Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό
Για την νομιμοτητα ή μή του προεδρικού διατάγματος
Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την νομιμοτητα ή μή του προεδρικού διατάγματος που αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού.
Η νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την τεράστια επένδυση της έκτασης του Ελληνικού Αττικής γίνεται σε σχηματισμό Ολομέλειας υπό τον πρόεδρό της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Βασιλειάδη.Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια του ΣτΕ, δεν εισήλθε στην ουσία του θέματος, και η συνεδρίαση-κεκλεισμένων των θυρών- ήταν ενημερωτική επί του θέματος, ενώ προσεχώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας της υπόθεσης πως η αίθουσα των διασκέψεων του Συμβουλίου Επικρατείας ήταν σήμερα κατάμεστη από συμβούλους Επικρατείας παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, του ΤΑΥΠΕΔ, δικηγόρους και παράγοντες τεχνικών εταιρειών, οι οποίοι-κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωσαν τα μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για το τι πρόκειται να κατασκευαστεί στο Ελληνικό. Επίσης, ενδεικτικό του έντονου ενδιαφέροντος της επένδυσης αυτής είναι ότι παραβρέθηκαν τρεις διευθυντές του υπουργείου Ανάπτυξης και εν συνεχεία προσήλθε και εκπρόσωπος του ίδιου του υπουργού.
Κατά την ενημέρωση των δικαστών ανοίχτηκε μεγάλος χάρτης ο οποίος απεικόνιζε το μέλλον της έκτασης του Ελληνικού και τι πρόκειται να κατασκευαστεί. Η ενημέρωση των δικαστών διήρκεσε περίπου δύο και πλέον ώρες. Πλέον, ο Νικόλαος Σακελλαρίου θα ορίσει την ημερομηνία της νέας διάσκεψης της Ολομέλειας κεκλεισμένων των θυρών, στην οποία θα συμμετέχουν μόνο δικαστές
Στις στις επόμενες διασκέψεις θα εξεταστεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από Συνταγματικής, νομικής, περιβαλλοντικής, πολεοδομικής, αρχαιολογικής σκοπιάς ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πόσες διασκέψεις θα χρειαστούν μέχρι το τελικό «δια ταύτα» των συμβούλων Επικρατείας.
Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο σχέδιο προεδρικού διατάγματος προβλέπει μεταξύ άλλων οτι το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, που αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, έπειτα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.
Κατα τα λοιπά, για την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 2.700.000 τ.μ. , ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% του συνόλου της έκτασης. Στην περιοχή του παρακτιου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου, μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα.
Κομβικό σημείο του σχεδίου διατάγματος είναι το άρθρο 7 στο οποίο καθορίζονται οι όροι για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι).
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Ακόμη, το υφιστάμενο νεώτερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)», εντάσσεται κατά το στάδιο έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού και τυχόν υπάρχοντα σε αυτό κτίσματα συνιστούν συνοδά κτίρια.