Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν «εγγυήσεις» ώστε να αντιμετωπιστεί ο αλυτρωτισμός «σε όλες τις μορφές του». Προανήγγειλε επίσης, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, την κύρωση από την ελληνική Βουλή, της δεύτερης φάσης της συμφωνίας διασύνδεσης με την ΕΕ. 

 «Προσπαθούμε να φέρουμε στο προσκήνιο όσα ενώνουν τους λαούς μας, παρά όσα τους χωρίζουν» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας. 

«Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ από εθνικισμούς» συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που με νοιάζει ατζέντα συνεργασίας και συναναπτυξης ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων».

«Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας ως δύναμη ευθύνης, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή» συνέχισε.

«Γνωρίζω ότι μας με άλλοι με ελπίδα και σκεπτικισμό. Και οι δύο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές με ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Και το λέω αυτό γιατί δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις χώρες μας σε γερά θεμέλια, αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης, που σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ώστε να μην δημιουργηθούν διεκδικήσεις στο μέλλον».

 «Ο Ζόραν είναι διατεθειμένος» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ.Τσίπρας «να προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες άμεσα σε αυτήν την κατεύθυνση και εγώ του απάντησα πως είμαι διατεθειμένος προχωρήσουμε πρωτοβουλίες που είχαν παγώσει να Αδριατικής-Ιονίου και την πλήρωση και της δεύτερης φάσης της συμφωνίας διασύνδεσης με την ΕΕ στη Βουλή». Προκειμένου όμως να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ πρέπει να βρεθεί λύση, ιδιαίτερα στο να συμφωνηθεί σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων».

«Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ. Συμφωνήσαμε οι συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να εντατικοποιηθούν, με σημαντικότερο το άνοιγμα του διασυνοριακού περάσματος των Πρεσπών».