Οι Πρέσπες διχάζουν και Αθήνα και Σκόπια - Εκτακτα μέτρα προστασίας βουλευτών από την ΕΛ.ΑΣ.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει τον σχεδιασμό της σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, στην κοινωνία επικρατεί επικίνδυνος διχασμός.
Καθημερινά είναι πλέον τα επεισόδια σε βάρος βουλευτών που ψήφισαν τη συμφωνία και παράλληλα, η χώρα έχει χωριστεί στα δύο. Στους «μακεδονομάχους» και στους «προδότες».
Παρά τις προσπάθειες και τους πρωθυπουργού και του Κ. Μητσοτάκη να κινηθούν ενωτικά και να κόψουν κάθε ακραία φωνή, φαίνεται ότι ακροδεξιά στοιχεία εκμεταλλεύονται την κατάσταση και προσπαθούν να επιβάλλουν ατζέντα μίσους στην κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Αστυνομία αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα φύλαξης βουλευτών που περιλαμβάνονται στη λίστα των «153» που… βούτηξαν στις Πρέσπες.
Σύμφωνα με τον Σκάι, αφορμή είναι η ένταση που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διήμερο κοντά σε κατοικίες βουλευτών, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα. Νεότερο παράδειγμα είναι τα επεισόδια που έλαβαν χώρα προχθές βράδυ έξω από το σπίτι της βουλευτού Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ Μπέτυς Σκούφα, κατά τα οποία συνελήφθησαν εννέα άτομα.
Πέραν των αστυνομικών που φρουρούν καθημερινά τους πιθανούς στόχους εξετάζεται το ενδεχόμενο να δρομολογηθούν και περιπολίες κοντά σε βουλευτικά σπίτια. Μην ξεχνάμε ότι προ ημερών έριξαν μολότοφ στο σπίτι της Θεοδώρας Τζάκρη την ώρα που ήταν μέσα ο σύζυγός της με το παιδί τους.
Επίσης, ανησυχία στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν προκαλέσει το γεγονός ότι περισσότερα από 30 απειλητικά μηνύματα έχουν λάβει μέλη του κοινοβουλίου αναφορικά με την συμφωνία για το ονοματολογικό.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι δράστες διατυπώνουν απειλές ακόμα και για την ζωή των βουλευτών.
Στην Αστυνομία φοβούνται ότι μπορεί να εκτραχυνθεί η κατάσταση, ειδικά όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές. Επίσης, κάποιοι δεν αποκλείουν να επιχειρηθεί ακόμη και η πρόκληση επεισοδίου σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα είναι στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, φοβούνται ότι μέχρι την ψήφιση και του πρωτοκόλλου εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ θα υπάρξουν κι άλλα συλλαλητήρια κι άλλα επεισόδια.
Διχασμένοι και οι Σκοπιανοί
Διχασμένους βρήκε τους Σκοπιανούς η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο καθώς τώρα θα πρέπει να εφαρμοσθεί και η χώρα τους να μετονομαστεί σε "Βόρεια Μακεδονία". Κι ενώ κάποιοι αποδέχονται τη Συμφωνία, άλλοι δεν απεμπολούν το όνομα "Μακεδονία" ενώ δηλώνουν "Μακεδόνες" κι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με τη λύση που δόθηκε, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
"Η 'Μακεδονία' είναι 'Μακεδονία' και είναι η μόνη Μακεδονία. Διαφωνώ με τη συμφωνία ανάμεσα στη 'Μακεδονία' και την Ελλάδα γιατί η 'Μακεδονία' έδωσε πολλά ενώ η Ελλάδα τίποτα" λέει χαρακτηριστικά ένας Σκοπιανός στον ΑΝΤ1. "Για εμένα η συμφωνία είναι πολύ καλή" λέει άλλος Σκοπιανός.
Δείτε το βίντεο από το ΑΝΤ1:
Ανησυχητικά φαινόμενα
Στην ΕΛΑΣ παρακολουθούν με ανησυχία και τον διχασμό που έχει προκληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα μίσους εκατέρωθεν και με τα δύο «στρατόπεδα» να συνεχίζουν μια πολεμική ρητορική που δεν βγάζει πουθενά.
Πλέον δεν είναι μόνον οι επαγγελματίες, τα troll που «σκοτώνονται» στο διαδίκτυο υποστηρίζοντας και προπαγανδίζοντας τις απόψεις των κομμάτων. Είναι και οι ψηφοφόροι που έχουν εξοργιστεί και συγκρούονται χωρίς όρους σε μια μάχη που μόνο τη χώρα βγάζει ζημιωμένη.
Τα πράσινα και τα γαλάζια καφενεία της δεκαετίας του ’80 επανήλθαν αλλά αυτή τη φορά είναι στα social media.
Ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το Μακεδονικό, αλλά και τα απίστευτα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Βουλή, με μετακινήσεις, μεταγραφές, διαγραφές και κωλοτούμπες βουλευτών, έχει προκαλέσει βαθύ διχασμό.
Ένα χάσμα που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν ακραίοι εθνικιστές και χρυσαυγίτες που βρήκαν την ευκαιρία να δείξουν ότι είναι παρόντες κι ότι… δεν είναι φυλακή.
Όμως, αυτή η επικίνδυνη ένταση θα πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τα πολιτικά κόμματα, όλον τον πολιτικό κόσμο που βλέπει για ακόμη μια φορά να απαξιώνεται και να εξευτελίζεται και ν βγαίνουν στον αφρό οι ακραίες φωνές των φασιστών και νεοναζί.
Υπό το κλίμα αυτό εκφράζονται φόβοι ότι η προεκλογική περίοδος θα κινηθεί σε ένα κλίμα σκληρής πόλωσης που είχαμε δεκαετίες να ζήσουμε. Μόνο που τότε δεν είχε σπάσει το αυγό του φιδιού και οι νεοναζί δεν ήταν στη Βουλή.