«Ιερά αναδίπλωση» Ιερώνυμου: Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας
«Βροχή» αντιδράσεων στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου - «Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι» τόνισε
Προσπάθεια να "μαλακώσει" τους ιερείς μετά τις αντιδράσεις της χθεσινής απόφασης κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος, Γεώργιος Βαμβακίδης, έκανε λόγο για κάκιστη συμφωνία για τους κληρικούς ενώ διερωτήθηκε ποιος εγγυάται ότι το Κράτος θα επιδοτεί τους μισθούς των ιερέων, ποιος θα τους καλύπτει ιατροφαρμακευτικά και ποιος θα τους δίνει τις συντάξεις.
Η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν στους κόλπους των ιερέων τα όσα ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός και ο κ. Ιερώνυμος οδήγησαν τον Αρχιεπίσκοπο να εμφανιστεί το πρωί της Τετάρτης μετά την Ιερά Σύνοδο με ένα άλλο «πρόσωπο».
Με τη φράση «άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας» ο Αρχιεπίσκοπος στέλνει μηνύματα στους κληρικούς και προσπαθεί να ρίξει τους τόνους αφού από όσα συμφωνήθηκαν υπήρξαν αντιδράσεις ακόμη και μέσα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, από Μητροπολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είνια η αντίδραση του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικα 90,1 και τον Παναγιώτη Τζένο ξεκαθάρισε πως «τα θέματα πρέπει να τα προσεγγίσουμε με νηφαλιότητα» αλλά σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία έκανε λόγο για μια λεόντειο σύμβαση εις βάρος της Εκκλησίας. Όπως είπε, η Εκκλησία βάζει όλη την περιουσία της και η Πολιτεία τίποτα.
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε πως «Ό,τι θα κάνουμε, θα είναι μέσα οι ιερείς, γιατί αυτοί είνια που ανησυχούν περισσότερο»
Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε σε δηλώσεις του: «Έχουμε μεγάλο δρόμο ακόμη, μέχρι να αποφασίσουν οι ιερείς, γιατί ό,τι κάνουμε, ό,τι αποφασίσουμε θα το κάνουμε μαζί με όλους τους ιερείς μας. Θα βρούμε τρόπο. Δεν θα κάνουμε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά η ιεραρχία θα αποφασίσει και μαζί με την πολιτεία θα συνεργαστεί.
Δεν θα κάνουμε τίποτα και δεν συμφωνήσουμε χωρίς την γνώμη των ιερέων. Ό,τι θα κάνουμε θα είναι μέσα και οι ιερείς και χωρίς να υπογράψουν ότι είναι σύμφωνοι δεν θα γίνει τίποτα απολύτως. Δεν το κάνουμε για να γίνουμε πλουσιότεροι, αλλά για να βάλουμε μια τάξη σε μερικά πράγματα επιτέλους. Πλούτος που να αξιοποιείται δεν υπάρχει. Δεν θα κάνουμε απολύτως τίποτα εάν δεν καταλήξουμε σε ένα σημείο που θα ήθελαν και οι ιερείς και αναλόγως των αναγκών. Και όλα θα προβλέπουν σε μια ειρηνική πορεία όλων μας».
Μάλιστα μετά τη χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τον Αλέξη Τσίπρα η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει τα εξής:
- Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».
- Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.
- Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.
- Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
- (α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί». - Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.
- Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.