ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεμιστά, ντοματοπιπεριές και άλλα - Συνταγή για το απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο
Εξαιρετικό φαγητό διαχρονικό, παραδοσιακό, της δικής μας καθημερινότητας στο τραπέζι, καλοκαιρινό, γιατί όπως και να το κάνουμε ας έχουμε τα υλικά, τα γεμιστά τον χειμώνα δεν είναι ίδια με τα γεμιστά του καλοκαιριού...
Ας δούμε όμως πρώτα τι θα χρειαστούμε για να τα φτιάξουμε… ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκι και πατάτες, καμιά φορά όταν έχω, βάζω και μελιτζάνα, που μου αρέσει πολύ.
Επίσης, θα χρειαστούμε αλατοπίπερο, λάδι, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό και δυόσμο ξερά η φρέσκα, ρύζι γλασέ, επίσης να σας πω ότι στα γεμιστά δεν βάζω κρεμμύδι και καθόλου δεν τους λείπει.
Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε μέσα λίγο λάδι, την σάρκα της ντομάτας, με την σάρκα από το κολοκυθάκι και με μια πατάτα που έχουμε αλέσει στο μούλτι, το αλατοπίπερο, όλα τα μυριστικά, ανακατεύουμε καλά καλά προσθέτουμε και το ανάλογο ρύζι γλασέ, πάντα σύμφωνα με την ποσότητα που θα φτιάξετε.
Έχουμε βάλει στο ταψάκι τα λαχανικά που θα γεμίσουμε και ξεκινάμε να τα γεμίζουμε ένα ένα, το γέμισμα δεν πρέπει να είναι μέχρι επάνω, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσουν…
Όταν τελειώσουμε το γέμισμα, μέσα στην ίδια λεκάνη, βάζουμε τις χοντροκομμένες πατάτες, θα τις αλατοπιπερώσουμε και θα τις ανακατέψουμε καλά με ότι υπόλοιπο είχε μείνει στην λεκάνη, θα βάλουμε κάποιες ανάμεσα στα λαχανικά για να τα στηρίζουν και τις υπόλοιπες μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε πάνω από κάθε γεμιστό λίγη τριμμένη φρυγανιά για να κάνει κρούστα, λίγο ακόμη λάδι και λίγο νεράκι για το ψήσιμο κι αν χρειαστεί στην πορεία του ψησίματος ξαναβάζουμε.
Τα ψήνουμε στο φούρνο, που έχουμε ήδη προθερμάνει στους 180 βαθμούς πάνω κάτω, για μιάμιση ώρα περίπου, πρέπει να καλοψηθούν και στο τέλος να έχουν μείνει μόνο με το λαδάκι τους…
Συνοδεύονται με τυρί λευκό η γιαούρτι, φρέσκο ψωμί, ελιές και παγωμένο κρασάκι!!
Ας δούμε όμως πρώτα τι θα χρειαστούμε για να τα φτιάξουμε… ντομάτες, πιπεριές, κολοκυθάκι και πατάτες, καμιά φορά όταν έχω, βάζω και μελιτζάνα, που μου αρέσει πολύ.
Επίσης, θα χρειαστούμε αλατοπίπερο, λάδι, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό και δυόσμο ξερά η φρέσκα, ρύζι γλασέ, επίσης να σας πω ότι στα γεμιστά δεν βάζω κρεμμύδι και καθόλου δεν τους λείπει.
Σε μια λεκανίτσα, βάζουμε μέσα λίγο λάδι, την σάρκα της ντομάτας, με την σάρκα από το κολοκυθάκι και με μια πατάτα που έχουμε αλέσει στο μούλτι, το αλατοπίπερο, όλα τα μυριστικά, ανακατεύουμε καλά καλά προσθέτουμε και το ανάλογο ρύζι γλασέ, πάντα σύμφωνα με την ποσότητα που θα φτιάξετε.
Έχουμε βάλει στο ταψάκι τα λαχανικά που θα γεμίσουμε και ξεκινάμε να τα γεμίζουμε ένα ένα, το γέμισμα δεν πρέπει να είναι μέχρι επάνω, γιατί το ρύζι θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσουν…
Όταν τελειώσουμε το γέμισμα, μέσα στην ίδια λεκάνη, βάζουμε τις χοντροκομμένες πατάτες, θα τις αλατοπιπερώσουμε και θα τις ανακατέψουμε καλά με ότι υπόλοιπο είχε μείνει στην λεκάνη, θα βάλουμε κάποιες ανάμεσα στα λαχανικά για να τα στηρίζουν και τις υπόλοιπες μέσα στο ταψί.
Ρίχνουμε πάνω από κάθε γεμιστό λίγη τριμμένη φρυγανιά για να κάνει κρούστα, λίγο ακόμη λάδι και λίγο νεράκι για το ψήσιμο κι αν χρειαστεί στην πορεία του ψησίματος ξαναβάζουμε.
Τα ψήνουμε στο φούρνο, που έχουμε ήδη προθερμάνει στους 180 βαθμούς πάνω κάτω, για μιάμιση ώρα περίπου, πρέπει να καλοψηθούν και στο τέλος να έχουν μείνει μόνο με το λαδάκι τους…
Συνοδεύονται με τυρί λευκό η γιαούρτι, φρέσκο ψωμί, ελιές και παγωμένο κρασάκι!!