Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία προς τους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), του «πανεπιστημίου» - τρόπον τινά – των Ενόπλων Δυνάμεων – πραγματοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πρώην Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στη διάλεξη αυτή του Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής και Μεταναστεύσεως προς τους σπουδαστές της Σχολής, με θέμα τις δράσεις της ΕΕ για τα μείζονα θέματα της αντιμετωπίσεως των τρομοκρατών και της παρανόμου μεταναστεύσεως, παρακολούθησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Διοικητής της ΣΕΘΑ Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος ΠΝ.

Ο κ.Αβραμόπουλος αφού τόνισε ότι «τελικά δεν ήταν η οικονομική κρίση που δυναμίτισε τα θεμέλια της Ευρώπης, αλλά η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» επισήμανε με νόημα ότι: «Αυτό που έχει γίνει σαφές τα τελευταία δυο χρόνια είναι ότι μόνο ενωμένοι σε πνεύμα συνεργασίας και στη βάση της εμπιστοσύνης με αλληλεγγύη, μπορούμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα αυτά. Κοινό γνώρισμα των προκλήσεων αυτών είναι ότι δεν σταματούν στα εθνικά σύνορα».

Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «Τα κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των συνόρων τους-δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Ταυτόχρονα, όμως, και αυτό το έχω επισημάνει επανειλημμένως από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, είναι σαφές ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτές τις πολυδιάστατες απειλές. 

Από τις δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει η ΕΕ τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας για την αντιμετώπιση των δύο προαναφερθέντων μειζόνων και εν πολλοίς αλληλλοκαλυπτόμενων προβλημάτων, σημειώνουμε τα εξής, συμφώνως πάντα με τον κ. Αβραμόπουλο:

1) Τα κράτη μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των συνόρων τους. Ταυτόχρονα, όμως είναι σαφές ότι κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει αυτές τις πολυδιάστατες απειλές. Η ασφάλεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των άλλων κρατών μελών.

2) Κανένα Κράτος δεν μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί την ασφάλειά του. Οι εμπειρίες που αποκομίσθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη τα δυο τελευταία χρόνια ανέδειξαν το μέγεθος και την έκταση της απειλής. Η τρομοκρατία στρέφεται εναντίον όλων και πρέπει οι πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η απειλή αυτή δεν γνωρίζει σύνορα. Ο κατακερματισμός μας καθιστά όλους ευάλωτους.

3) Η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία πολιτική για την ασφάλεια, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την κοινωνική και οικονομική πολιτική και τώρα, κάτω από τις δύσκολες στιγμές που περνάει, νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός.

4) Οι εξωτερικές και οι εσωτερικές απειλές συνδέονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν με μια κοινή και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Έχει σημειωθεί σαφής πρόοδος και η Ευρώπη δεν είναι στο ίδιο σημείο με αυτό που ήταν προ τριετίας.

5) Ένταση των προσπαθειών για τη σύσταση ενός αποτελεσματικού πλαισίου της Ενώσεως Ασφάλειας, στη βάση της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για την Ασφάλεια που παρουσιάσαμε ήδη το 2015. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια της Ένωσης Ασφάλειας θα βασισθεί και η οικοδόμηση μιας άλλης ένωσης, της Ένωσης Άμυνας.

6) Η έναρξη της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας τον Μάρτιο στον τομέα της άμυνας υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα βήματα προς την ολοκληρωμένη προσέγγιση κατά των κοινών μας απειλών. Το πρόγραμμα συνεργασίας έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει την Ευρωπαϊκή άμυνα πιο αποτελεσματική και να παράγει περισσότερα αποτελέσματα μέσω ενός ενισχυμένου συντονισμού και συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, της ανάπτυξης ικανοτήτων και της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

7) Ενίσχυση την ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, χάρη στην ίδρυση και δράση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και τους συστηματικούς ελέγχους όλων όσοι τα διασχίζουν.

8) Βελτίωση στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, μέσω των εξελιγμένων και περισσότερο διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων της ΕΕ.

9) Περισσότεροι από 1.700 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες από ολόκληρη την Ευρώπη υποστηρίζουν το έργο 100.000 εθνικών συνοριοφυλάκων στα κοινά μας εξωτερικά σύνορα, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ισπανία.

10) Δημιουργία μια ομάδος ταχείας επεμβάσεως 1.500 συνοριοφυλάκων, που βρίσκεται σε ετοιμότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Για την αντιμετώπιση νέων απειλών για την ασφάλεια, όπως η επιστροφή ξένων τρομοκρατών μαχητών, απαιτούνται αυστηροί έλεγχοι στην εξωτερική μας περίμετρο.

11) Η χρήση των βάσεων δεδομένων διαρκώς αυξάνεται. Θέληση για την ενίσχυση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων με νέα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα κενά.

12) Προσφάτως, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν σε ό,τι αφορά την πρόταση του Δ.Αβραμόπουλου για ένα σύστημα καταγραφής της εισόδου και της εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, επιτρέποντας, για παράδειγμα, τον αποτελεσματικότερο εντοπισμό όσων παραβιάζουν τη προβλεπόμενη διάρκεια παραμονής.

13) Προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής θεωρήσεων, καθιστώντας την ισχυρότερη, αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη, μπροστά στους αυξανόμενους κινδύνους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε για την ασφάλεια, καθώς και τις εξελισσόμενες μεταναστευτικές προκλήσεις.

14) Την σε σύντομο χρονικό διάστημα διάθεση του Eυρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου, με το οποίο θα διεξάγονται ταχύτεροι και αποτελεσματικότεροι έλεγχοι σε όλους τους ταξιδιώτες, υπηκόους τρίτων χωρών για τους οποίους δεν απαιτείται θεώρηση ταξιδίου.

15) Πρόταση ώστε στα τέλη του 2017 να διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα όλων των πληροφοριακών συστημάτων της ΕΕ. Κάθε συνοριοφύλακας, υπάλληλος αστυνομικής αρχής, υπηρεσίας θεωρήσεων ή μετανάστευσης, θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες, όταν και όπου τις χρειάζεται, ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά ο εντοπισμός τρομοκρατών.

16) Περιορισμός της προσβάσεως των τρομοκρατών σε μέσα, όπως τα πυροβόλα όπλα και τα εκρηκτικά, για την πραγματοποίηση επιθέσεων.

17) Παροχή τεχνικής και χρηματοδοτικής υποστηρίξεως προς τα κράτη-μέλη, για να αντιμετωπίσουν τις απειλές αυτές συλλογικά και αποτελεσματικά. «Η τρομοκρατία όμως, δεν θα καταπολεμηθεί μόνο με νομοθεσίες. Χρειάζεται, πρωτίστως, αλλαγή νοοτροπίας και συλλογική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιτύχουμε αυτόν τον κοινό στόχο» τόνισε ο κ.Αβραμόπουλος.

18) «Η τοποθέτηση της Europol στο επίκεντρο της συλλογικής δράσεως της ΕΕ ήταν μια από τις βασικές μου προτεραιότητες, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Επίτροπος. Η Europol δεν είναι ο ίδιος Οργανισμός όπως ήταν τρία χρόνια πριν. Διαθέτει πλέον ενισχυμένη αποστολή, εντολή και ρόλο. Χάρη στη λειτουργία του «Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας», η Europol εγγυάται, πλέον, εικοσιτετράωρη και σε καθημερινή βάση, επιχειρησιακή στήριξη στα κράτη μέλη» επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Αναφερόμενος στη συνεργασία με την Τουρκία ο Δ.Αβραμόπουλος τόνισε: «Χάρη στη συνεργασία μας με την Τουρκία, ο αριθμός των αφίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα, έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ χάρη στη συνεργασία μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έχουν περιορισθεί οι παράτυπες συνοριακές διελεύσεις και η διακίνηση μεταναστών. Συνεχίζουμε, όμως να είμαστε σε εγρήγορση.»

Ο ίδιος, αναφερόμενος τέλος στο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων για τα θέματα αυτά τόνισε: «ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και της καθεμιάς και του καθενός από εσάς είναι σημαντικός. Eάν δεν αισθάνεται ο Έλληνας ή ο Ευρωπαίος πολίτης ασφαλής στη χώρα του, τότε όλες οι άλλες πολιτικές δεν θα αποδώσουν και δεν θα αποφέρουν καρπούς. Όλα ξεκινούν από το σπίτι μας, από τη γειτονιά μας, από τη χώρα μας. Βλέπω το υψηλό αίσθημα ευθύνης των λειτουργών της εσωτερικής και εξωτερικής άμυνας της χώρας και ως Έλληνας νιώθω υπερήφανος και ως Ευρωπαίος πιο ασφαλής».

Λ.Σ.Μ