ΠΟΕΔΗΝ κατά Τσίπρα: Ελάτε να δείτε τα νοσοκομεία στη Μακεδονία
Οι επισημάνσεις για προσωπικό και υποδομές
Να επισκεφτεί ένα από τα νοσοκομεία της Μακεδονίας, για να δει την κατάσταση που επικρατεί, καλεί τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 83ης Διεθνούς Έκθεσης (ΔΕΘ). Η ΠΟΕΔΗΝ, στοχεύοντας στην ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της υγείας, διοργανώνει αύριο στη Θεσσαλονίκη "πορεία επιβίωσης ΕΣΥ– ΕΚΑΒ– Πρόνοιας", η οποία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί από το Ιπποκράτειο και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Συνοψίζοντας το προβλήματα των υγειονομικών μονάδων της Μακεδονίας, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι:
Στο "Ιπποκράτειο" λειτουργούν πέντε χειρουργικά τραπέζια από εννέα συνολικά, λόγω ελλείψεων προσωπικού και οι λίστες αναμονής για χειρουργεία είναι μεγάλες όπως και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού ενώ ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός είναι διαλυμένος.
Οι κλειστές κλινικές ΜΕΘ είναι οκτώ στο "Παπαγεωργίου", τρεις στο Κιλκίς, τέσσερις στο νοσοκομείο Πολυγύρου και δύο στο "Άγιος Δημήτριος".
Βασικές κλινικές νοσοκομείων κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρών (παιδιατρική στη Φλώρινα, μαιευτική στη Βέροια, μαιευτική στην Έδεσσα, παθολογική στη Νάουσα, ουρολογική στη Γουμένισσα που δεν έχει γυναικολόγο κ.α.)
Στην Πτολεμαΐδα, όπου υπάρχει αυξημένο ποσοστό καρκίνου, η μονάδα χημειοθεραπείας έμεινε με έναν επικουρικό ογκολόγο γιατρό, ενώ δεν λειτουργεί η αιμοδοσία.
Στο νοσοκομείο "Γεννηματάς" Θεσσαλονίκης ο αξονικός είναι συχνά χαλασμένος, ενώ στα νοσοκομεία της Νάουσας, των Γιαννιτσών, της Γουμένισσας δεν υπάρχουν αξονικοί.
Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι "το προσωπικό πολλές φορές αντιμετωπίζει άγριες επιθέσεις σε βάρος του από συνοδούς και ασθενείς λόγω έλλειψης φύλαξης. Συχνά είναι τα φαινόμενα κλοπών από προσωπικό και ασθενείς. Σε πολλά νοσοκομεία δεν έχουν πληρωθεί τα νυκτερινά και οι αργίες. Η αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών νοσοκομείων της Μακεδονίας έχει ως αποτέλεσμα την άνθηση της ιδιωτικής υγείας. Αυτή η αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της υπολειτουργίας των νοσοκομείων της περιφέρειας, έχει αποτέλεσμα τα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να δέχονται στις εφημερίες πάνω από 1000 ασθενείς, και να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα, ταλαιπωρία για τους ασθενείς και μεγάλη επιβάρυνση στο λιγοστό προσωπικό, που ήδη έχει πολλά χρόνια προϋπηρεσία, με πολλά ωράρια και πολλά προβλήματα υγείας. Σημαντικότατο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι βαριά ασθενείς με εξιτήριο και χρήζουν μεταφορά με ΕΚΑΒ. Λόγω μη δυνατότητας εξυπηρέτησης από το ΕΚΑΒ, οι ασθενείς παραμένουν πολλές ημέρες επιπλέον στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα: κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων, τη μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών και της οικογένειας τους, τη μη διακίνηση ασθενών. Οι εφημερίες ξεκινούν με πληρότητα κρεβατιών".