Κουβέλης: Η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την ίδια
«Εξαιρετικά θετική» χαρακτήρισε τη συμφωνία
Από την αναθεώρηση του Συντάγματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας εξαρτάται η εφαρμογή της συμβάσεως με τη γειτονική μας χώρα και έτσι συναρτάται η ένταξή της ή μη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφώνως με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Αμύνης Φώτη Κουβέλη.
«Εξαιρετικά θετική συμφωνία, με την οποία εξασφαλίσθηκαν απόλυτα τα όσα είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο της διαπραγματεύσεως ως κόκκινες γραμμές», αποτίμησε ο ΑΝΥΕΘΑ, σε συνέντευξη του στο Α’ πρόγραμμα της ΕΡΑ, αναφορικώς με τη συμφωνία Ελλάδος-πΓΔΜ.
Ο ίδιος διευκρίνισε επί του θέματος τα εξής: «η ύπαρξη εντέλει της συμβάσεως, η εφαρμογή και η δέσμευση της, θα εξαρτηθεί ακριβώς από την ψήφιση από την πλευρά της FYROM των διατάξεων που αναθεωρούν το Σύνταγμά της και συναρτάται αυτή η αναθεώρηση με το γεγονός εάν θα γίνει ή δεν θα γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Διότι υπάρχει η «αιρεσιμότητα», δηλαδή πάντοτε με την αίρεση ότι όλα αυτά θα πληρωθούν».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά θα πιστοποιεί τυχόν υπαναχώρηση της πΓΔΜ γιατί «αυτή παρέχει τη σύμφωνη γνώμη της για την συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο πλαίσιο πια των νέων καταστάσεων και συνθηκών, στις προενταξιακές διαδικασίες», στη βάση ότι στη σύμβαση "θα καταγράφονται με σαφήνεια ποιες είναι οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να αναθεωρηθούν".
Ο Φ.Κουβέλης αναφορικώς με τη γλώσσα και την εθνότητα πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, προσδιορίζεται η προέλευση και η αναφορά της συγκεκριμένης γλώσσας ως νοτιοσλαβική. Σε ό,τι αφορά στην εθνικότητα του μέλους, νομίζω ότι πολύ αναλυτικά θα καθορίζεται τόσο στην αγγλική όσο και στην δική τους γλώσσα, με τους προσδιορισμούς και την αναφορά που γίνεται», σημείωσε χαρακτηριστικώς.
Αναφορικώς με τη στάση των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως επί του θέματος ο ΑΝΥΕΘΑ αφού χαρακτήρισε ως «καιροσκοπική και ανεύθυνη τη στάση της ΝΔ που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και τη λύση ενός προβλήματος που χρόνια ολόκληρα δημιουργεί προβλήματα στη χώρα μας», προέτρεψε αν κάποιος αμφισβητεί την «απόλυτη συνοχή της κυβέρνησης ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν, να καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση δυσπιστίας και εκεί να κριθεί αν υπάρχει ή δεν υπάρχει η συνοχή και το αρραγές της κυβέρνησης».
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των ΑΝΕΛ, ο ΑΝΥΕΘΑ, αφού σημείωσε ότι τον βρίσκει αντίθετο, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει το πολιτικό δικαίωμα και την πολιτική δυνατότητα να προωθεί τη συμφωνία για να υπάρχει λύση του λεγόμενου μακεδονικού. «Δεν έχω δείγματα για την αποχώρηση και την απόσυρση στήριξης της κυβέρνησης από τη μεριά των ΑΝΕΛ» πρόσθεσε επικαλούμενος τις χθεσινές γνωστές δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ.