Στα μαθήματα επιλογής και τα... Λατινικά
Ουσιαστικά ο κ. Γαβρόγλου χρησιμοποιεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ως «πειραματόζωο» για να μετρήσει τις αντιδράσεις στις πολιτικές του
Μάθημα επιλογής στη Γ΄ Λυκείου θα είναι τα Λατινικά στο νέο εξεταστικό σύστημα που θα θεσμοθετηθεί έως τα τέλη Μαρτίου, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
Ουσιαστικά ο κ. Γαβρόγλου με τη χθεσινή ανακοίνωση απέδειξε ότι χρησιμοποιεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ως «πειραματόζωο» για να μετρήσει τις αντιδράσεις στις πολιτικές του.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (ΙΕΠ) δημοσιοποίησε την πρότασή του για τη Γ΄ Λυκείου, η οποία είναι η ίδια με εκείνη που είχε εξαγγελθεί στις 3 /9/2018. Επί των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων, μοναδική αλλαγή σε σχέση με τα σημερινά είναι η αντικατάσταση των Λατινικών από την Κοινωνιολογία για τους μαθητές που θα διεκδικήσουν θέση σε σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. «Υποχρεωτικά για όλους τους μαθητές μαθήματα θα είναι η Φυσική Αγωγή (2 ώρες), τα Θρησκευτικά (1 ώρα) και μαθήματα επιλογής (ένα μάθημα 2 ωρών, ξένες γλώσσες και σχέδιο)», ανέφερε ο ΙΕΠ. Χθες, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε (ρ/σ News 247) ότι τα Λατινικά θα είναι ένα από τα κατ’ επιλογήν μαθήματα στη Γ΄ Λυκείου, στο οποίο οι μαθητές «δεν θα εξετάζονται πανελλαδικά, θα εξετάζονται για να πάρουν το απολυτήριό τους». Είναι σαφές ότι ο κ. Γαβρόγλου επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις των φιλολόγων που θα απολέσουν ώρες διδασκαλίας εάν βγουν τα Λατινικά από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε και τη μελέτη του μαθηματικού-αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη, που δημοσίευσε η «Κ» στο φύλλο της Κυριακής, βάσει της οποίας εάν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ δηλώσουν δέκα σχολές για να εισαχθούν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι θέσεις ελεύθερης πρόσβασης θα είναι λιγότερες από 100. «Ο κ. Στρατηγάκης ορθά το λέει, είναι σωστή η παρατήρησή του. Λέει ότι αν ο υποψήφιος είχε να κάνει τρεις επιλογές τότε θα ήταν πολύ περισσότεροι όσοι θα έμπαιναν χωρίς εξετάσεις. Αρα εξαρτάται και πού βάζεις τον “κόφτη” στον αριθμό επιλογών», είπε. Ωστόσο, η μελέτη του κ. Στρατηγάκη βασίστηκε στην πρόταση του ΙΕΠ που παρουσιάστηκε στις 3/9/2018 και μιλάει για δυνατότητα των υποψηφίων να δηλώσουν δέκα σχολές. Εκτός και αν ο κ. Γαβρόγλου αποφασίσει ή να θέσει τον “κόφτη” σε 5 ή και 3 μαθήματα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ή να κάνει πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για τους μαθητές της φετινής Β΄ Λυκείου, όπως είναι ένα σενάριο που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής».