ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γλυκά γεμιστά μπριός
Μερίδες: 12
Χρόνος Προετοιμασίας: 20'
Ψήσιμο: 20'
Υλικά Συνταγής:
500 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 κοφτό κ.γλ αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξερή
3 κ.σ ζάχαρη
130 γραμ. λιωμένο βούτυρο
5 αυγά χτυπημένα
12 κομμάτια σοκολάτας (τετράγωνα)
διάλυμα αυγού
Εκτέλεση:
- Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για τα γλυκά μπριός.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά.
- Τα χτυπάμε όλα μαζί σε χαμηλή ταχύτητα να ανακατευτούν και έπειτα στη δυνατή για 10΄, έως ότου γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου να διπλασιαστεί.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη στον πάγκο.
- Κρατάμε στην άκρη 200 γραμ. ζύμης και την υπόλοιπη τη χωρίζουμε σε 12 μπάλες όμοιες.
- Λαδώνουμε φορμάκια ατομικά για μπριός ή μίας χρήσεως.
- Κάνουμε πιο πλατύ κάθε μπαλάκι ζύμης με τα χέρια μας. Ακουμπάμε στο κέντρο ένα καρέ σοκολάτας. Κλείνουμε σαν πουγκί για να σφραγίσουμε τη σοκολάτα.
- Τοποθετούμε την μπαλίτσα μπριός στη λαδωμένη θήκη. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
- Με τη ζύμη που κρατήσαμε φτιάχνουμε 12 μπαλίτσες.
- Αλείφουμε τα γεμιστά μπριός με διάλυμα αυγού στην κορυφή, κάνουμε δάχτυλα και ακουμπάμε από μία μπαλίτσα ζύμης.
- Αλείφουμε ξανά με το διάλυμα αυγού.
- Αφήνουμε τα μπριός σε ζεστό σημείο για 30΄να διπλασιαστούν.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C στον αέρα, για περίπου 20΄, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και ξεφορμάρουμε.
Πηγή: argirobarbarigou
Χρόνος Προετοιμασίας: 20'
Ψήσιμο: 20'
Υλικά Συνταγής:
500 γραμ. αλεύρι σκληρό
1 κοφτό κ.γλ αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξερή
3 κ.σ ζάχαρη
130 γραμ. λιωμένο βούτυρο
5 αυγά χτυπημένα
12 κομμάτια σοκολάτας (τετράγωνα)
διάλυμα αυγού
Εκτέλεση:
- Φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη για τα γλυκά μπριός.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τα χτυπημένα αυγά.
- Τα χτυπάμε όλα μαζί σε χαμηλή ταχύτητα να ανακατευτούν και έπειτα στη δυνατή για 10΄, έως ότου γίνει η ζύμη απαλή και ελαστική.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα περίπου να διπλασιαστεί.
- Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη στον πάγκο.
- Κρατάμε στην άκρη 200 γραμ. ζύμης και την υπόλοιπη τη χωρίζουμε σε 12 μπάλες όμοιες.
- Λαδώνουμε φορμάκια ατομικά για μπριός ή μίας χρήσεως.
- Κάνουμε πιο πλατύ κάθε μπαλάκι ζύμης με τα χέρια μας. Ακουμπάμε στο κέντρο ένα καρέ σοκολάτας. Κλείνουμε σαν πουγκί για να σφραγίσουμε τη σοκολάτα.
- Τοποθετούμε την μπαλίτσα μπριός στη λαδωμένη θήκη. Όμοια φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
- Με τη ζύμη που κρατήσαμε φτιάχνουμε 12 μπαλίτσες.
- Αλείφουμε τα γεμιστά μπριός με διάλυμα αυγού στην κορυφή, κάνουμε δάχτυλα και ακουμπάμε από μία μπαλίτσα ζύμης.
- Αλείφουμε ξανά με το διάλυμα αυγού.
- Αφήνουμε τα μπριός σε ζεστό σημείο για 30΄να διπλασιαστούν.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 °C στον αέρα, για περίπου 20΄, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
- Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και ξεφορμάρουμε.
Πηγή: argirobarbarigou