Ένα επετειακά βαμμένο άρμα μάχης Leopard-1GR (pics)
Στις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων
Μία εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημειώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Ιωάννινα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 105ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλεως από τον προελαύνοντα Ελληνικό Στρατό, υπό την ηγεσία του Αρχιστρατήγου, τότε διαδόχου Κωνσταντίνου, από τους Οθωμανούς Τούρκους, στις 21 Φεβρουαρίου 1913 (με το παλαιό ημερολόγιο).
Πρόκειται για την έκθεση ενός επετειακού άρματος μάχης τύπου Leopard-1A5 της 8ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως (8η ΕΑΝ) της 8η Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας (πρώην VIII Μεραρχία Πεζικού).
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της 105ης επετείου της απελευθερώσεως της πόλεως, που αποτελεί και το μείζον, υπάρχει και το έλασσον, που δεν είναι άλλο από την επέτειο της συμπληρώσεως ενός τετάρτου αιώνος (25 χρόνια) από την επίσημη ένταξη στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού των πρώτων αρμάτων μάχης Leopard-1GR.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία πραγματοποιεί στατική έκθεση ενός επετειακού βαμμένου άρματος μάχης Leo-1GR, σε παρακείμενο χώρο του ιστορικού κτιρίου του στρατηγείου του σχηματισμού, στο κέντρο των Ιωαννίνων.
Η έκθεση θα λειτουργήσει από σήμερα 20 και έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018, από ώρες 10:00 – 13:00 και 16:30 – 18:00 καθημερινώς και είναι ανοιχτή για το κοινό, καθώς θα υπάρχουν αρματιστές που θα απαντούν στις ερωτήσεις του κόσμου και των παιδιών.
Η πόλη των Ιωαννίνων απελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό, ως αποτέλεσμα της νίκης του τελευταίου στην επική μάχη του Μπιζανίου (4-6 Μαρτίου/ παλ. ημ. 19-21 Φεβρουαρίου 1913), που υπήρξε η σημαντικότερη σύγκρουση κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου.
Η φύση και θέσει οχυρά τοποθεσία του Μπιζανίου, με τις γειτονικές τοποθεσίες, «έφρασε» τις νότιες προσβάσεις των Ιωαννίνων, αποτελώντας ένα σημαντικό φυσικό σημείο αμύνης, που είχε επιλεγεί από τους Οθωμανούς Τούρκους, το οχύρωσαν με τη βοήθεια των Γερμανών στρατιωτικών τους συμβούλους (στρατηγός φον ντερ Γκολτζ), προκειμένου να καθηλώσουν εκεί τον ΕΣ.
Με τον κυκλωτικό ελιγμό όμως, που τελικά κατάφεραν οι Έλληνες και την εμπνευσμένη, θαρραλέα και ορμητική διείσδυση του 9ου Τάγματος Ευζώνων του θρυλικού τότε ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου (1ο Σύνταγμα Ευζώνων), ο οποίος έφτασε στα νώτα της τουρκικής διατάξεως, κατάφερε να φτάσει στις παρυφές των Ιωαννίνων, στον Άγιο Ιωάννη, αιφνιδιάζοντάς τους και υποχρεώνοντας τον Τούρκο Αρχιστράτηγο Εσάτ πασά σε άνευ όρων παράδοση, καθώς νόμισε ότι η γραμμή του είχε διασπαστεί.
Λίγο μετά την υπογραφή της συνθηκολογήσεως εισήλθε στα ελεύθερα πλέον Ιωάννινα το Σύνταγμα Ιππικού της Στρατιάς Ηπείρου. Οι απώλειες του ΕΣ κατά την μάχη του Μπιζανίου, ανήλθαν σε 264 νεκρούς και τραυματίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των νεκρών της μάχης ήταν και ο Ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, ο οποίος αν και είχε την δυνατότητα να πάρει αναβολή λόγω των αθλητικών του διακρίσεων, αρνήθηκε και κατατάχτηκε εθελοντικά στον ΕΣ με αποτέλεσμα – ως ελέχθη – να είναι ένας εκ των ηρωικών νεκρών της μάχης.
Λ.Σ.Μ.