Με δύο συλλαλητήρια έξω από την «Agrotica» και μπλόκα να έχουν σχηματιστεί σε κομβικά σημεία των εθνικών οδών σηματοδοτείται η φετινή εκκίνηση των κινητοποιήσεων του αγροτικού κόσμου. Τα βασικά αιτήματα παραμένουν ίδια με αυτά των προηγούμενων ετών και αφορούν την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, το κόστος παραγωγής, το Ασφαλιστικό και τις αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, με την κυβέρνηση να δηλώνει, διά του αρμόδιου υπουργού της Ευάγγελου Αποστόλου, πως αδυνατεί να τα ικανοποιήσει λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεών της.

Η αρχή θα γίνει με το συλλαλητήριο που διοργανώνει η νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ελλάδας την 1η Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη. Η επιτροπή συστάθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου, στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή αγροτών κυρίως από την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

Όπως δήλωσε στα «Παραπολιτικά» ο γνωστός «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής Χρήστος Σιδερόπουλος, πρόκειται με ομόφωνη απόφαση των συγκεντρωθέντων για μια κοινή «ομπρέλα» αντίστοιχων τοπικών πρωτοβουλιών που ενεργοποιήθηκαν πρόσφατα και το έργο της, μετά τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, θα επικεντρωθεί στον προγραμματισμό κινητοποιήσεων μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.

Το επόμενο συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, πάλι έξω από την «Agrotica», από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία έδωσε, ήδη από τις αρχές του έτους, το σύνθημα εκκίνησης των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, με κατά τόπους συγκεντρώσεις και χρονοδιάγραμμα μπλόκων σε κομβικά σημεία εθνικών οδών, σε όλη τη χώρα.  

ΕΚΚΙΝΗΣΗ

Η έναρξη της φετινής πανελλαδικής εξόδου των τρακτέρ στις εθνικές οδούς έγινε τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, με περίπου 300 τρακτέρ μελών της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, με πρόεδρο τον «κόκκινο» αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, να συγκεντρώνονται στο δέλτα της εθνικής οδού Ε65. Οπως ανέφερε στα «Π» ο κ. Μπούτας, το μπλόκο καθημερινά ενισχύεται με νέα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, ενώ οι προοπτικές για τη διάρκειά του θα συζητηθούν μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο της «Agrotica» και τις εκτιμήσεις που θα υπάρξουν ανάλογα με τη συμμετοχή των αγροτών.

Τα βασικά αιτήματα αφορούν την εγγύηση του αγροτικού εισοδήματος, με παράλληλη κατοχύρωση υψηλότερων αφορολόγητων και ακατάσχετων ορίων, την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, τη δίκαιη και έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων και την αποτροπή κατασχέσεων αγροτικών ιδιοκτησιών που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν τον επόμενο Μάιο.  

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις που προβάλλονται μέσω της Πανελλαδικής Επιτροπής αφορούν στα εξής:

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να αφήνουν αξιοπρεπές εισόδημα.

-Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από εμπόρους και συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων.  

-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομηχάνους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων «χαρατσιών».  

-Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία κάθε πραγματικού εισοδήματος και κατάργηση των τεκμηρίων.  

-Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.  

-Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-Καμία κατάσχεση πρώτης ή δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού λόγω «κόκκινων» δανείων, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή τόκων και «κούρεμα» κεφαλαίου 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ. 

-Κάλυψη ζημιών σε παραγωγή και αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και εξόφληση αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. Ο ΕΛΓΑ να καλύπτει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική και ζωική παραγωγή.  

-Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020, καθώς και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, και σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.  

ΣΕΡΡΕΣ  

Σε διαδικασία ενημέρωσης των αγροτών βρίσκονται οι αγροτοσυνδικαλιστικοί φορείς των Σερρών μέσω των αγροτικών συλλόγων και, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον και κοινό πλαίσιο διεκδικήσεων, με βασικούς άξονες το αγροτικό εισόδημα και το κόστος παραγωγής, θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και ενδεχόμενο συντονισμό με άλλες πρωτοβουλίες αγροτών.

Όπως επισήμανε στα «Π» ο γνωστός από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ετών στα μπλόκα του Προμαχώνα, συνεταιριστής και αγροτοσυνδικαλιστής Παύλος Αραμπατζής, «όλοι γνωριζόμαστε από καιρό και τα προβλήματα είναι γνωστά.

Πρέπει να υπάρξει πρώτα μαζική ενεργοποίηση των αγροτών και στη συνέχεια συντονισμός δράσεων. Ο συντονισμός πρέπει να ξεκινήσει από τα χωράφια και όχι από κρεβατοκάμαρες ή πολιτιστικά κέντρα».

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ως κρίσιμη μάζα συμμετοχής θεωρεί το 30% όσων αγροτών κάνουν δηλώσεις ΟΣΔΕ, σε σύνολο περίπου 24.000 που αντιστοιχούν στον Νομό Σερρών.

Επίσης, τόνισε πως τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου παραμένουν ίδια εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να αδυνατούν να τα λύσουν. Μάλιστα, τα χαρακτήρισε «γόρδιο δεσμό, που μόνο με το μαχαίρι μπορεί να λυθεί».  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018