Σίμος Αναστασόπουλος στα «Π»: Συζητείται η παρουσία Πενς στη ΔΕΘ
«Eλπίζω ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται θα επιτρέψουν την εδώ παρουσία του», σημείωσε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Σίμος Αναστασόπουλος, μιλά στο «Parapolitika.gr» και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Φωτιάδη για το ενδιαφέρον των αμερικανικών funds για επενδύσεις στην Ελλάδα, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα αντικίνητρα που αποτελούν τροχοπέδη για την προσέλκυση επιχειρηματιών.
Από συζητήσεις σας με αμερικανικά funds, εντοπίζετε επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα; Εκτός από τα λεγόμενα «φιλέτα» τι άλλο κεντρίζει την προσοχή τους;
Μπορώ να επιβεβαιώσω το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και να αναφέρω σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ που έχουν ήδη υλοποιηθεί στη χώρα μας όχι μόνο από τα funds αλλά και από εταιρείες και ιδιώτες σε διάφορους τομείς με κυρίαρχο ενδιαφέρον στον τουρισμό, στο real estate, στα logistics, την παροχή υπηρεσιών ακόμη και στη βιομηχανία και βεβαίως υπάρχουν σημαντικές τοποθετήσεις μέσω της χρηματαγοράς. Το θέμα παραμένει ότι, παρά τη μεγάλη παρουσία επενδυτών και τη συνεχή αναζήτηση ευκαιριών, ένα μικρό μόνο μέρος του ενδιαφέροντος υλοποιείται. Η Ελλάδα έχει ανάγκη μεγάλων άμεσων επενδύσεων και αυτό θα γίνει δυνατόν μόνο μέσω της ενίσχυσης της αξιοπιστίας μας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε αυτολεξεί, σε συνέντευξή του στο FAZ, ότι «η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή». Αποτελεί αντι-κίνητρο για την προσέλκυσή των ξένων κεφαλαίων η κυβερνητικη πολιτική για τη φορολογία;
Αν εξετάσει κανείς το ύψος των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ, του συνόλου δηλαδή των φορολογουμένων, η φορολογία στην Ελλάδα είναι ήδη υψηλή χωρίς ίσως να χαρακτηρίζεται υπερβολική. Αν, όμως, υπολογίσει κανείς ότι μεγάλος αριθμός φορολογουμένων δεν πληρώνουν φόρους, είτε λόγω αφορολόγητου είτε λόγω φοροαποφυγής ή φοροδιαφυγής, τότε γίνεται αντιληπτό ότι αυτοί που πληρώνουν τελικά τους φόρους υπερφορολογούνται σε σημείο εξάντλησης. Συνυπολογίζοντας και τις υψηλότατες εργοδοτικές εισφορές, η φορολογία αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Έχετε αναφέρει ότι μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία αποτελεί η παραοικονομία. Τι θα προτείνατε για την αντιμετώπιση του φαινομένου;
Τα δύο μεγαλύτερα θέματα τα συζητήσαμε ήδη και έχουν να κάνουν με την υψηλή φορολογία και τις πολύ υψηλές εργοδοτικές εισφορές που λειτουργούν αρνητικά στην φορολογική συμμόρφωση και δημιουργούν ροπή προς την παραοικονομία.
Για μια επιτυχημένη και βιώσιμη μεταμνημονιακή πορεία χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον που η οικονομία θα μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας και να συνεισφέρει λογικά και αναλογικά στα δημοσιονομικά έσοδα του κράτους.
Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η εκλογίκευση των φορολογικών συντελεστών με διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περιορισμό της παραοικονομίας.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες χαρακτηρίζουν διαχρονικά τη Βόρεια Ελλάδα ως γεωστρατηγικό κόμβο. Θεωρείτε πως αμερικανικές επενδύσεις θα ενίσχυαν τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρύτερη περιοχή;
Οι ΗΠΑ βλέπουν τις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας να λειτουργήσει σαν ενεργειακό και οικονομικό κέντρο για την περιοχή της Νότιας Ευρώπης και λειτουργούν απολύτως υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτά σε πολιτικό επίπεδο που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι οι Ελληνο-Αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο. Όσον αφορά τώρα στις οικονομικές σχέσεις και στις επενδύσεις, χρειάζεται να δημιουργήσουμε το περιβάλλον εκείνο που θα πείσει τους Αμερικανούς να επενδύσουν στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Βόρεια Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο στόχος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και της διοργάνωσης του Αμερικανικού Περιπτέρου στη φετινή ΔΕΘ. Μέσα από την προβολή της Ελλάδας και των δυνατοτήτων της και με την παρουσία υψηλόβαθμης κυβερνητικής και επενδυτικής αποστολής από τις ΗΠΑ, αλλά και από τις γειτονικές χώρες δημιουργούμε μια μεγάλη ευκαιρία για την επόμενη μέρα.
Η ΔΕΘ αποτελεί ευκαιρία για τα αμερικανικά funds να γνωρίσουν τη Βόρεια Ελλάδα. Στη δημοσιότητα έχουν έρθει πολλά ονόματα εταιρειών που θα μετέχουν στη φετινή ΔΕΘ, όπως Microsoft, Google, Cisco, Coca Cola και Lockheed Martin. Με ποιες άλλες εταιρείες έχετε έρθει σε επαφή;
Αναφέρατε ήδη σημαντικές εταιρείες που θα συμμετέχουν και θα προβάλλουν την αμερικανική καινοτομία και τεχνολογία στη ΔΕΘ. Αυτό είναι και το κεντρικό μήνυμα του Αμερικανικού Περιπτέρου και μας έχει επιτρέψει να πλησιάσουμε πλήθος εταιρειών σε διάφορους τομείς όπου η αμερικανική τεχνολογία υπερέχει. Ενημερωτικά αναφέρω ότι ο εκθεσιακός χώρος έχει σχεδόν εξαντληθεί ενώ το ενδιαφέρον και η συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις και δράσεις έχει ξεπεράσει και τις καλύτερες προσδοκίες μας.
Η πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη, κ. Ρεμπέκα Φονγκ, αποκάλυψε ότι θα παραστεί στη ΔΕΘ ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Γουίλμπορ Ρος. Γνωρίζετε αν θα υπάρξει άλλο μέλος της αμερικανικής κυβέρνησης;
Η παρουσία του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, κ. Wilbur Ross, στην έκθεση είναι επιβεβαιωμένη και μπορώ να σας πω ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις και για άλλες παρουσίες από τις ΗΠΑ στην ΔΕΘ.
Φημολογείται ότι έχει δείξει ενδιαφέρον ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πενς, να παραστεί στη ΔΕΘ. Γνωρίζετε αν του έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση και πόσο σοβαρό είναι το ενδιαφέρον του;
Γνωρίζω ότι το θέμα συζητείται και ελπίζω ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται θα επιτρέψουν την εδώ παρουσία του. Αυτό θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για τη ΔΕΘ και θα καταδείξει και την σημασία της Ελλάδας σαν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Ο πήχης για τη φετινή Έκθεση έχει τεθεί ήδη πολύ ψηλά. Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο φετινός στόχος;
Η ευκαιρία που διαμορφώνεται στην φετινή ΔΕΘ μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για την έναρξη μιας περιόδου ανάπτυξης για την Ελλάδα και να κεφαλαιοποιήσει τις προσδοκίες που δημιουργεί η έξοδος από το Πρόγραμμα Προσαρμογής και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος.
Απαραίτητη προϋπόθεση για βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη είναι η δημιουργία ενός κλίματος θετικού για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Προέχει βεβαίως η διατήρηση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης, δηλαδή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και παράλληλα της συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου, και σίγουρα όχι την ανατροπή του, με έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αποκαταστήσουν την χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.
Με αυτές τις προϋποθέσεις η ΔΕΘ 2018 με την ισχυρή παρουσία της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο για την αναγέννηση της οικονομίας και της χώρας.