Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της Γεωργίας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς,υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Γεωργιανού ομολόγου του κ. Γκίοργκι Μαρκβελασβίλι στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει, μεσ' από την ιστορία της, ότι ξέρει να μένει ειλικρινής και πιστή στην φιλία της με τις άλλες χώρες, γεγονός, το οποίο συμβαίνει και με την Γεωργία και πρόσθεσε ότι η χώρα μας, σεβόμενη τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του ΟΗΕ, υποστηρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των ζητημάτων της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, εντός του πλαισίου των συνομιλιών της Γενεύης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των ήδη εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των Χωρών μας και των Λαών μας και υπενθύμισε ότι το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση έχει προετοιμασθεί καταλλήλως, μέσω των επαφών μεταξύ των Χωρών μας στο απώτερο και πρόσφατο παρελθόν.

«Οφείλω όμως να εξάρω μ' έμφαση την δική σας, καθοριστική, προς την ίδια κατεύθυνση συμβολή, τόσον υπό την πρότερη ιδιότητά σας ως Υπουργού Παιδείας της Γεωργίας όσο και με την σημερινή ιδιότητά σας ως Προέδρου της Γεωργίας. Συμβολή, η οποία έγκειται, πρωτίστως, στην έμπρακτη ενίσχυση του έργου του Ινστιτούτου Κλασικών, Βαλκανικών Σπουδών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Τυφλίδας» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Αφού σημείωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο Λαών χάνονται στο βάθος των αιώνων αναφέρθηκε στην νεότερη ιστορία μας, υπενθυμίζοντας ότι η Γεωργία αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο χιλιάδων Ελλήνων, προερχόμενων από τον μαρτυρικό Πόντο, στο τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην μνήμη των Ελλήνων, παραμένει βαθιά χαραγμένη η τότε αποστολή του μεγάλου συγγραφέα μας Νίκου Καζαντζάκη στην Γεωργία, για την παροχή βοήθειας στους κατατρεγμένους Έλληνες πρόσφυγες.

«Φθάνοντας στις μέρες μας, υπενθυμίζω το γεγονός ότι η ανεξαρτησία της Γεωργίας ώθησε χιλιάδες Γεωργιανούς στην Ελλάδα στην οποία εντάχθηκαν με γοργούς ρυθμούς. Και έτσι αποτελούν σήμερα μιαν από τις μεγαλύτερες εθνικές κοινότητες, η οποία εργάζεται στην Χώρα μας ειρηνικά και δημιουργικά. Ενώ οι συγκρούσεις στην Αμπχαζία οδήγησαν τον, προ αιώνων, Ελληνισμό του Σοχούμι και άλλων γειτονικών πόλεων σ' εκπατρισμό, με όχημα σωτηρίας την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γεωργίας κ.Γκίοργκι Μαρκβελασβίλι κατά την αντιφώνησή του, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλο για την εγκάρδια υποδοχή και φιλοξενία και τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης και διεύρυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Γεωργίας.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την στήριξη και την θέση της Ελλάδας στα θέματα της εδαφικής ακεραιότητα και εθνικής κυριαρχίας που απασχολούν την Γεωργία και πρόσθεσε ότι οι ίδιοι βλέπουν το μέλλον τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη μακραίωνη σχέση μεταξύ των δυο χωρών και σημείωσε ότι οι Λαοί μας αναπτύχθηκαν παράλληλα με έργα πολιτισμού και ευημερίας, που μαρτυρούν ακόμα και σήμερα τις μεταξύ μας σχέσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε κοινούς αγώνες για την υπεράσπιση της Ασφάλειας στην Ευρώπη και επανέλαβε ότι στα τέλη του 20ου αιώνα η Ελλάδα έγινε δεύτερη πατρίδα για πολλούς Γεωργιανούς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην χώρα τους.