Περιπτεριούχοι: Θετική η απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων περιπτέρων
Τι αναφέρουν μετά την «επιχείρηση» του δήμου
Για την κατάργηση και την απομάκρυνση περιπτέρων στο δήμο Αθηναίων μίλησε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών και Περιπτερούχων Αθηνών, Θοδωρής Μάλλιος, εξηγώντας ότι « η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτέρων που γνωρίζαμε ότι θα απομακρυνθούν ήταν εγκαταλελειμμένα και παρατημένα. Εμείς ως προς αυτό δεν φέρουμε καμία αντίρρηση, ίσα-ίσα συμφωνούμε, για έναν απλό λόγο: διότι για να τα εγκαταλείψει κάποιος σημαίνει ότι το περίπτερο δεν ήταν αποδοτικό. Αν λοιπόν ο δήμος, όπως είχε το δικαίωμα, τα διατηρούσε και τα έβγαζε σε πλειστηριασμό ή τα έδινε σε αναπήρους, ή σε άλλους δικαιούχους, όπως λέει ο νόμος, ο καινούριος περιπτεράς που θα πήγαινε θα εγκλωβιζόταν κι ο ίδιος εκεί μέσα και παράλληλα θα διέλυε και τους γύρω περιπτεράδες, όσους απέμειναν και κάνουν αγώνα υπαρξιακό για να επιβιώσουν». Ωστόσο, όπως προσθέτει ο κ. Μάλλιος, «διατηρούμε επιφυλάξεις μέχρι να δούμε την εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο, τα πρακτικά, ώστε να διαπιστώσουμε, εάν καταργήθηκαν μόνο εγκαταλελειμμένα περίπτερα». Τέλος, ο κ. Μάλλιος, σημείωσε ότι «Οι περιπτεράδες κατοχυρώνονται μέχρι τη λήξη του συμβολαίου τους, δηλαδή δεν μπορεί να τον βγάλει κανείς έξω από το περίπτερο αν δεν λήξει το συμβόλαιό του είτε κρατάει για λίγους μήνες είτε κρατάει για χρόνια».
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, όπως έγινε γνωστό, προχώρησε στην κατάργηση κι απομάκρυνση 323 περιπτέρων, καταγράφοντας πρώτα εκείνα που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Τα περίπτερα αυτά, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, προκαλούσαν εμπόδια στους πεζούς και υποβάθμιζαν την εικόνα της πρωτεύουσας. Το κριτήριο για την κατάργησή τους ήταν οι κανόνες βιώσιμης κινητικότητας, το εύρος των πεζοδρομίων, η ασφάλεια που απορρέει από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και η εμπορικότητα των δρόμων.
«Η οριστική κατάργηση του ενός τρίτου των θέσεων εγκαταλελειμμένων περιπτέρων στην Αθήνα απελευθερώνει χώρο για τους πεζούς και βοηθά σημαντικά στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του αστικού τοπίου της Αθήνας», υπογράμμισε ο κ. Καμίνης.
Με τη σειρά της, η αντιδήμαρχος Εμπορίου και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων, Νέλλη Παπαχελά επισήμανε ότι «η απόφαση για τον εξορθολογισμό των θέσεων περιπτέρων που λάβαμε έρχεται ως φυσική συνέχεια των παρεμβάσεων που ήδη θέσαμε σε εφαρμογή από την αρχή του 2018 με τη νέα Κανονιστική για την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου».
Σημειώνεται, ακόμη, ότι το 2011 τα περίπτερα που είχαν καταγραφεί στην Αθήνα ήταν 931 και τα 473 έχουν κηρυχθεί κενά, δηλαδή ο δικαιούχος τους έχει αποβιώσει και έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου.