Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες και σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, εάν δεν υπάρξει οριστική απάντηση στα αιτήματά τους από την κυβέρνηση, δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν απόβαση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας με τα τρακτέρ τους.

Οι προετοιμασίες του μεγάλου αγροτικού συλλαλητηρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ ήδη από χθες οι αγρότες έχουν ξεκινήσει σειρά κινητοποιήσεων. Χθες περίπου 30 τρακτέρ με αγρότες μέλη της «Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδος» έκλεισαν συμβολικά τον κόμβο στην πλατεία της ΧΑΝΘ, στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.  

Σε δηλώσεις τους, οι αγρότες υπογράμμισαν ότι το κύριο ζητούμενό τους είναι να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στη γη τους και να παράγουν, επιβιώνοντας από τη δραστηριότητά τους και «προς όφελος και της εθνικής οικονομίας». «Σήμερα, από την καρδιά της Μακεδονίας δίνουμε ένα βροντερό "παρών" να ακουστεί από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα.

Τα αιτήματά μας τα ξέρουν εδώ και δύο χρόνια, τα αποτελέσματα και αυτά τα ξέρουν. Να ξέρουν, όμως, ότι πίσω δεν κάνουμε. Θα γεμίσει η εθνική και θα μας δουν όλους πάνω στον δρόμο να οδεύουμε προς την πρωτεύουσα» δήλωσε το μέλος της επιτροπής αγώνα από τη Λάρισα Γιώργος Μαχάς. 

«Κάλεσμα συμπαράταξης όλων των παραγωγικών δυνάμεων να έρθουν σε έναν κοινό αγώνα», επειδή «το ζήτημα το αγροτικό και του πρωτογενή τομέα είναι εθνικό ζήτημα» απηύθυνε το μέλος της επιτροπής αγώνα από τις Σέρρες Γιάννης Παναγής.    

Τα μπλόκα

Οι κινητοποιήσεις πανελλαδικά κλιμακώνονται και τα μπλόκα συνεχίζουν να στήνονται, ενώ το πιο πρόσφατο στήθηκε την Τετάρτη στη Μεσσηνία, από τον Αγροτικό Σύλλογο Χανδρινού, με συγκέντρωση τρακτέρ στον κόμβο Σουληναρίου.  

Έτσι, αυτήν τη στιγμή, μπλόκα έχουν στηθεί σε Καρδίτσα (κόμβος «Δέλτα» Καρδίτσας στην Ε65), Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου στην Ε65), Λάρισα (κόμβος Πλατυκάμπου στην ΠΑΘΕ), Μαγνησία (κόμβος Αερινού, στην ΠΑΘΕ), Ημαθία (διασταύρωση Νάουσας), Πέλλα (κόμβος Γυψοχωρίου), Φλώρινα (κόμβος Αντιγόνου), Πρέβεζα (κόμβος Φιλιππιάδας), Αιτωλοακαρνανία (μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας, στο δρόμο Αγρινίου - Μεσολογγίου), Φθιώτιδα (κόμβος Ανθήλης), Αργολίδα (κόμβος Ινάχου), Ηλεία (κόμβος Μαραθιάς), Μεσσηνία (σταθμός Μεσσήνης και κόμβος Σουληναρίου), Χανιά (Μεγάλα Χωράφια), Ηράκλειο (Πραιτώρια).        

Τα αιτήματα των αγροτών  

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών, ώστε ν' αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.  

- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.  

- Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.  

- Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.  

- Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.  

- Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.  

- Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.  

- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014-2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.  

- Άμεσα μέτρα οργάνωσης της δακοκτονίας από κυβέρνηση και περιφέρεια. Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από τον δάκο χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα».