Παυλόπουλος: Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει η Ευρώπη σκοτεινή ήπειρος
Στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων
Δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει η Ευρώπη «σκοτεινή» ήπειρος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των προσεχών ευρωεκλογών και στέλνοντας μήνυμα αντίστασης εναντίον όσων «επιβουλεύονται» το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τις αρχές και τις αξίες του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ιδιαίτερα τους κινδύνους για την Ευρώπη και τον κόσμο από την ανάπτυξη «μορφωμάτων λαϊκισμού, που φτάνουν στα όρια του ρατσισμού κι ακόμη παραπέρα» και πρόσθεσε : «Έχουμε χρέος να αντισταθούμε απέναντί τους. Έχουμε χρέος να μην τους αφήσουμε να περάσουν. Και αυτό πρέπει να το αποδείξουμε τώρα. Το αργότερο, ως τις ευρωεκλογές. Μετά μπορεί να είναι πολύ αργά».
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει «αντίσταση» απέναντι σε τέτοια «μορφώματα», με αφορμή το μήνυμα που εκπέμπει η σημερινή επετειακή εκδήλωση στα Νέα Κερδύλλια, σε ανάμνηση των 230 εκτελεσθέντων από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, στις 17 Οκτωβρίου 1941.
«Ποτέ πια δεν θα επιτρέψουμε και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπάρξει ξανά τέτοιου είδους θηριωδία, τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Για να γίνει αυτό πρέπει να εμβαθύνουμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να το ολοκληρώσουμε. Άρα πρέπει να αντισταθούμε απέναντι σε όλους εκείνους, οι οποίοι επιβουλεύονται αυτό το οικοδόμημα» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε:
«Και, δυστυχώς, βλέπουμε σήμερα και μπροστά σε κρίσιμες εκλογές, στις οποίες κρίνεται πραγματικά το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, να αναπτύσσονται φαινόμενα, μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία φτάνουν στα όρια του ρατσισμού και ακόμη παραπέρα και ξυπνούν τους χειρότερους εφιάλτες, αυτούς που ορκιστήκαμε και ορκιζόμαστε σήμερα να μην ξαναζήσουμε, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κι όμως ξυπνούν αυτά τα μορφώματα. Έχουμε χρέος να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε απέναντί τους. Έχουμε χρέος να μην τους αφήσουμε να περάσουν. Και αυτό πρέπει να το αποδείξουμε τώρα. Το αργότερο, έως τις ευρωεκλογές. Μετά μπορεί να είναι πολύ αργά».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό «απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις και συγκεκριμένες στάσεις» και «αλλαγή νοοτροπίας και αλλαγή πολιτικών», ώστε να στηρίζουν τον άνθρωπο και συνέχισε :
«Απαιτεί γενναιότητα, απαιτεί ευρωπαϊκή συνείδηση, απαιτεί ευρωπαϊκή προσήλωση, απαιτεί προσήλωση στον άνθρωπο και στη δημοκρατία και κυρίως απαιτεί δικαιοσύνη, κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ακριβώς αυτές οι ανισότητες, είναι ακριβώς, η φτώχεια και ο πόνος του ανθρώπου, που τροφοδοτούν αυτά τα μορφώματα. Γιατί όταν καταρρέει το κοινωνικό κράτος, όταν καταρρέει η έννοια της δικαιοσύνης και ιδίως της κοινωνικής δικαιοσύνης, καταρρέει και ο άνθρωπος, η αξιοπρέπειά του, η αξία του. Και τότε είναι που αυτές οι “σκοτεινές” δυνάμεις, αναπτύσσονται. Τότε το “αυγό του φιδιού” ξαναβγαίνει. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία, να αλλάξουμε πολιτικές, να στηρίξουμε τον άνθρωπο, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, το κοινωνικό κράτος».
Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι Έλληνες θα κάνουν αυτό που τους αναλογεί, όπως το έκαναν και μέσα στην κρίση και παρά τις δυσκολίες, μένοντας πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα.
«Εμείς οι Έλληνες, είμαστε εδώ, για να το πράξουμε και θα το πράξουμε. Αυτό που μας αναλογεί, θα το κάνουμε. Αποδείξαμε ότι είμαστε πολύ πιο Ευρωπαίοι από άλλους, γιατί μέσα από θυσίες -για τις οποίες, δεν είμαστε απόλυτα υπεύθυνοι, ως προς το κόστος που πληρώνουμε και το γνωρίζετε όλοι- εμείς μείναμε πιστοί στο ευρωπαϊκό όραμα. Γιατί άλλοι δεν κάνουν το ίδιο. Τώρα μετριέται ποιος είναι πραγματικός Ευρωπαίος, πραγματικός δημοκράτης, πραγματικός άνθρωπος. Το αποδείξαμε και θα το αποδείξουμε και στην πορεία και θα αγωνιστούμε στη μνήμη αυτών των νεκρών» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:
«Θα στηρίξουμε τη δημοκρατία και τον άνθρωπο μέσα από μια Ευρώπη που θα πραγματοποιήσει την ιστορική της αποστολή και θα δικαιώσει τον ίδιο της τον πολιτισμό. Και δε θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει η Ευρώπη, αυτό που είχε πει ο Μαρκ Μαζάουερ στην πολύ σημαντική μελέτη του για το πρώτο ήμισυ του 20ου αι., να ξαναγίνει η Ευρώπη “σκοτεινή” ήπειρος. Δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Εμείς θα το αποτρέψουμε».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να ξαναζήσει εγκλήματα όπως αυτά που συνέβησαν στα Ν. Κερδύλλια και σε άλλους μαρτυρικούς τόπους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και ότι ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι να διατηρούμε τη μνήμη μας σε «εγρήγορση».
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μνήμης και δικαιοσύνης εντάσσουμε και τις απαιτήσεις μας για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Τις οποίες θεωρούμε πάντοτε νομικές και δικαστικώς επιδιώξιμες, με την έννοια ότι ουδέποτε παρεγράφησαν -δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση που ποτέ να δέχθηκε παραγραφή- και υπάρχει πάντοτε το πλαίσιο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού, ότι μαζί πρέπει να βρίσκουμε ότι έχουμε τέτοιες διαφορές, ανεξάρτητα ποιες είναι οι απόψεις του καθενός, το αρμόδιο δικαστικό φόρουμ, το οποίο είναι εκείνο που θα κρίνει το ποιος έχει δίκιο. Αυτό είναι στοιχειώδης απαίτηση των Ελλήνων, όχι μόνο απέναντι στην ιστορία, αλλά απέναντι στον κοινό ευρωπαϊκό νομικό μας πολιτισμό».
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα γεγονότα στην περιοχή, στις 17 Οκτωβρίου του 1941, όταν γερμανικές δυνάμεις κατοχής περικύκλωσαν τα δύο χωριά των Κερδυλλίων και εκτέλεσαν πάνω από διακόσιους τριάντα άνδρες ηλικίας από δεκαέξι έως εξήντα χρόνων, ενώ κατέκαψαν τους δύο οικισμούς.
Επεσήμανε, ότι ήταν το δεύτερο ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, μετά την Κάνδανο και έγινε λίγες μέρες μετά από αντιστασιακές ενέργειες που σημειώθηκαν στην περιοχή. Οι οικισμοί καταστράφηκαν ολοσχερώς και δεν κατοικήθηκαν ξανά και μετά την κατοχή. Οι εναπομείναντες κάτοικοι ίδρυσαν τα Νέα Κερδύλλια, σε μικρή απόσταση από τους τόπους εκτελέσεων. Η πολιτεία τα αναγνώρισε ως «μαρτυρικό τόπο» με το ΠΔ 393/98. Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο μήνυμα της επετειακής εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας την αξία της διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και του αγώνα για την ελευθερία. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη που εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών όλης της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί, εάν χρειαστεί, την ελευθερία και την κυριαρχία της.
«Η συντήρηση της μνήμης μας, σε ό,τι αφορά την ιστορία μας, είναι ζήτημα εθνικής επιβίωσης, ιδίως για εμάς τους Έλληνες» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:
«Εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός της ελευθερίας. Μόνο ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπιστούμε την αξία μας και να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας. Και δεν μπορούμε να διανοηθούμε τον εαυτό μας υπόδουλο. Θα δίνουμε τον αγώνα της ελευθερίας και για μας και για κάθε άλλο λαό γιατί η ελευθερία είναι πανανθρώπινο αγαθό, αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο».
«Ως ελεύθεροι άνθρωποι, ως πραγματικοί δημοκράτες -γιατί η δημοκρατία έχει στην καρδιά της, στην ψυχή της, τον άνθρωπο- εμείς επιδιώκουμε την ειρήνη, την ειρηνική συνύπαρξη, την ανάπτυξη όλων των γειτόνων μας, θέλουμε την ευημερία τους, γιατί ξέρουμε ότι μόνο μέσα από τη συνύπαρξη και την ευημερία των λαών μπορεί να υπάρξει κοινή δημιουργία. Άλλωστε αυτό το διδάσκει ο ίδιος ο πολιτισμός μας και ο πολιτισμός της Ευρώπης μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:
«Αλλά είμαστε και σαφείς. Όσο είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ειρήνη και την κοινή δημιουργία, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας. Και σε αυτό δεν πρόκειται να υπάρξουν ποτέ εκπτώσεις. Για αυτό το τονίζουμε: Θα υπερασπιστούμε έναντι οιουδήποτε και οποτεδήποτε ανά πάσα στιγμή την κυριαρχία μας, τα σύνορά μας και το έδαφός μας, που είναι έδαφος, όπως είναι γνωστό, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι εθνικό και ευρωπαϊκό μας χρέος».
Ο κ. Παυλόπουλος παρέστη το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε στο ναό των Αγίων Αναργύρων στα Νέα Κερδύλλια και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τους τόπους εκτέλεσης των θυμάτων του ναζισμού, στους παλιούς οικισμούς των Κερδυλλίων, όπου έγινε τρισάγιο στο μνημείο του Διπλού Σταυρού και ακολούθησε ξενάγηση στους τόπους εκτελέσεων.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν η υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλα-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι βουλευτές Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή, Κώστας Καραμανλής, Μιχάλης Τζελέπης, Φωτεινή Αραμπατζή, δημοτικές αρχές κ.ά. Επίσης παραβρέθηκε ο γενικός πρόξενος της ΟΔ της Γερμανίας Βάλτερ Στέκελ.
Ο κ. Παυλόπουλος παρακάθησε το μεσημέρι σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος.