Δικογραφία σε βάρος 30χρονου για απάτη μέσω διαδικτύου
Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος 30χρονου, για απάτη μέσω διαδικτύου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ημεδαπού, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης τον εξαπάτησε στο πλαίσιο αγοράς κινητού τηλεφώνου (smartphone), το οποίο διέθετε προς πώληση μέσω αγγελίας σε γνωστή ελληνική ιστοσελίδα αγοραπωλησιών.
Ο καταγγέλλων, κατόπιν επικοινωνίας με τον φερόμενο ως πωλητή, συμφώνησε να προβεί σε αγοραπωλησία της συσκευής με τη μέθοδο της αντικαταβολής. Στη συνέχεια, αφού είχε πληρώσει το αντίτιμο της αντικαταβολής, διαπίστωσε πως το δέμα που παρέλαβε δεν περιείχε τη συσκευή, αλλά εξαρτήματα και ανταλλακτικά συσκευών, μηδαμινής αξίας.
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποιήθηκαν άμεσες και κατεπείγουσες ενέργειες, προς εντοπισμό του δράστη, προκειμένου παράλληλα να αποφευχθεί η είσπραξη της ταχυδρομικής επιταγής που εκδόθηκε για την αντικαταβολή.
Ειδικότερα, μετά από ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης καθώς και επικοινωνία με τους διαχειριστές της ιστοσελίδας αγοραπωλησιών, όπου είχε αναρτηθεί η απατηλή αγγελία, ενημερώθηκε σχετικά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, η οποία εντόπισε τον 30χρονο, σε κατάστημα εταιρείας ταχυμεταφορών, όταν μετέβη για την είσπραξη της επίμαχης ταχυδρομικής επιταγής.
Κατά τη στιγμή του εντοπισμού του δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας, ωστόσο ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην υπό διερεύνηση υπόθεση και κατασχέθηκε η ταχυδρομική επιταγή.
Επιπλέον ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε τουλάχιστον ακόμη μία περίπτωση απάτης μέσω διαδικτύου, που τελέσθηκε με παρόμοια μέθοδο τον Αύγουστο του 2017, ενώ παράλληλα εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες ομοειδείς-συναφείς πράξεις.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
• Τηλεφωνικά: 111 88
• Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
• Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα iOS & Android: FEELSAFE e-Commerce
• Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @CyberAlertGR
• Επίσης σχετική ενημέρωση από το δικτυακό τόπο http://cyberalert.gr/