Διευκρινίσεις του προέδρου Αναστασιάδη για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία
Ως «τροφή για σκέψη» τα παρουσίασε ο πρόεδρος της Κύπρου
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε αποψινή συνέντευξη Τύπου, εξήγησε, γιατί παρουσίασε ιδέες στο Εθνικό Συμβούλιο ως «τροφή για σκέψη» για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Αυτό τόνισε δεν αφορά τα θέματα:
(α) Της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας, κυριαρχίας και ιθαγένειας του κράτους.
(β) Της ενότητας εδάφους, λαού, οικονομίας και φυσικού πλούτου.
(γ) Της άμυνας και ασφάλειας, αλλά και φύλαξης των συνόρων του Ομοσπονδιακού Κράτους.
(δ) Την αποκλειστική και αποτελεσματική εκπροσώπηση και συμμετοχή του Ομοσπονδιακού Κράτους στην Ε.Ε., τον ΟΗΕ και τους λοιπούς διεθνείς οργανισμούς.
(ε) Και τις όποιες άλλες εξουσίες κριθούν ως απολύτως αναγκαίες.
Όπως τόνισε, «άλλο η αποκέντρωση εξουσιών και άλλο η χαλαρή ομοσπονδία». Επίσης, υπογράμμισε ότι η «αποκέντρωση εξουσιών αφορά την καθ' ημέραν ζωή των πολιτών».
Ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας για την πρόταση του, επεσήμανε πως «η φιλοσοφία της αποσκοπεί στη μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία των δύο πολιτειών, κάτω από τους όρους που έχουν προαναφερθεί, με εξισορροπιστικό αντιστάθμισμα η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων να ασκείται μόνο εκεί και όπου η όποια απόφαση εκτελεστικού οργάνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και νοουμένου, βεβαίως, ότι θα θεσμοθετηθεί και αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης τυχόν αναφυομένων διαφορών».
Όπως εξήγησε, η πρόταση του συνάδει απόλυτα με την αναφορά του γγ των Ηνωμένων Εθνών για ρύθμιση της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εύρυθμη λειτουργία του κράτους.
«Η μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία δημιουργεί το αίσθημα ασφάλειας στους Τουρκοκύπριους, αφαιρεί την εμμονή σε θετική ψήφο σε όλες τις αποφάσεις, αλλά και αναιρεί και τα προσχήματα της Τουρκίας για τη διατήρηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων για προστασία των Τουρκοκυπρίων από αυθαίρετες αποφάσεις των Ελληνοκυπρίων» σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτό απαντά στις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους, αντιμετωπίζοντας το αίσθημα ανασφάλειας από τον κίνδυνο κατάρρευσης της νέας κατάστασης πραγμάτων.
Αναμένεται να διατηρηθεί, ωστόσο είπε, η θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων στο υπουργικό συμβούλιο και σε άλλα σώματα.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε πως αυτή είναι η θέση, που διατύπωσε ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ το 2010 στο Εθνικό Συμβούλιο.