Υπογραφή σύμβασης για έργα επεξεργασίας λυμάτων σε πολλούς οικισμούς
Προγραμματική σύμβαση για μικρούς και μεσαίους οικισμούς
Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων υποδομών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε εκατοντάδες μικρούς και μεσαίους οικισμούς της χώρας με σχετική προγραμματική σύμβαση που υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η προγραμματική σύμβαση προβλέπει τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Γ' Προτεραιότητας (από 2.000 έως 15.000 κατοίκων) και την υπέγραψαν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και οι πρόεδροι της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) Γιώργης Μαρινάκης.
Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, τα έργα αφορούν σε 237 οικισμούς, που δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο, και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι για τους 190 το 2020 και για τους υπόλοιπους 47 το 2023.
Για την υλοποίησή τους έχουν δεσμευτεί συνολικά 916 εκατ. ευρώ μέσω κοινοτικής συμμετοχής και εθνικής συνδρομής, ενώ εάν απαιτηθεί πρόσθετη χρηματοδότηση θα διατεθούν πόροι από πηγές όπως το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Υποδομών ή από το πρόγραμμα χρηματοδότησης ΟΤΑ που διαχειρίζονται τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας & Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παράσχει στους δήμους το υποστηρικτικό πλαίσιο για να γίνουν άμεσα τα απαιτούμενα έργα που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε καθοριστική τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων με την αυτοδιοίκηση.
Από τη συνολική χρηματοδότηση, το ποσό των 872 εκατ. ευρώ προέρχεται από το νέο ΕΣΠΑ, ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας παράλληλα ότι στις υποδομές διαχείρισης λυμάτων κατευθύνεται η μερίδα του λέοντος - 200 εκατ. ευρώ - από τους πρόσθετους πόρους ύψους 1 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα στο νέο ΕΣΠΑ.
Βελτίωση των ταχυτήτων για τις δημοπρατήσεις έργων ζήτησε ο κ. Αγοραστός, σημειώνονται ότι με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να κατασκευάζει και δεύτερο δημόσιο έργο με τον ίδιο προϋπολογισμό καθώς οι εκπτώσεις που δίνονται σήμερα υπερβαίνουν το 50% χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα των έργων γιατί οι προδιαγραφές τους είναι ίδιες».
Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για ένα μείζον ζήτημα με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, επισημαίνοντας πως εκτός από τις ευρωπαϊκές οδηγίες «μας υποχρεώνουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες και ιδίως των απομακρυσμένων ορεινών και νησιωτικών περιοχών να δώσουμε μία οριστική λύση στο ζήτημα και να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Μαρινάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δρομολόγηση του έργου, επισημαίνοντας ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό με στόχο την περιβαλλοντική προστασία.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα επιβαρύνεται με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για μη συμμόρφωση σε κοινοτική οδηγία σχετική με τη ύπαρξη βιολογικών καθαρισμών και αποχέτευσης. Τα πρόστιμα αφορούν περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Παιανία, Κορωπί, Σπάτα, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Πικέρμι, Νέα Μάκρη), το Θριάσιο Πεδίο (υπάρχει εισήγηση που επίκειται να ανακοινωθεί επίσημα για πρόστιμο 2,5 εκατ. εφάπαξ και 35.000 ευρώ την ημέρα ), καθώς και στις περιοχές Προσοτσάνη και Δοξάτο Δράμας, Ελευθερούπολη Καβάλας, Βάγια Βοιωτίας και Γαλάτιστα Χαλκιδικής.