Εξετάζεται «φίλτρο» εισόδου στο ΣτΕ με τα παράβολα ομαδικής προσφυγής
Θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας
Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί λόγω μείζονος σπουδαιότητας το εάν για τις ομαδικές πρόσφυγες θα πρέπει να καταβάλλεται το παράβολο των 150 ευρώ ξεχωριστά από κάθε έναν εκ των προσφευγόντων.
Εαν υιοθετηθεί αυτή η άποψη από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τότε, το κόστος πρόσβασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.
Το ζήτημα έφτασε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου μετά από απόφαση του Β´ τμήματος. Αφορμή στάθηκε μία ομαδική αίτηση ακύρωσης 31 ατόμων, οι οποίοι είχαν καταβάλλει ένα παράβολο των 150 ευρώ.Σύμφωνα με την πλειοψηφία του ΣτΕ για να μην απορριφθεί η ομαδική αίτηση ακύρωσης έπρεπε να καβαληθούν παράβολα συνολικού ύψους 4.650 ευρώ. Ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση ενώπιον του ακροατηρίου αναγκάστηκε να δεχθεί ότι εάν το ΣτΕ κρίνει ότι πρέπει να πληρωθούν 31 παράβολα των 150 ευρώ, τότε να εκληφθεί ότι προσφεύγων στο δικαστήριο είναι εκείνος που είναι πρώτος στην αίτηση ακύρωσης και για τους υπόλοιπους 30 να απορριφθεί.
Συγκεκριμένα το Β´ τμήμα με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Δημητρακόπουλο, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι «προκύπτει αβίαστα ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 36 του π.δ. 18/1989, σε περίπτωση, όπως η παρούσα, άσκησης αιτήσεως ακυρώσεως από περισσότερα πρόσωπα και ανεξαρτήτως της ύπαρξης δεσμού ομοδικίας μεταξύ τους, οφείλεται, επί ποινή απαραδέκτου, παράβολο χωριστά για καθένα από τα πρόσωπα αυτά».
Σύμφωνα με την πλειοψηφία «η υποχρέωση καταβολής παραβόλου (150 ευρώ) χωριστά για καθέναν από τους αιτούντες συνιστά θεμιτό περιορισμό του δικαιώματος ένδικης προστασίας εκάστου εξ αυτών, διότι, εφόσον είναι επιτρεπτή η επιβολή υποχρέωσης καταβολής παραβόλου 150 ευρώ σε περίπτωση αιτήσεως ακυρώσεως που ασκείται από ένα πρόσωπο, επιτρέπεται, κατά λογική αναγκαιότητα, να επιβληθεί και υποχρέωση καταβολής παραβόλου 150 ευρώ χωριστά για καθένα από τα πρόσωπα τα οποία ζητούν από κοινού, με ένα δικόγραφο, την ακύρωση ορισμένης διοικητικής πράξης(...)».
Αντίθετα , η μειοψηφία (οι σύμβουλοι Επικρατείας Μιχάλη Πικραμένος και Ιωάννης Σύμπλης, όπως και η πάρεδρος χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου Όλγα-Μαρία Βασιλάκη) αναφέρει ότι οι ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις «ουδόλως θεσπίζουν υποχρέωση καταβολής παραβόλου για καθένα χωριστά από τους διαδίκους που ενώνονται στο κοινό δικόγραφο στο πλαίσιο του δικονομικού θεσμού της ομοδικίας, εφ’ όσον μάλιστα η ακυρωτική δίκη αφορά την αντικειμενική νομιμότητα μιας διοικητικής πράξης και όχι αυτοτελείς ατομικές αξιώσεις και δίκαια εξ υποκειμένου, η δε ομοδικία (κατ’ αντίθεση προς τις χαλαρότερες προϋποθέσεις που τάσσονται επί αγωγής) προϋποθέτει κοινό έννομο συμφέρον και κοινούς λόγους ακυρώσεως».Επιπλέον, η μειοψηφία αναφέρει ότι «τυχόν υιοθέτηση αντίθετης ερμηνευτικής εκδοχής θα απονεύρωνε τον δικονομικό θεσμό της ομοδικίας ο οποίος επιδιώκει, εκτός των άλλων, την παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους διαδίκους με το μικρότερο δυνατό κόστος χρόνου και διαδικαστικών ενεργειών για το δικαστήριο».
--