«Μύθος και Παραμύθι: από την αφήγηση στον ψυχαναλυτικό λόγο»
Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου διοργανώνει το 2ο επιστημονικό της συνέδριο στις 16-18 Μαρτίου 2018.
Η Ελληνική Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου διοργανώνει το 2ο επιστημονικό της συνέδριο στις 16-18 Μαρτίου 2018 με θέμα
«Μύθος και Παραμύθι: από την αφήγηση στον ψυχαναλυτικό λόγο».
Μέσα από τα μονοπάτια των μύθων και των παραμυθιών, εκεί όπου ο τόπος και ο χρόνος χάνουν την «πραγματική» τους διάσταση, προσπαθούμε να κατανοήσουμε και να συνθέσουμε το μη ορατό, το άμορφο, το συγκρουσιακό της ψυχικής λειτουργίας. Άλλες φορές ο Οιδίποδας και η Μήδεια και άλλες οι μάγισσες των παραμυθιών και τα ξωτικά ξαναζωντανεύουν στον ψυχαναλυτικό χώρο μέσα από τα στόματα των παιδιών σε μία προσπάθεια να δώσουν νόημα στις ασυνείδητες συγκρούσεις χρησιμοποιώντας τα αρχέτυπα και τους συμβολισμούς που οι ήρωες του παρελθόντος και οι ιστορίες τους διαθέτουν.
Μαζί με το παιχνίδι, το όνειρο αλλά και την τέχνη, μύθος και παραμύθι βρίσκονται σ' έναν ανοιχτό διάλογο με την ψυχανάλυση. Πλεγμένα αρμονικά μεταξύ τους δημιουργούν ένα μοτίβο απαρτίωσης του ψυχισμού διευκολύνοντας την ψυχική εξέλιξη και την σχέση με τον εξωτερικό κόσμο, συνδέοντας νοήματα και φαντασίες με την πραγματικότητα. Όπως είπε ο μεγάλος ψυχαναλυτής Winnicott, «η ψυχοθεραπεία έχει να κάνει με δύο ανθρώπους που παίζουν μαζί», ενώ αντίστοιχα ο Picasso ανέφερε ότι του πήρε πολλά χρόνια να μάθει να ζωγραφίζει όπως τα παιδιά.
Παράλληλα η αφηγηματική λειτουργία καθώς χάνεται πίσω στον χρόνο και διαχέεται στους τόπους δηλώνει την απαραίτητη σχεδόν ανάγκη της κοινότητας, αλλά και κάθε ανθρώπου να μιλήσει και κάποιος να τον ακούσει, να κατανοήσει και να αποκτήσει κάποιο νόημα ο λόγος και η σκέψη του. Στο πλαίσιο της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας το παιδί και ο έφηβος προσπαθώντας να τοποθετήσουν τον εαυτό τους σ' έναν ψυχικό τόπο και μία χρονική συνέχεια οδηγούνται συχνά στην αφήγηση του «προσωπικού τους μύθου» που παλεύουν να ιστορικοποιήσουν.
Δεν είναι μόνο η παραμυθία, η παρηγοριά, που αναζητούν, αν και κάποιες φορές μοιάζει επιβεβλημένη, αλλά η αναγνώριση ενός ψυχικού χώρου, όπου οι άμυνες και οι ενορμήσεις κυριαρχούν.
Στον διάλογο που προσδοκούμε να ανοίξουμε στo πλαίσιο του συνεδρίου μας, θα έχουμε αρωγούς ως επίτιμους προσκεκλημένους τους Αγγελοπούλου Άννα, Κοινωνική Ανθρωπολόγο, Ψυχαναλύτρια, Πανεπιστήμιο Paris III Sorbonne Nouvelle, Γεωργουσόπουλο Κώστα, Κατρινάκη Εμμανουέλλα, Διδάκτορα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Rustin Margaret, Honorary Consultant Child and Adolescent Psychotherapist στο Tavistock Center του Λονδίνου, Child Analyst and Clinical Associate της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Κοινότητας, Rustin Michael, Professor of Sociology στο Πανεπιστήμιο East London, Visiting Professor στο Tavistock Center του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Essex, Associate της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Κοινότητας.
Ένα ψυχαναλυτικό συνέδριο που ασχολείται με τον μύθο και το παραμύθι φέρνει στο νου τη φυλή που γύρω από τη φωτιά πασχίζει με τη βοήθεια του μάγου να δαμάσει το άγνωστο ή με τα παιδιά που μαζεύονται γύρω από τη γιαγιά για να ακούσουν θαυμαστές ιστορίες που συγκροτούν και ευφραίνουν την ψυχή τους, ενώ την ίδια στιγμή τα προετοιμάζουν ψυχικά για την κοινωνική τους ένταξη.
Οργανώνουμε ένα συνέδριο όπου το ασυνείδητο και το όνειρο, τα ψυχικά δυναμικά και οι ασυνείδητοι ψυχικοί μηχανισμοί πλέκουν το κουβάρι που αναζητά τον μίτο της Αριάδνης ή τις θαυμαστές ιδιότητες του πνεύματος του λυχναριού, για να ξαναβρεί το δρόμο της ψυχικής συγκρότησης.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Divani Acropolis Palace, 16-18 Μαρτίου 2018.