένου ότι πολλές γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας μένουν ακάλυπτες. Παράλληλα, τους καλεί να αντιμετωπίζουν την ιατρική λειτουργία όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά με όρους ασφάλειας και αξίωσης, ενώ προειδοποιεί ότι η προκήρυξη αυτή είναι καταδικασμένη να αποτύχει. «Οι πολίτες», συνεχίζει, «θα έρθουν αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις όπως είναι η έλλειψη ιατρών, φαρμάκων και απαραίτητων διαγνωστικών εξετάσεων. Ο κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι πολίτες τη φροντίδα της Υγείας τους είναι ορατός. Στην περίπτωση αυτή, το επιπλέον φορτίο των Νοσοκομείων θα είναι μεγάλο».
Να σημειωθεί ότι το θέμα εξετάζεται από την Νομική Υπηρεσία του Π.Ι.Σ. καθώς και η πιθανότητα να επιλεγεί η δικαστική οδός για την προκήρυξη.