Αυστρία: Καμία ανησυχία για το προσφυγικό
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διαψεύδει την αυστριακή κυβέρνηση
Καθησυχαστική ότι "δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία" εμφανίζεται η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, διαψεύδοντας εμμέσως πλην σαφώς την κινδυνολογία που φέρεται να διασπείρει, σε σχέση με υποτιθέμενα νέα κύματα προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, του επικεφαλής του Γραφείου Αυστρίας της Ύπατης Αρμοστείας Κρίστοφ Πίντερ, μπορεί κάποιες χώρες να καταγράφουν και πάλι κάποια αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο κατά μήκος της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, ωστόσο για την Ύπατη Αρμοστεία οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται ακόμη "σε πολύ, πολύ μετριοπαθή επίπεδα".
Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος για ιδιαίτερη ανησυχία", αλλά φυσικά πάντα είναι καλό να παρατηρούνται οι αριθμοί επακριβώς και να υπάρχει μία καλή προετοιμασία για την περίπτωση που αλλάξει κάτι, "όμως αυτή την στιγμή δεν βλέπουμε καμία αλλαγή" και οι επίκαιροι αριθμοί είναι συγκρίσιμοι με εκείνους πριν από την προσφυγική κρίση.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Αυστρίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισήμανε στις σημερινές δηλώσεις του ότι "εκεί που κλείνουν σύνορα, αναζητούνται άλλα σύνορα, άλλοι δρόμοι, μία περιχαράκωση της Ευρώπης δεν είναι ούτε δυνατή ούτε και έχει νόημα, καθώς η Ευρώπη είναι συνυπεύθυνη για το παγκόσμιο προσφυγικό ζήτημα".
Εξάλλου, σε σημερινές δηλώσεις της στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), η Ρουθ Σέφλ, στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τονίζει πως από την σκοπιά της Αρμοστείας θα πρέπει όλα τα κράτη να αντιμετωπίσουν από κοινού το προσφυγικό αντί να περιχαρακώνονται.
Προς τούτο, όπως σημείωσε, θα πρέπει να ενισχυθεί η βοήθεια προς τις περιοχές προέλευσης, οι οποίες εξακολουθούν να δέχονται πρόσφυγες σε ποσοστό 80 %, όπως επίσης θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την μετεγκατάσταση «ώστε να καταστεί δυνατή η ασφαλής πρόσβαση των προσφύγων».
Νωρίτερα, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, του συγκυβερνώντος - με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς -- ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, εκφράζοντας τις "ανησυχίες" του για τις, όπως ισχυρίστηκε, σαφώς αυξανόμενες και πάλι ροές μεταναστών, εξήγγειλε το κλείσιμο όλων των αυστριακών συνόρων , "εάν αυτό κριθεί αναγκαίο", καθιστώντας τα σύνορα προς την Αυστρία "αδιαπέραστα, πραγματικά αδιαπέραστα".
Ο ίδιος ευελπιστεί, όπως σημείωσε, στην άμεση επιχειρησιακή δραστηριότητα της συνοριοφυλακής και της υπό σύσταση μονάδας αστυνομίας αλλοδαπών, στην οποία ανήκουν 500 έως 600 υπάλληλοι, οι οποίοι μπορούν να μεταφερθούν άμεσα για το κλείσιμο των συνόρων, ενώ βρίσκεται ήδη στη διάθεσή τους ο κατάλληλος εξοπλισμός.
Τις "ανησυχίες" του ως προς τη δημιουργία ενός νέου βαλκανικού διαδρόμου προσφύγων, που οδηγεί στη Δυτική Ευρώπη μέσω Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας και Σλοβενίας εξέφρασε με έμφαση και ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ανακοίνωσε ταυτόχρονα πως θα έχει σχετικές συζητήσεις με τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του διαδρόμου - με πρώτο τον Αλβανό πρωθυπουργό που θα βρεθεί την Τετάρτη στη Βιέννη για επίσκεψη εργασίας - ενώ διαβεβαίωσε πως δεν θα επιτραπεί μία επανάληψη της κατάστασης του 2015.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν πως εφέτος ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα έχει φτάσει ήδη τις 18.000, που είναι, όπως είπε, ένας "πολύ, πολύ υψηλός αριθμός" και που αντιστοιχεί σε μία αύξηση κατά 150 % σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.