Τζιτζικώστας - Γκιουλέκας: Προσβάλλουν τα εθνικά συμφέροντα οι Πρέσπες
«Μέχρι την τελευταία στιγμή πιστεύουμε ότι οι βουλευτές θα σκεφτούν πολύ καλά αυτό το οποίο θα επικυρώσουν, αυτό το οποίο θα υπογράψουν με την ψήφο τους»
«Κακή» για τα εθνικά συμφέροντα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε, απόψε, ο όμιλος πολιτικού προβληματισμού «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη», σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Γκιουλέκας επέκρινε τη συμφωνία στο σύνολο και σε επιμέρους σημεία της, ιδίως τις προβλέψεις της για τα ζητήματα υπηκοότητας και γλώσσας της γειτονικής χώρας, υποστηρίζοντας «ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες, την Κερκόπορτα, για να μπορέσει αύριο ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων, όχι μόνο να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά να θέσει τεράστια ζητήματα στην Ελλάδα».
«Τι συμβαίνει;» πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ. «Βιαζόμαστε εμείς, θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ, μήπως δεν είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ; Θέλουμε να πάμε στην Ε.Ε.; Μα είμαστε παντού. Τα Σκόπια είναι το επισπεύδων μέλος. Γιατί, ξαφνικά, η Ελλάδα έρχεται και επισπεύδει αυτή την κατάσταση; Και μάλιστα το χειρότερο από όλα, στέλνει και ένα μήνυμα, ότι είναι μια συμφωνία κακή, μια συμφωνία η οποία ουσιαστικά οφείλεται στις πιέσεις πολλών ξένων παραγόντων, κάτι το οποίο δίνει την εικόνα της Ελλάδας ότι είναι μια αδύναμη χώρα, που υποκύπτει σε κάθε πίεση».
«Μέχρι την τελευταία στιγμή πιστεύουμε ότι οι βουλευτές θα σκεφτούν πολύ καλά αυτό το οποίο θα επικυρώσουν, αυτό το οποίο θα υπογράψουν με την ψήφο τους» συνέχισε ο κ. Γκιουλέκας και πρόσθεσε : «Σε κάθε περίπτωση είναι μια κατάπτυστη συμφωνία. Η Ελλάδα δίνει το μείζον στους Σκοπιανούς και δεν παίρνει απολύτως τίποτε. Είναι μια συμφωνία, που ουσιαστικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, του αλυτρωτισμού».
«Η κυβέρνηση, σήμερα κιόλας καλείται να απαντήσει ως ΥΠΕΞ, στη ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων, ζητώντας τους άμεση διόρθωση της φράσης «μακεδονικού λαού» τόνισε, σε παρέμβαση του στην εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και απεύθυνε μια έκκληση προς τους βουλευτές, ιδιαίτερα προς όσους δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τη στάση τους.
«Κι εάν δεν αντιλαμβάνονται πόσο κακή και εθνικά επικίνδυνη είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, ας αντιληφθούν τουλάχιστον ότι πάνε να ψηφίσουν κάτι, χωρίς να υπάρχει απολύτως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Διότι αυτοί οι ανεξάρτητοι βουλευτές που έρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα για να συμπληρώσουν τους 151-152 βουλευτές που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα. Είναι βουλευτές, που δεν είχαν σε καμία περίπτωση στην ατζέντα τους την προεκλογική το ζήτημα της Μακεδονίας, και άρα δεν νομιμοποιούνται, ούτε εκείνοι να δώσουν ψήφο στη Βουλή» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Ζητώ από την κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επιλυθεί το δημοκρατικό έλλειμμα που υπάρχει στο ζήτημα και επιτέλους να δώσει το λόγο στους Έλληνες, με ένα δημοψήφισμα, για να εκφραστούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Τοποθετήσεις Γ. Κωνσταντόπουλου, Η. Κουσκουβέλη
«Αυτά που προβλέπει το άρθρο 3 είναι εντελώς θεωρητικά και δεν διασφαλίζουν κανέναν» τόνισε αναφερόμενος στις επιπτώσεις σε επιχειρήσεις, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, και πρόσθεσε:
«Υπάρχει αυτή η διεθνής ομάδα, η οποία θα συσταθεί εντός του 2019, θα τελειώσει το έργο της εντός της τριετίας, αλλά κανένας δεν διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα, τα πορίσματα και τα συμπεράσματα αυτής της ομάδος, θα είναι εφαρμόσιμα και θα είναι υποχρεωτικά και για τα δύο μέρη».
«Για τους φορείς του δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημίων, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι ιδιαιτέρως, είτε από την ελληνική, είτε από τη σκοπιανή πλευρά. Το πρόβλημα θα εμφανιστεί κατά τη δική μου εκτίμηση, με βάση το κείμενο της Συμφωνίας, για τους ιδιωτικούς φορείς, δηλαδή, για προϊόντα που θα πρέπει, όσοι δεν τα κατοχύρωσαν διεθνώς, να σπεύσουν να τα κατοχυρώσουν» είπε ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ως πρύτανης, το Μάρτιο του 2009 είχε κατοχυρώσει και τον τίτλο και το σήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η κατοχύρωση αυτή ανανεώθηκε πρόσφατα. «Σπεύσαμε τότε στην αρμόδια αρχή σημάτων της Ε.Ε. που έχει έδρα το Αλικάντε και κατοχυρώσαμε και το όνομα - και ιδιαιτέρως το σήμα του Πανεπιστήμιου, το οποίο είναι γνωστό» είπε ο κ. Κουσκουβέλης.
Στην εκδήλωση, τοποθετήθηκαν επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης και ο διεθνολόγος Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου.