ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πεντανόστιμο κοκκινιστό με λαχανικά
Συστατικά
Για τα λαχανικά
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 στικ σέλερι
2 πράσα
2 κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
2 καρότα
1 κ.σ. θυμάρι
300 γρ. μανιτάρια champignon
αλάτι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
600 γρ. ζωμό, βοδινού
2 φύλλα δάφνης
Για το χοιρινό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό χοιρινό, λαιμό
30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ρύζι μπασμάτι
μαϊντανό
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα λαχανικά
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε το σέλερι σε μικρά κομμάτια, το πράσο σε μισοφέγγαρα, τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια, τα καρότα σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε τέσσερα κομμάτια, τα βάζουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε αλάτι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.
Βάζουμε τον πελτέ, σοτάρουμε, σβήνουμε με τον ζωμό και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης.
Για το κρέας
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και μεταφέρουμε στη κατσαρόλα. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Μεταφέρουμε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα από το βαθύ τηγάνι, καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 1 ½ ώρα.
Σερβίρουμε με ρύζι, μαϊντανό, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Πηγή: akispetretzikis.com
Για τα λαχανικά
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 στικ σέλερι
2 πράσα
2 κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
2 καρότα
1 κ.σ. θυμάρι
300 γρ. μανιτάρια champignon
αλάτι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
600 γρ. ζωμό, βοδινού
2 φύλλα δάφνης
Για το χοιρινό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό χοιρινό, λαιμό
30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ρύζι μπασμάτι
μαϊντανό
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα λαχανικά
Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε το σέλερι σε μικρά κομμάτια, το πράσο σε μισοφέγγαρα, τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια, τα καρότα σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε τέσσερα κομμάτια, τα βάζουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε αλάτι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά.
Βάζουμε τον πελτέ, σοτάρουμε, σβήνουμε με τον ζωμό και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης.
Για το κρέας
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και μεταφέρουμε στη κατσαρόλα. Σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Μεταφέρουμε μέσα στην κατσαρόλα το μείγμα από το βαθύ τηγάνι, καλύπτουμε με το καπάκι και βράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 1 ½ ώρα.
Σερβίρουμε με ρύζι, μαϊντανό, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Πηγή: akispetretzikis.com