Ελληνοπολωνική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας
Η υπογραφείσα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – Πολωνίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών βιομηχανιών των δύο χωρών
Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Πολωνίας υπεγράφη σήμερα στη Βαρσοβία από τους υπουργούς Αμύνης των δύο χωρών, στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεως που πραγματοποιεί εκεί ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, μετά από σχετική πρόσκληση του Πολωνού ομολόγου του Mariusz Błaszczak και η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.
Αυτήν τη στιγμή ο Έλληνας ΥΕΘΑ επιστρέφει και αναμένεται να είναι νωρίς το απόγαυμα στην Αθήνα, και να συμμετάσχει στη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή, όπως ενημερώθηκαν σχετικώς από χθες οι στρατιωτικοί συντάκτες.
Επί της ουσίας τώρα, η υπογραφείσα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – Πολωνίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών βιομηχανιών των δύο χωρών με την ευκαιρία της πρώτης ημερίδας αμυντικών βιομηχανιών των δύο πλευρών.
Επίσης οι δύο ΥΠΑΜ αντάλλαξαν απόψεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις εξελίξεις στην ανατολική και στη νότια πτέρυγα της Συμμαχίας.
Στο πλαίσιο της παραμονής του Έλληνος ΥΕΘΑ στην πολωνική πρωτεύουσα αυτός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Marek Kuchciński, τον υπουργό Εξωτερικών Jacek Czaputowicz και τον σύμβουλο ασφαλείας του Προέδρου της Δημοκρατίας PawełSoloch.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνοπολωνική αμυντική συνεργασία ανέρχεται σε βάθος χρόνου δεκαετιών, αρχίζοντας στα μέσα της δεκαετίας του ’30, όταν η νέα τότε «Ελληνική Βασιλική Αεροπορία» (ΕΒΑ), παρήγγειλε και απόκτησε τα πρώτα της 36 μαχητικά αεροσκάφη διώξεως τύπου PZL P.24, πολωνικής κατασκευής και προελεύσεως, τα οποία αποκτήθηκαν τη διετία 1937-1938 σε δύο εκδόσεις: 30 μαχητικά αεροσκάφη PZL P.24F και 6 PZL P.24G. Τα αεροσκάφη αυτά αποτέλεσαν τα βασικά αεροσκάφη διώξεως της ΕΒΑ και έδρασαν όλα στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-41, μέσω των 21, 22 και 23 Μοιρών Διώξεων που έδρευαν στις αεροπορικές βάσεις Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Λαρίσης αντιστοίχως. Τα αεροσκάφη αυτά στα χέρια των Ελλήνων πιλότων σήκωσαν όλο το βάρος της αντιμετωπίσεως της αριθμητικώς και ποιοτικώς υπέρτερης ιταλικής αεροπορίας, πετυχαίνοντας μάλιστα την κατάρριψη 36 ιταλικών αεροσκαφών, με πιο αξιομνημόνευτη περίπτωση αυτήν του τότε υποσμηναγού Μαρίνου Μητραλέξη, ο οποίος πετώντας με ένα PZL P.24 και αφού του εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά στην καταδίωξη ιταλικών βομβαρδιστικών, τελικώς εμβόλισε ένα ιταλικό βομβαρδιστικό τύπου Cant Z-1007bis καταστρέφοντάς του με τον έλικα του αεροσκάφους του τα πτερύγια ύψους – βάθους του ιταλικού αεροσκάφους, αναγκάζοντάς το να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση και προσγειώνοντας το PZL του δίπλα του και συλλαμβάνοντας το ιταλικό πλήρωμα αιχμαλώτους! Ενέργεια για την οποία ο Ήρωας Μητραλέξης τιμήθηκε με το Χρυσούν Αριστείο Ανδρείας!
Η δεύτερη περίπτωση αμυντικής συνεργασίας ήταν στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και ενώ η
Πολωνία ανήκε τότε ακόμα στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, όταν η χώρας μας προχώρησε, μεταξύ Μαρτίου ’83 και Ιανουαρίου ’84, με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, στην απόκτηση 30 αεροσκάφη αγροτικών εφαρμογών πολωνικής σχεδιάσεως και κατασκευής PZL M-18 Dromander, που εντάχθηκαν στη δύναμη της 359 ΜΑΕΔΥ, που έκτοτε συνεχίζουν να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στον τομέα της δασοπυροσβέσεως. Τότε η ελληνική ΠΑ ήταν η πρώτη και μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που πετούσε αεροσκάφη χώρας-μέλους του Συμφώνου της Βαρσοβίας!
Τρίτη περίπτωση συνεργασίας είναι και η πιο πρόσφατη, μετά την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ (και στην ΕΕ), όταν η ΠΑ απόκτησε πρώτη τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D Block.52+, που μετά από μερικά χρόνια απόκτησε και η Πολωνική αεροπορία. Τότε εκείνη μας ζήτησε ουσιαστικώς να εκπαιδεύσουμε επιχειρησιακώς τους δικούς της πιλότους, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία ούτε στον τύπο αλλά ούτε και σε σύγχρονο δυτικής τεχνολογίας μαχητικό. Όπερ και εγένετο. Για να ακολουθήσει η εκπαίδευση Πολωνών πιλότων από Έλληνες συναδέλφους τους σε ακροβατικά για τη δημιουργία “F-16 solo-display team”! Έκτοτε έχουν ακολουθήσει πλήθος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και τώρα με την υπογραφή της προαναφερθείσας αμυντικής συνεργασίας, έπεται η συνέχεια!
Λ.Σ.Μ.