Να επιταχύνει η Ελλάδα τα μέτρα για τους πρόσφυγες ζήτησε ο ΟΗΕ
Τι δήλωσε ο οργανισμός
Τις δράσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την υποστήριξη προσφύγων στην πρόσβασή τους στην εργασία και σε μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης χαιρετίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με σημερινή ανακοίνωσή της και καλεί τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν την υιοθέτηση μέτρων για την ένταξη και την άρση των εμποδίων για την πρόσβαση των προσφύγων σε κοινωνικά προγράμματα.
Ο διεθνής οργανισμός χαιρετίζει μέτρα, όπως οι δράσεις ένταξης για 5.000 πρόσφατα αναγνωρισμένους πρόσφυγες, το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για 3.000 πρόσφυγες, που θα εφαρμοστεί από το υπουργείο Εργασίας, καθώς και η πρόσβαση των προσφύγων, που θα αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα και τα κέντρα φιλοξενίας, στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Επίσης, επιβεβαιώνει ότι όσοι αποχωρήσουν υπό την ευθύνη των αρχών ως τα τέλη Μαρτίου θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια μέσω προπληρωμένων καρτών μέχρι και τον Ιούνιο.
Η Ύπατη Αρμοστεία υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα ESTIA για τη φιλοξενία «έχει σκοπό να βοηθήσει τους ευάλωτους αιτούντες άσυλο για όσο διάστημα διαρκεί η εξέταση του αιτήματος ασύλου τους» και ότι «όταν οι αιτούντες άσυλο αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, ενώ ακόμα είναι ωφελούμενοι του προγράμματος ESTIA, δίνεται μια περίοδος χάριτος έξι μηνών, μετά την οποία χρειάζεται να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα». Ωστόσο, «έως σήμερα, η περίοδος χάριτος παρατεινόταν συνεχώς» και κάποιοι από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες στα διαμερίσματα έλαβαν την απόφαση αναγνώρισής τους εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, η μεγάλη πλειοψηφία των αναγνωρισμένων προσφύγων στο πρόγραμμα ΕSTIA έχουν λάβει βοήθεια για να πάρουν Αριθμό Μητρώο Κοινωνικής Ασφάλισης - ΑΜΚΑ (93%) και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου - ΑΦΜ (62%). Πάνω από το 75% των παιδιών ηλικίας 5-14 ετών πηγαίνουν σχολείο, ενώ «ένας αυξανόμενος αριθμός» έχει εγγραφεί στον ΟΑΕΔ και ανοίγει τραπεζικό λογαριασμό.
Όπως σημειώνει, εξάλλου, «η επ' αόριστον παράταση της εξάρτησης από τη βοήθεια του προγράμματος ESTIA δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, ούτε ενθαρρύνει την αυτάρκεια και την ένταξη».
Στο μεταξύ, «συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο, οι οποίοι χρήζουν προστασίας και βοήθειας - πάνω από 6.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα από τις αρχές του 2019. Πολλοί ευάλωτοι αιτούντες άσυλο μένουν σε κέντρα υποδοχής στα νησιά και σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπου οι ανάγκες τους δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος στέγασης θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και σε συνθήκες που τους είναι απαραίτητες».
Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται ότι η περίοδος χάριτος θα παραταθεί για τους πρόσφυγες «που αξιολογείται ότι διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους, όπως οι περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, οι γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και οι λεχώνες, καθώς και τα μέλη της πυρηνικής τους οικογένειας. Επιπλέον, η περίοδος χάριτος παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου για τις πυρηνικές οικογένειες των οποίων τα παιδιά φοιτούν στο σχολείο».
Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές, η Ύπατη Αρμοστεία και οι εταίροι του προγράμματος ESTIA «παρέχουν συνεχώς σχετική πληροφόρηση σε όσους ανθρώπους επηρεάζονται από τα παραπάνω, ώστε να γνωρίζουν τις συνθήκες, το χρονικό πλαίσιο και τις επιλογές τους».
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η Ύπατη Αρμοστεία «καλεί και συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση της υιοθέτησης μέτρων για την ένταξη, ώστε να διασφαλιστεί περαιτέρω ότι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε βασικά εθνικά προγράμματα και ότι θα αρθούν τα εμπόδια -σε επίπεδο νομοθεσίας και πρακτικής- τα οποία αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στην πρόσβασή τους σε προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως οι προϋποθέσεις για συγκεκριμένα και επιπλέον έγγραφα ταυτοποίησης και απόδειξης της διαμονής τους στην Ελλάδα».