Την ενοχή του Τάσου Μαντέλη για τη Siemens πρότεινε ο εισαγγελέας
Για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Την ενοχή του πρώην υπουργου Μεταφορών Τάσου Μαντέλη για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.
Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για δύο εμβάσματα ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων τα οποία έλαβε από το γερμανικό κολοσσό «Siemens» το 1998 και το 2000.
Ο κ.Μαντέλης υποστηρίζει πως επρόκειτο για προεκλογική χορηγία ωστόσο οι δικαστικές αρχές τον κατηγορούν πως έλαβε αυτά τα χρήματα ως μίζα προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.
«Και οι δύο καταθέσεις έγιναν εκτός προεκλογικού αγώνα. Και οι δύο ήταν παράνομες, γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση από εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με το δημόσιο. Ήταν επίσης παράνομες γιατί η χρηματοδότηση από ένα νομικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 3.000 €. Τα χρήματα που βρέθηκαν στο λογαριασμό του υπουργού υπερέβαιναν κατά 2 φορές το προεκλογικο κονδυλι για έναν υποψήφιο της Β' Αθηνών, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών» τόνισε ο εισαγγελέας της έδρας κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του.
Ο εισαγγελικός λειτουργός στάθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του στο γεγονός ότι τα χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού εμβάστηκαν σε λογιαριασμό του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη(ο οποίος πρωτόδικα αθωώθηκε) ο οποίος μάλιστα είχε ανοιχθεί με ψευδώνυμο (ROCCOS) ενώ πρόσθεσε ότι αποδείχτηκε από τη τραπεζική δραστηριότητα πως το επίμαχο ποσό δεν δαπανήθηκε προεκλογικά, παρά μόνο για οικογενειακά έξοδα σπουδών του γιου του πρώην υπουργού.
«Γιατί ο λογαριασμός ήταν απόρρητος και όχι στο όνομα του; Γιατί να θέλει χρήματα από αγνώστους; Κι αν του έβαζε χρήματα ή Καμόρα και η μαφία; Τί θα έλεγαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι; Η ενέργεια του δεν ήταν ούτε ηθική ούτε νόμιμη» επισήμανε επίσης ο εισαγγελέας.
Εκτός από τον Τάσο Μαντέλη στο εδώλιο κάθεται και το πρώην στέλεχος της Siemens Hellas, Ηλίας Γεωργίου την ενοχή του οποίου πρότεινε επίσης ο εισαγγελέας.
Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα ο πρώην υπουργός καταδικαστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών ενώ ο Η.Γεωργιου σε 12ετή κάθειρξη. Και στους δύο κατηγορούμενους χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση και παρέμειναν εκτός φυλακής μέχρι να κριθεί η υπόθεση τους από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.
Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και τις επόμενες εβδομάδες το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας πρόκειται να εκδώσει την ετυμηγορία του.