Νύχτα αγωνίας: Ισχυρός σεισμός 6,4 βαθμών στη Ζάκυνθο
Ζημιές σε κτίρια και στο λιμάνι - Συνεχίζονται οι μετασεισμοί - Αισθητή η δόνηση και στην Αθήνα
Ισχυρή σεισμική δόνηση, η οποία σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνική Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών, σημειώθηκε σστη 1:54 πμ στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Ζακύνθου. Το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 5 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του βρισκόταν στον θαλάσσιο χώρο 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και 280 χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Αθήνας.
Σύμφωνα ωστόσο με την αναθεωρημένη ελαφρά προς κάτω εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το USGS διευκρίνισε ότι το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 124 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.
Στην περιοχή σημειώνεται έντονη μετασεισμική ακολουθία. Σύμφων με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 2:09 σημειώθηκε νέα δονηση μεγέθους 4,9 βαθμών, λίγα λεπτά αργότερα, στις 2:13, η δόνηση ήταν 4,3 βαθμών και ακολούθησαν άλλες τρεις δονήσεις μέχρι τις 3:05 με μέγεθος μεγαλύτερο των 4 βαθμών.
Νωρίτερα- και συγκεκριμένα στη 1:22 π.μ.- είχε σημειωθεί κι άλλη σεισμική δόνηση, στο ίδιο σημείο, μεγέθους 4,9 βαθμών, σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Οι κάτοικοι έχουν αναστατωθεί και πολλοί έχουν φύγει από την πόλη προς την ύπαιθρο.
Από το νοσοκομείο οι πληροφορίες λένε ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί.
Όλα τα σχολεία του νησιού θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου Παύλου Κολοκοτσά.
Ζημιές σε κτίρια και στο λιμάνι
Ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ζάκυνθο Κ. Συνετός μετέδωσε ότι η ηλεκτροδότηση στο νησί έχει διακοπεί, πως υπάρχουν υλικές ζημιές και πλήθος κατοίκων, που είναι ανάστατοι, βγήκε στους δρόμους χωριών και της πρωτεύουσας του. H ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε μετά την πολύωρη διακοπή της.
Σύμφωνα με τους ρεπόρτερ του imerazante.gr, ρωγμή έχει σημειωθεί και στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης. Στο λιμάνι έχουν απομακρυνθεί όλα τα οχήματα, καθώς ο ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντική καθίζηση στον τραπεζοειδή προβλήτα του λιμανιού.
Παράλληλα, στο λιμάνι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διαπιστώθηκαν ζημιές στην προβλήτα.
Ακόμη, έχουν αναφερθεί σημαντικές ζημιές σε αποθήκη στην περιοχή των Λαγκαδακιών, ένα ευτυχώς ακατοίκητο σπίτι στο χωριό Αγ. Κύρηκας έχει σχεδόν καταστραφεί, ενώ υπάρχουν πολλές σπασμένες τζαμαρίες και μικροζημιές σε δεκάδες καταστήματα και σπίτια σε ολόκληρο το νησί.
«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή. Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο. Ακόμη, έχουμε ζημιά στο λιμάνι του νησιού αλλά και σε κολώνες ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, κ. Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος βρίσκεται στο συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στα κτίρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου.
Σοβαρές ζημιές στον πύργο στα Στροφάδια
Οι πληροφορίες από τη Ζάκυνθο επίσης κάνουν λόγο για κατάρρευση του Πύργου του καστρομοναστηριού στο νησί των Στροφάδων, το οποίο απέχει 27 ναυτικά μίλια νότια της Ζακύνθου.
Κατολίσθηση βράχων σημειώθηκε στην περιοχή Κρυονερίου χωρίς προβλήματα ή ατυχήματα.
Πύργος: Μικρές υλικές ζημιές
Μικρές υλικές ζημιές σε περιοχές της Ηλείας είχαν καταγραφεί λίγη ώρα μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Ζακύνθου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατέρρευσε μια μάντρα στην οδό Δραγατσανίου στον Πύργο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ στη κοινότητα Καβάσιλα προκλήθηκαν ρωγμές στο υδραγωγείο.
Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν ζημιές από τον σεισμό.
Αισθητός μέχρι την Αθήνα
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, από την Ηλεία και την Αχαΐα μέχρι την Αιτωλοακαρνανία. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα στην Αθήνα, την Μαλτά και στην Αλβανία.
Λέκκας: Ολα δείχνουν πως ήταν ο κύριος σεισμός
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε πως ο σεισμός που αναστάτωσε σχεδόν όλη την Ελλάδα ήταν ο κύριος.
Ο Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» ανέφερε πως ο σεισμός είχε μέγεθος 6,6 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10χλμ.
Στη συνέχεια δήλωσε πως δεν έχουν αναφερθεί καταρρεύσεις κτηρίων στη Ζάκυνθο, αλλά υπάρχει γενικευμένη διακοπή ρεύματος.
«Έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό», πρόσθεσε.