«New York Times»: Λέσβος, το νησί της απελπισίας
Εγκλωβισμένοι και ανήμποροι οι μετανάστες - Για άθλιες συνθήκες, καβγάδες και βιασμούς κάνει λόγο η εφημερίδα
Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου καταγράφουν σε εκτενές ρεπορτάζ τους οι «New York Times», που μάλιστα χαρακτηρίζουν τη Λέσβο ως «το ελληνικό νησί της απελπισίας».
Η εφημερίδα, μιλώντας με πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό, αποτυπώνει το δράμα τους και αναδεικνύει τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Οι «NYT» αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, απρόθυμοι να επιστρέψουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν, ανήμποροι να προχωρήσουν μπροστά, προς την ευκαιρία την οποία ήλπιζαν να βρουν στην Ευρώπη.
Οι τυχεροί που έγινε αποδεκτό το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου μεταφέρονται συχνά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εκείνοι που απορρίφθηκαν τα αιτήματά τους στέλνονται πίσω στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά καμία απ τις δύο χώρες δεν έχει, όπως φαίνεται, κίνητρο για να τους υποδεχθεί. Οι ελληνικές Αρχές προωθούν αργά τις υποθέσεις τους, καθώς οι αιτούντες άσυλο ζουν σε αναμονή, εγκλωβισμένοι σε συνθήκες τόσο αξιοθρήνητες που ο Πάπας Φραγκίσκος τις παρομοίασε με στρατόπεδο συγκέντρωσης.
«Η βροχή τρέχει μέσα στις σκηνές, υπάρχει έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού ακόμα και τον χειμώνα. Οι τουαλέτες είναι γεμάτες με περιττώματα. Το άσχημο φαγητό συχνά τελειώνει. Οι ουρές -για τα πάντα- είναι ατελείωτες. Συνεχώς ξεσπούν καβγάδες. Η βία, οι κλοπές και οι βιασμοί είναι μια καθημερινή απειλή».
«Ακόμα κι αν είσαι υγιής, στη Μόρια θα αποκτήσεις κάποιο πρόβλημα. Δεν είναι χώρος για να βάζεις ανθρώπους. Η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση» λέει ο 27χρονος Αμίρ Αλί από το Αφγανιστάν.
«Πολλοί από τους κρατούμενους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις πατρίδες τους μέσω των social media, αρκετοί Σύριοι διαδήλωσαν πρόσφατα κατά της πολιορκίας και των βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του Άσαντ στην ανατολική Γούτα. Αρκετοί εξ αυτών βίωσαν τις φρικαλεότητες του «Ισλαμικού Κράτους», απ' τις οποίες προσπάθησαν να ξεφύγουν, αλλά η ζωή στη Μόρια ανοίγει νέα τραύματα στον ψυχισμό τους» αναφέρει η εφημερίδα των ΗΠΑ.