Αβραμόπουλος: Η Ισπανία έχει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
«Οι σημερινές συναντήσεις με την ισπανική κυβέρνηση ήταν εποικοδομητικές και θα ήθελα να συγχαρώ την Ισπανία για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει και το υποδειγματικό ευρωπαϊκό πνεύμα»
Στη Μαδρίτη μετέβη εκτάκτως, χθες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος προκειμένου να συζητήσει με την ισπανική κυβέρνηση το ζήτημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με την αντιπροέδρο της ισπανικής κυβέρνησης Carmen Calvo, τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας Josep Borrell, τον υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Fernando Grande-Marlaska και την υπουργό Εργασίας, Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ασφάλισης Magdalena Valerio. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με το Μαρόκο. Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ο κ. Αβραμόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οι σημερινές συναντήσεις με την ισπανική κυβέρνηση ήταν εποικοδομητικές και θα ήθελα να συγχαρώ την Ισπανία για τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει και το υποδειγματικό ευρωπαϊκό πνεύμα που έχει δείξει για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων. Η Ισπανία έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξημένων αφίξεων κατά μήκος της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου.
Ενημέρωσα την ισπανική κυβέρνηση για την πρόσθετη επείγουσα χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 3 εκατ. ευρώ που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη του κόστους για το επιπλέον προσωπικό που αναπτύσσεται στη νότια Ισπανία. Συνολικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ισπανία.
Επίσης, συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία με το Μαρόκο έχει καθοριστική σημασία. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ενισχύσουμε τη στήριξή μας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων.
Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης των συνόρων, ύψους 55 εκατ. ευρώ, για το Μαρόκο και τη Τυνησία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και δεν θα σταματήσει εκεί.
Επιπλέον, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης.
Η μετανάστευση παραμένει στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Η σύνοδος κορυφής στο Σάλτσμπουργκ αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού γιατί η λύση μπορεί να είναι μόνο ευρωπαϊκή.»