Αβραμόπουλος: Ημέρα ευθύνης η παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
Ο ευρωπαίος επίτροπος υπογράμμισε πως πρέπει να θυμόμαστε την φρίκη του Ολοκαυτώματος για να μην την επαναλάβουμε ποτε.
Σε εκδήλωση της Κομισιόν στις Βρυξέλλες για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως οι επιζώντες μεταφέρουν τις μαρτυρίες τους «για ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν». Οι επιζώντες, τόνισε, διδάσκουν «ένα μάθημα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ. Ένα μάθημα που αφορά στις πιο σκοτεινές σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας και που αποτελεί βασικό στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας. Είναι ένα μάθημα για το τι είναι ικανή να διαπράξει η ανθρώπινη φύση όταν παραβιάζεται η θεμελιώδης αξία του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όταν επικρατεί ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία».
«Πέρυσι επισκέφτηκα το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του Άουσβιτς, τον τόπο που έλαβαν χώρα ανείπωτες θηριωδίες. Πρέπει να θυμόμαστε τη φρίκη του Ολοκαυτώματος για να μην την επαναλάβουμε ποτέ. Γιατί όπως έχει λεχθεί "όσοι δεν μπορούν να θυμηθούν το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν» τόνισε.
«Το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα δημιουργήθηκε μέσα από τις τραγικές εμπειρίες και τις στάχτες που άφησε πίσω του ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Σήμερα, μετά από 60 χρόνια ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας, οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας τίθενται και πάλι υπό αμφισβήτηση. Η ρητορική του στιγματισμού ατόμων και κοινοτήτων εξαιτίας της θρησκείας, της καταγωγής ή του χρώματος του δέρματός τους, επανεμφανίζεται σήμερα, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηροί θεατές. Με το να θυμόμαστε αυτές τις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας ενισχύσουμε την άμυνα μας απέναντι στη λαϊκιστική και ξενοφοβική ρητορική» συνέχισε ο επίτροπος.
Αναφέροντας πως μια από τις βασικές αρμοδιότητές του ως Ευρωπαίος Επίτροπος είναι η διατήρηση της ευρωπαϊκής ιστορικής μνήμης, είπε ότι με το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» στηρίζονται πρωτοβουλίες που εστιάζουν στη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος και στη μετάδοσή της στους νέους Ευρωπαίους «για να μην ξεχάσουμε ποτέ». «Σας διαβεβαιώ ότι η στήριξη για τις δράσεις αυτές θα συνεχισθεί» τόνισε.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις για να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κοινωνίες μας θα παραμείνουν ανοικτές, ανεκτικές , δημοκρατικές και πλουραλιστικές. Οι πολίτες στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο πρέπει να υπερασπισθούν ενωμένοι τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης, της ισότητας. Πρέπει, επίσης, να διασφαλίσουμε ότι το διαδίκτυο, αυτό το παγκόσμιο μέσο ελεύθερης έκφρασης, πληροφόρησης και επικοινωνίας δεν θα χρησιμοποιείται για τη διάδοση μηνυμάτων μίσους και αντισημιτισμού» συνέχισε.
«Το 2018 είναι έτος αφιερωμένο στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Ο πολιτισμός μας βασίζεται στην ποικιλομορφία και τη συλλογικότητα: "e pluribus unum" (από πολλούς, ένα). Την ημέρα αυτή, θυμόμαστε και τιμούμε όσους δεν βρίσκονται μαζί μας στη ζωή για να καταθέσουν τη μαρτυρία τους. Θυμόμαστε τα έξι εκατομμύρια ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες, παιδία, που έχασαν πρόωρα τη ζωή τους, όταν το μίσος έπληξε την ήπειρό μας» τόνιοσε.
«Κοιτάζοντας στο παρελθόν, εμπνεόμαστε από τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα μαζί μας και από όσους παρείχαν βοήθεια και προστασία θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Μέσα από αυτή την ανείπωτη τραγωδία, ένας νέος κοινωνικός και ηθικός ιστός αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Αυτή είναι η κληρονομιά μας. Σήμερα δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες για μια ανοικτή και ανεκτική Ευρώπη. Δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη των αξίων, των υπεύθυνων πολιτών, την Ευρώπη που έμαθε από το παρελθόν της και δεν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.