Στα μέσα Σεπτέμβρη ξεκινά το εργαστήρι καινοτομίας της ΚΕΔΕ
Οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να μετεξελίξουν τις καινοτόμες εφαρμογές τους για πόλεις από πιλοτικές σε κανονικές, εμπορικές.
Στα μέσα Σεπτέμβρη ξεκινά η λειτουργία του Εργαστηρίου Καινοτομίας (Innovation Lab) της Kεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας - ΚΕΔΕ, όπως ανήγγειλε ο πρόεδρός της, δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
Στο Εργαστήριο Καινοτομίας ομάδες που επιλέγονται στον Μαραθώνιο Καινοτομίας που διοργανώνει η ΚΕΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να μετεξελίξουν τις καινοτόμες εφαρμογές τους για πόλεις από πιλοτικές σε κανονικές, εμπορικές.
"Στην ΚΕΔΕ θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι συνεργατικοί χώροι, στους οποίους οι ομάδες θα μπορούν να δουλεύουν απερίσπαστα. Με δική μας επιδότηση και με την υποστήριξη έμπειρων μεντόρων και ενός ειδικά διαμορφωμένου προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης θέλουμε οι ομάδες που θα υποστηρίζονται να ολοκληρώνουν την εφαρμογή του' τόνισε ο κ. Πατούλης.
Η λειτουργία του Εργαστηρίου σε έναν προσωρινό χώρο θα ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και η διάθεση των δύο πρώτων εφαρμογών στο Αποθετήριο Εφαρμογών της ΚΕΔΕ στο τέλος του έτους, διευκρίνισε. "Στους Μαραθώνιους Καινοτομίας είδαμε φρέσκες ιδέες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν την καινοτομία που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία για την καθημερινότητά της", ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνοντας ότι διοργανώθηκαν 16 τοπικά εργαστήρια καινοτομίας CityLabs με συμμετοχή άνω των 100 ομάδων.
Η καινοτομία, η νεανική επιχειρηματικότητα και οι έξυπνες πόλεις ήταν το θέμα της εκδήλωσης Open Day for Innovation and Smart Cities με την οποία ξεκίνησαν οι δράσεις της ΚΕΔΕ στην 83η ΔΕΘ.
Για τα οφέλη που δημιουργούν οι έξυπνες πόλεις στη ζωή των πολιτών και την τοπική ανάπτυξη οι έξυπνες πόλεις μίλησε ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου. "Μπορεί να είχαμε λεωφορεία χωρίς οδηγό, μπορεί να ήμασταν από τις πρώτες πόλεις, στην οποία εγκαταστάθηκε πριν από 15 χρόνια ασύρματο δίκτυο, αλλά αυτό για το οποίο είμαστε περήφανοι περισσότερο απ΄ ότιδήποτε άλλο είναι ότι φέτος μοιράσαμε ως δήμος 200 kits ρομποτικής σε όλα τα δημόσια σχολεία. Χρήματα δεν είχαμε, τα αγοράσαμε από τα κέρδη του Κήπου των Ξωτικών και παράλληλα φέραμε ανθρώπους να εκπαιδεύσουν τους εκπαιδευτικούς στη ρομποτική και στον προγραμματισμό. Την ανταπόδοση της ενέργειας μας την πήραμε, όταν στον Διαγωνισμό Καινοτομίας, στον τα Τρίκαλα κατέβηκαν με 16 ομάδες, εκ των οποίων οι τέσσερις προκρίθηκαν" τόνισε.
Αναφέρθηκε ακόμη στο πρότζεκτ Code Girls, το οποίο για τέταρτη χρονιά συστήνει τον κόσμο του προγραμματισμού σε νέα κορίτσια, αλλά και την απαγόρευση του καπνίσματος στην πόλη. "Τα Τρίκαλα αν έχουν κάτι ευφυές δεν είναι ο δήμαρχος, ούτε η όποια αρχή, είναι μία κοινωνία, η οποία δείχνει μέρα με τη μέρα ότι θέλει να αλλάξει. Λένε ότι για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε νέα μυαλά πρέπει να φτιάξουμε μία πόλη που θα είναι ανοιχτή σε νέους ανθρώπους, η οποία θα δείξει διάθεση να αλλάξει.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για τις έξυπνες πόλεις και την τοπική ανάπτυξη και οι νέες εφαρμογές που προέκυψαν από τον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ, όπως το Σύστημα για τη διαχείριση των συμβάσεων από ομάδα από την Κω, το Dogs' Voice, εφαρμογή για τα αδέσποτα ζώα στην πόλη, από ομάδα από την Αθήνα και το Illuminatrix, εφαρμογή διαχείρισης οδοφωτισμού και ρευματοκλοπής από ομάδα από την Αθήνα.
Η ψηφιακή αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η δημιουργία έξυπνων πόλεων και η διαμόρφωση ενός νέου συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων της ΚΕΔΕ, οι οποίες παρουσιάζονται στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Το επόμενο Σάββατο στο περίπτερο 15 της ΚΕΔΕ (Stand 9) διοργανώνεται εκδήλωση για τη διαμόρφωση ενός νέου αποκεντρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας με συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης.