Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα “OCEAN2020” του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας
Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα
Στο πρόγραμμα “OCEAN2020”, το πιο σημαντικό πρόγραμμα που σχετίζεται με την πρώτη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμύνης για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως συμμετέχει η INTRACOM Defense Electronics (IDE), η ALTUS, η BARRACUDA, καθώς και το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το προαναφερθέν πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία της ΕΕ στο πλαίσιο της «Προπαρασκευαστικής Δράσεως για την αμυντική έρευνα» και επιλέχθηκε για χρηματοδότηση ύστερα από διαγωνιστική διαδικασία που διεξήγαγε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αμύνης (ΕΟΑ).
Η ομάδα του προγράμματος “OCEAN2020”, της οποίας συντονιστής είναι η ιταλική εταιρία Leonardo, αποτελείται από 42 εταίρους 15 ευρωπαϊκών χωρών συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Αμύνης της Ιταλίας, Ελλάδος, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Λιθουανίας, με την υποστήριξη των υπουργείων Αμύνης της Σουηδίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασίλειου, Εσθονίας και Ολλανδίας.
To πρόγραμμα “OCEAN2020” είναι το πρώτο παράδειγμα ενός πανευρωπαϊκού αμυντικού ερευνητικού προγράμματος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Προπαρασκευαστικής Δράσεως». Στο πρόγραμμα “OCEAN2020” θα συνεργαστούν διαφορετικού τύπου μη επανδρωμένες πλατφόρμες (αέρος, επιφανείας και υποβρύχιες) με κέντρα διοικήσεως και ελέγχου διαφόρων ναυτικών μονάδων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω δορυφόρων με κέντρα διοικήσεως και ελέγχου που βρίσκονται στην ξηρά.
Επίσης θα πραγματοποιηθούν δύο ασκήσεις επιδείξεως στη Μεσόγειο και στη Βαλτική θάλασσα με αντικείμενο την θαλάσσια επιτήρηση και τις λειτουργίες νηοψίας, από ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σκαφών επιφανείας και υποβρύχιων σκαφών.
Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα
Οι Έλληνες εταίροι αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικώς στην επιτυχία του προγράμματος “OCEAN2020”, ο καθένας στον τομέα του.
Πιο συγκεκριμένα, η IDE σε συνεργασία με την BARRACUDA, ένα ελληνικό ναυπηγείο που ειδικεύεται στην κατασκευή φουσκωτών σκαφών, θα διαθέσει στο πρόγραμμα ένα Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας (USV), που θα χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες θαλάσσιας επιτηρήσεως και νηοψίες στην Μεσόγειο Θάλασσα. Η IDE είναι ακόμη υπεύθυνη για διάφορες εργασίες που σχετίζονται με την ανάλυση των προδιαγραφών των Μη Επανδρωμένων Σκαφών Επιφανείας, με τις τεχνολογίες και την αρχιτεκτονική των επικοινωνιών που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα καθώς επίσης και με την ασφάλεια των επικοινωνιών (COMSEC) και των πληροφοριών (INFOSEC). Επιπλέον η ΙDE, λόγω ειδικότητος και εμπειρίας, θα
αποτελεί και το σημείο επαφής, λειτουργώντας ως συντονιστής του προγράμματος με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Η ALTUS συμμετέχει στο πρόγραμμα με εργασίες που σχετίζονται με την μοντελοποίηση και την προσομοίωση επιχειρησιακών σεναρίων καθώς και την ανάλυση και σχεδίαση εκπαιδευτικών μέσων.
Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών συμμετέχει σε εργασίες που σχετίζονται με την μοντελοποίηση της αναπτύξεως στο πεδίο των μη επανδρωμένων πλατφορμών.
Λ.Σ.Μ.