Θαλάσσιες νάρκες του Β’ Παγκοσμίου εξουδετέρωσαν οι άνδρες της ΔΥΚ (pics)
Ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα για το περιβάλλον γιατί ήταν σε περιοχή “Natura 2000”
Δύο διαφορετικές επιχειρήσεις εξουδετερώσεως ισάριθμων θαλάσσιων ναρκών από την εποχή του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκαν μέσω ελεγχόμενης εκρήξεως, από στελέχη της Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού, στη διάρκεια της εβδομάδος που τελειώνει – ουσιαστικώς – σήμερα.
Κύριο χαρακτηριστικό των προαναφερθεισών συγκεκριμένων δράσεων ήταν το γεγονός ότι αμφότερες σημειώθηκαν σε περιοχές, που ανήκουν στο δίκτυο “Natura 2000” για την προστασία του περιβάλλοντος, κοντά στην ακτή του όρμου Ελευθερών Καβάλας η μία και επί της ακτογραμμής στις εκβολές του Εύηνου στο Μεσολόγγι η δεύτερη, και για το λόγο αυτό δόθηκε και ιδιαίτερη προσοχή στο να μην επηρεαστεί το περιβάλλον.
Ειδικώς η εκβολή του ποταμού Εύηνου στην Αιτωλοακαρνανία έχει ανακηρυχθεί ως «εθνικό πάρκο» και συμπεριλαμβάνεται στον αντίστοιχο κατάλογο της σύμβασης RAMSAR, λόγω δε της ιδιαίτερης ορνιθολογικής της σημασίας έχει καταχωρηθεί και ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» (ΖΕΠ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξουδετέρωση των δύο ναρκών θαλάσσης, το Πολεμικό Ναυτικό συνεργάστηκε πολύ στενά με αντίστοιχους περιβαλλοντικούς φορείς των συγκεκριμένων περιοχών, ούτως ώστε να επιλεγεί η διαδικασία με την μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση, για την ολοκλήρωση των εν λόγω επιχειρήσεων.
Από αυτές, η πρώτη περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura με κωδικό GR 1150009 «Κόλπος Παλαιού-Όρμος Ελευθερών», όπου ενδημεί το είδος pinna nobills και για αυτό τον λόγο υπήρξε απόλυτη συνεργασία με τον Φορέα Διαχειρίσεως Νέστου- Βιστωνίδας, ενώ για τη δεύτερη πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τον φορέα διαχειρίσεως της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, όπου περιλαμβάνονταν εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με βλάστηση («Ποσειδώνειες») και μαλακά υποστρώματα χωρίς βλάστηση.
Οι ειδικοί εξέτασαν τις περιοχές για τις πιθανές επιπτώσεις από την ελεγχόμενη εξουδετέρωση των ναρκών στην περιοχή που υποδείχτηκε. «Από τα στοιχεία που διαθέτουμε δεν φαίνεται, από τις προτεινόμενες ενέργειες, να προκαλούνται σοβαρές επιπτώσεις σε προστατευόμενα είδη της περιοχής. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την έναρξη συνεργασίας προς την επίτευξη κοινών στόχων. Παραμένουμε στη διάθεσή σας, για μελλοντική συνεργασία» επισήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα-Διαχειρίσεως Δρ. Μάνος Κουτράκης Βιολόγος-Ιχθυολόγος-Ερευνητής.