Παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού
Το νόημα της ημέρας είναι η αφορμή να εστιάσουμε όλοι στην αυξανόμενη ύπαρξη του προβλήματος και να μυήσουμε στα παιδιά τις αξίες της ζωής που βασίζονται στον σεβασμό και στην αγάπη για το συνάνθρωπο
Από το 2012 η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί πανελληνίως από το υπουργείο Παιδείας ως η παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.
Το bullying αποτελεί διεθνές κοινωνικό φαινόμενο και σε κάθε χώρα εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους. Πρόκειται για τη συστηματική, επαναλαμβανόμενη, εσκεμμένη και ανεπιθύμητη επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνουν ένα ή περισσότερα παιδιά ενάντια σε κάποιο άλλο παιδί εντός και εκτός σχολείου.
Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αφού καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού. Σύμφωνα με έρευνες 1 στους 3 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην χώρα μας, έχει πέσει θύμα κάποιας bullying.
Η ενδοσχολική βία, ξεκινά από πολλές και διάφορες αιτίες, εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους, σε ποικίλη ένταση, προκαλώντας έντονο άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια, φοβίες κ.α και τραυματίζει σοβαρά τη ψυχή του παιδιού.
Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας είναι:
• Χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμοί
• Φραστικές επιθέσεις, απειλές, προσβολές
• Εκβιασμοί, καταστροφή, κλοπές προσωπικών αντικειμένων
• Σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση
• Αποκλεισμός από παρέες, παιχνίδια, δραστηριότητες
Ένα παιδί που πέφτει θύμα bullying, συχνά θα παρουσιάσει τα εξής χαρακτηριστικά:
-Μειωμένη διάθεση ή άρνηση να πάει στο σχολείο
-Απροσδόκητη μαθησιακή πτώση
-Είναι κακόκεφο
-Στα διαλείμματα περνά το χρόνο του στην τάξη ή γύρω από τους εκπαιδευτικούς
-Αλλάζει τις διαδρομές από και προς το σχολείο,
-Έχει ανεξήγητα σημάδια και μελανιές στο σώμα
-Παρουσιάζει ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή του, παραπονιέται για ψυχοσωματικά προβλήματα.
Όταν οι γονείς αντιληφθούν κάποια από τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει να το αναφέρουν άμεσα στον αρμόδιο εκπαιδευτικό του σχολείου για να επιληφθεί της κατάστασης. Ακόμη, ο γονιός οφείλει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα και να μιλήσει στο παιδί του, διαβεβαιώνοντας το ότι δεν θα πάθει κακό εάν του πει τι συμβαίνει και εξηγώντας του ότι ως γονιός θα το προστατεύσει.
Για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της εκδήλωσης βίας μεταξύ μαθητών, χρειάζεται να εμπλακούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν συγκεκριμένα προγράμματα που να αποσκοπούν στην εξάλειψή της.
Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς:
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει και ποτέ μην του πείτε να αγνοήσει την εκφοβιστική συμπεριφορά.
•Μην του ρίξετε οποιανδήποτε ευθύνη.
• Εξηγείστε του ότι ο εκφοβισμός είναι απαράδεκτη συμπεριφορά.
• Μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να έλθει σε αντιπαράθεση με τον θύτη.
• Επικοινωνήστε ΑΜΕΣΑ με τον αρμόδιο εκπαιδευτικό του σχολείου.
• Συνεργαστείτε στενά με τον υπεύθυνο δάσκαλο/καθηγητή για επίλυση του προβλήματος.
• Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει εξωσχολικά ενδιαφέροντα που θα το βοηθήσουν να ενδυναμωθεί ψυχικά και να συναναστρέφεται με μαθητές που είναι πιο φιλικοί απέναντι του.