Τα 50 λεπτά ολιγωρίας των Αρχών, με ζητούμενο τους υπευθύνους και αποτέλεσμα τη φρίκη που βίωσαν τα 93 θύματα της φονικής πυρκαγιάς σε Μάτι και Νέο Βουτζά, ζωντανεύει η δικογραφία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Η δικαστική έρευνα, που προχωράει με πρωτοφανώς γρήγορους ρυθμούς, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο, όταν θα κληθούν ως ύποπτοι οι υπεύθυνοι της πυρκαγιάς, η οποία, όπως όλα δείχνουν, οφείλεται σε εμπρησμό, αλλά και εκείνοι οι οποίοι δεν έπραξαν το καθήκον τους στις κρίσιμες ώρες, όταν η φωτιά, ανεξέλεγκτη, κατέβηκε από το Νταού Πεντέλης στο Μάτι. Οι υπεύθυνοι, οι οποίοι θα κληθούν σύμφωνα με το Αρθρο 31 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είτε με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, είτε των ψευδών βεβαιώσεων, είτε της ψευδορκίας, μπορεί να οδηγηθούν και ως κατηγορούμενοι για τις τραγικές τους παραλείψεις την ώρα της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Δεν αποκλείεται και η απευθείας άσκηση ποινικών διώξεων.

Εως σήμερα έχουν ληφθεί περίπου 30 καταθέσεις, κυρίως υπηρεσιακών παραγόντων της Πυροσβεστικής, αλλά και εκπροσώπων της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι συγγενείς της μακάβριας λίστας των θυμάτων, οι οποίοι είναι τα πλέον κρίσιμα πρόσωπα στην περιγραφή της συμφοράς, αφού οι περισσότεροι είναι και αυτόπτες ή αυτήκοοι μάρτυρες σε όσα έζησαν οι δικοί τους, θα καταθέσουν σε τρεις δημόσιες Αρχές, για να μην υποβληθούν στην ταλαιπωρία της μετακίνησής τους στην Εισαγγελία της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ηλίας Ζαγοραίος, έδωσε εντολή στο Λιμεναρχείο, στο Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας, καθώς και στο Τμήμα Μαραθώνα να λάβουν καταθέσεις από τους συγγενείς των θυμάτων. Οπως είναι γνωστό, η μακάβρια λίστα των 93 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Φαίνεται ότι οι 91 έχουν ταυτοποιηθεί, είναι 45 γυναίκες, 35 άντρες και 11 παιδιά, ενώ δύο σοροί, που δεν έχουν αναζητηθεί από κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο, παραμένουν αγνώστων στοιχείων.

Σε σχέση με την ταυτότητα των δραστών της πυρκαγιάς, δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία, εκτός από τον άνδρα που, σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής, προκάλεσε πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, ανάβοντας χόρτα, τα οποία βρίσκονταν κοντά σε στύλο της ΔΕΗ, με συνέπεια να προκληθεί γρήγορη επέκταση της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Ερωτήματα προκύπτουν από τις καταθέσεις για τον χρόνο επέμβασης της Πυροσβεστικής, αφού, σύμφωνα και με δημοσίευμα, οι πυροσβέστες που εντόπισαν την αρχή της πυρκαγιάς ειδοποίησαν έγκαιρα, ενώ δεν φαίνεται να επενέβησαν άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις από το Συντονιστικό. Μάλιστα, εντοπίζονται αντιφάσεις στον χρόνο επέμβασης, όπως τον περιγράφουν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, με εκείνον που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον τόπο όπου ξέσπασε η φωτιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 50 λεπτών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον χρόνο που έγιναν οι κρίσιμες συνομιλίες των αρμοδίων και γι’ αυτό ζητείται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τις κρίσιμες ώρες.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αν και πότε δόθηκε εντολή να εκκενωθεί η περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας ουδέποτε, όπως αναφέρουν, ειδοποιήθηκαν από οποιονδήποτε αρμόδιο για οποιοδήποτε σχέδιο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και εδώ εμφανίζονται αντιφάσεις. Διαφορετικό είναι το περιεχόμενο της κατάθεσης της υπεύθυνης της Περιφέρειας, Ιωάννας Τσούπρα, και άλλα αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κυριότερο αντίπαλο αυτής της άποψης τον δήμαρχο Ραφήνας, Ευ. Μπουρνούς. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος κατηγορεί την κυρία Τσούπρα για πλαστογραφία εγγράφων που δείχνουν ότι συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης, όπως ρητά ορίζει ο νόμος «Ξενοκράτης». Μάλιστα, προβλέπονται και ποινές αν δεν συγκληθούν τα αρμόδια όργανα. Σε σχέση με τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποδέχεται ως πραγματική ο δήμαρχος Πεντέλης σε κατάθεσή του, ενώ άλλα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρνούνται ότι παραβρέθηκαν ποτέ σε τέτοιου είδους συνεδρίαση. Οσον αφορά την εντολή εκκένωσης πάντως, ακόμα και η κ. Τσούπρα υποστηρίζει ότι δόθηκε προφορικά και επιρρίπτει ευθύνες στην Πυροσβεστική, διότι δεν έδωσε ποτέ τέτοια εντολή. Το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η προκαταρκτική εξέταση που διενεργούν ο προϊστάμενος Εισαγγελίας, Η. Ζαγοραίος, και η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη, είναι κυρίως οι δικαστικές αποφάσεις για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 που έχουν εκδοθεί από το Πρωτοδικείο του Πύργου Ηλείας και το Εφετείο Πατρών και εντοπίζουν ευθύνες στον τότε νομάρχη, αλλά και στον δήμαρχο της περιοχής της Ηλείας, όπου υπήρξαν θύματα.

Επιπλέον, η πολύωρη πραγματογνωμοσύνη στα καμένα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας με την παρουσία και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, οδήγησε σε πολύτιμα συμπεράσματα σε σχέση με την καταπάτηση των ακτών στο Μάτι, αλλά και του οικοπέδου ιδιοκτησίας Φράγκου, η νομική κατάσταση του οποίου αμφισβητείται, όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο 27 άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν την πολύτιμη διέξοδο προς τη θάλασσα. Ιδιαίτερο σκέλος της έρευνας αφορά την καταπάτηση εκτάσεων που έχουν καεί, με δεδομένη την απόφαση να εκδοθούν σύντομα πρωτόκολλα κατεδαφίσεως και να πέσουν οι μάντρες προς την παραλία. Η Δικαιοσύνη ερευνά επίσης γιατί δεν υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις που έδιναν εντολή κατεδάφισης ακινήτων, ορισμένες από τις οποίες έχουν εκδοθεί εδώ και τουλάχιστον 19 χρόνια.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 11/8/2018