Θράκη: «Φρένο» στο Τουρκικό Προξενείο η επίσκεψη του Αμερικανού Προξένου
Ο Γκρέγκορι Φλέγκερ έκανε επισκέψεις σε άτομα τα οποία η θέση τους και η δράση τους είναι κόκκινο πανί για τον Τουρκικό Προξενείο.
Tην Πέμπτη ο Αμερικανός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, επισκέφθηκε την Θράκη όπου είναι και η περιοχή ευθύνης του.
Όσοι γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει στην Θράκη,με την δράση του Τουρκικού Προξενείου και τους ανθρώπους του, τις Παράλληλες Δομές που έχει δημιουργήσει, αλλά και την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης σε σχέση με την μειονότητα, βλέποντας ποιους επισκέφθηκε ο Πρόξενος, κατανοεί ότι η πολιτική των ΗΠΑ στην Θράκη, είναι αυτή που ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο Γκρέγκορι Φλέγκερ πέρα από τις εθιμοτυπικές επισκέψεις σε τοπικούς φορείς (Δήμους – Περιφέρεια), έκανε επισκέψεις σε άτομα τα οποία η θέση τους και η δράση τους είναι κόκκινο πανί για τον Τουρκικό Προξενείο.
Πρώτη και πολύ σημαντική ήταν η επίσκεψη στον Μπιλάλ Καρά Χαλήλ ο οποίος διορίστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης. Στον διορισμό είχε αντιδράσει έντονα το Τουρκικό Προξενείο. Η επίσκεψη αυτή είχε δύο σαφή μηνύματα, πρώτον οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν και στηρίζουν την επιλογή της κυβέρνησης, και δεύτερον, κόβει οποιαδήποτε συζήτηση για παρέμβαση της Τουρκίας στο θέμα των Μουφτήδων στην Ελλάδα και διαχωρίζει το θέμα από αυτό της Χάλκης
#CGPfleger: impressed by the energy and resilience of Ermine Buruci and fascinated by the many ways she finds to preserve the unique Pomak culture pic.twitter.com/3tpe95MaBg
— US Consulate Thess (@USConsulateThes) February 14, 2019
Ο Μπιλάλ Καρά Χαλήλ είναι γνώριμος του τουρικού προξενείου μιας και το 2012, τους είχε μηνύσει για για ξεκάθαρη παρέμβαση στην Θράκη και στην Eλληνική εσωτερική πολιτική έπειτα από τον διωγμό και την τρομοκράτηση ενός Έλληνα πολίτη (πομάκο μουσουλμάνο, Ιμάμη στο χωριό Σώστη του Ν. Ξάνθης).
Η επίσκεψη στην Σαμπιχά Σουλεϊμάν
Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης αποτελείται από τους τουρκογενείς, τους Πομάκους και τους Ρομά. Διαχρονική προσπάθεια του τουρκικού Προξενείου και των ανθρώπων του, οι οποίοι ανήκουν σε όλες τις πολιτικές παρατάξεις είναι να εξαλείψουν τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στη μειονότητα και να εμφανίσουν όλα τα μέλη της ως τουρκογενείς. Κάτι που με την αδιαφορία, ουσιαστικά βοήθεια, της ελληνικής Πολιτείας, το πετυχαίνουν σε μεγάλο βαθμό, καθώς το υπουργείο Παιδείας κυρίως κλείνει ή υποβαθμίζει τα σχολεία που διδάσκεται η πομακική γλώσσα αλλά και στους Ρομά η ελληνική.
Η κυρία Σαμπιχά Σουλεϊμάν αυτοπροσδιορίζεται ως Ελληνίδα Μουσουλμάνα Ρομά και βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο των ανθρώπων του τουρκικού Προξενείου, ακροδεξιών, δεξιών, σοσιαλιστών και αριστερών, καθώς προσπαθεί να εξανθρωπίσει τον οικισμό των Ρομά στη Θράκη, να προβάλει τα δικαιώματα των μουσουλμάνων Ρομά και κυρίως να βάλει φραγμό στην προσπάθεια ελέγχου των μουσουλμάνων Ρομά από αυτούς.
Εχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες και έχει δώσει σκληρούς αγώνες στη δημιουργία ελληνικού σχολείου και παιδικού σταθμού στο Δροσερό παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες του τουρκικού Προξενείου να τα σταματήσει.
Η επίσκεψη του Αμερικανού Προξένου στην Σαμπιχά Σουλεϊμάν, είναι πραγματική μαχαιριά στο Τουρκικό Προξενείο, και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις εκλογές όπου οι άνθρωποι του απειλούν ανοιχτά τους μουσουλμάνους για την ψήφο τους. Η επίσκεψη αυτή δίνει σαφές μήνυμα προς τους Ρομά πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τα δικαιώματα τους, μια κίνηση με πολλές προεκτάσεις
Συνάντηση με την Εμινέ Μπουρουτζή
Η Εμινέ Μπουρουτζή αυτοπροσδορίζεται ως Πομάκα και ήταν από τις γυναίκες που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες στην σύνοδο για τις μειονότητες στην Ελλάδα όπου παίρνοντας το λόγο στις Βρυξέλες κατά την … σύνοδο για τις μειονότητες στην Ελλάδα που οργάνωσαν οι «Ευρωπαίοι Τούρκοι Δυτικοθρακιώτες», οι Πράσινοι, η Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία και το Ουράνιο Τόξο στην Βελγική πρωτεύουσα χρησιμοποιώντας αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου είχε αναφέρει «είμαι εκπρόσωπος του Πομακικού συλλόγου που δημιουργήθηκε στην Ξάνθη της ελληνικής Θράκης πριν από έναν περίπου χρόνο. Ανήκω και εγώ κατεξοχήν στις αγνοημένες μειονότητες της Ελλάδας, για τις οποίες γίνεται η σημερινή συζήτηση. Όπως ίσως γνωρίζετε, η γλώσσα που μιλάμε δεν έχει καμία σχέση με την τουρκική και, δυστυχώς, δεν διδάσκεται επίσημα. Παλιές συμφωνίες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, την εποχή του ψυχρού πολέμου, μας υποχρέωσαν να διδασκόμαστε την τουρκική, εξίσου με την ελληνική, στα σχολεία μας» και συνέχισε
«Και για τις απειλές που υφίσταμαι αλλά και από τις απερίφραστες απειλές που δέχομαι από ανθρώπους του Τουρκικού προξενείου και των οργάνων του στην Θράκη. Ελπίζω η έκφραση “kόltόrel etkileώim”, που στα αγγλικά το μεταφράζετε εσείς, οι διοργανωτές, ως acculturation και στα τουρκικά σημαίνει αυτολεξεί πολιτισμική διάδραση (cultural reciprocal influence/interaction) να μην σημαίνει την με βία και απειλές ένταξή μας στην ομάδα των ατόμων με τουρκική συνείδηση, οι οποίοι, χωρίς να είναι περισσότεροι από εμάς, έχουν όμως την δύναμη, το χρήμα και τον μηχανισμό για να εκβιάσουν την ένταξή μας στο «μεγάλο κοπάδι» της τουρκικής εθνικής ιδέας.»
Ο καθένας, και χωρίς να παρακολουθεί ιδιαίτερα τα όσα συμβαίνουν στην Θράκη τα τελευταία 30 χρόνια, καταλαβαίνει την σημασία της επίσκεψης του Γκρέγκορι Φλέγκερ στην Εμινέ Μπουρουτζή
Πηγή: www.viadiplomacy.gr