ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φτιάξτε σπιτικό λικέρ λεμόνι ή αλλιώς το γνωστό λιμοντσέλο
Πριν λίγες μέρες έφτιαξα σερμπέτι από λεμόνι το κατά μαγειρικόν σεφίστικον κόσμο «σορμπέ», χρησιμοποίησα πολλά λεμόνια για να βγάλω μια κανάτα χυμό, όπως καταλαβαίνετε…
Τότε λοιπόν σκέφτηκα να φτιάξω το λικέρ…τόσες κούπες λεμονιών να πάνε χαμένες; ποτέ!!!
Αρχικά να σας πω πως η κουζίνα και η ενασχόληση μ αυτήν μ αρέσει, όμως έχω απλοποιήσει πολύ τις διαδικασίες και φυσικά όλα γίνονται πιο εύκολα…
Απλά θα σας θυμίσω κάποια από τα «σπαστικά» της κουζίνας, πχ η αποστείρωση των βάζων, μύθος, το ξεπίκρισμα της μελιτζάνας, μύθος, το κόψιμο της φλούδας του λεμονιού για το λικέρ, μύθος και άλλα πολλά που θα τα λέμε στις αντίστοιχες συνταγές.
Εδώ λοιπόν έκανα το εξής, έβαλα σ ένα μεγάλο γυάλινο βάζο τις κούπες από τα λεμόνια που έστυψα για το σερμπέτι και χωρίς να τις κόψω λεπτές λουριδίτσες για να μου σπάσουν τα νεύρα, τις σκέπασα με αλκοόλ και τις έβγαλα για έξη μέρες στον ήλιο, απλά κάθε μέρα το αναποδογύριζα κάνα δυο φορές.
Το αλκοόλ που χρησιμοποίησα αυτή την φορά ήταν βότκα, γιατί είχα δυο μπουκάλια που δεν τάπινε κανείς, άλλες φορές βάζω ρακή, μπορούμε και τσίπουρο αλλά χωρίς γλυκάνισο.
Όταν περάσουν οι μέρες το ανοίγω,το σουρώνω χοντρικά και μετα το μόνο, έτσι ας πούμε ελαφρά κουραστικό είναι να αποστύψουμε τις κούπες για να βγει ότι ζουμί έχουν.
Μετα τις έξημέρεςκάνω ένα ελαφρύ σιροπάκι, ένα φλυτζάνι ζάχαρη,τρίανερό, το βράζωκάνατέταρτο, το αφήνω να κρυώσει και το ρίχνω μέσα στο αλκοόλ που έχει πάρει ένα απίστευτα ωραίο κίτρινο χρώμα, το αφήνω να κάτσει κάνα δυο μέρες και το σουρώνω με τουλουπάνι στο μπουκάλι που θα το βάλω.
Σερβίρεται παγωμένο η μ ένα παγάκι μέσα στο ποτήρι…
Υπέροχο…
Σημείωση: τις ποσότητες εσείς τις κανονίζετε, απλά να σας πω πως για δυο μπουκάλια αλκοόλ, τα λεμόνια ήταν ενάμιση κιλό και το σιρόπι αυτό που γράφω πιο πάνω, τώρα εσείς αναλόγως το διαμορφώνετε.
Πάντως είτε σερμπέτι φτιάξετε, είτε λιμοντσέλλο, δυο σε ένα γίνονται, δηλαδή με το σερμπέτι κάνουμε και λιμοντσέλλο, με το λιμοντσέλλο κάνουμε και σερμπέτι!!!!!.
Τότε λοιπόν σκέφτηκα να φτιάξω το λικέρ…τόσες κούπες λεμονιών να πάνε χαμένες; ποτέ!!!
Αρχικά να σας πω πως η κουζίνα και η ενασχόληση μ αυτήν μ αρέσει, όμως έχω απλοποιήσει πολύ τις διαδικασίες και φυσικά όλα γίνονται πιο εύκολα…
Απλά θα σας θυμίσω κάποια από τα «σπαστικά» της κουζίνας, πχ η αποστείρωση των βάζων, μύθος, το ξεπίκρισμα της μελιτζάνας, μύθος, το κόψιμο της φλούδας του λεμονιού για το λικέρ, μύθος και άλλα πολλά που θα τα λέμε στις αντίστοιχες συνταγές.
Εδώ λοιπόν έκανα το εξής, έβαλα σ ένα μεγάλο γυάλινο βάζο τις κούπες από τα λεμόνια που έστυψα για το σερμπέτι και χωρίς να τις κόψω λεπτές λουριδίτσες για να μου σπάσουν τα νεύρα, τις σκέπασα με αλκοόλ και τις έβγαλα για έξη μέρες στον ήλιο, απλά κάθε μέρα το αναποδογύριζα κάνα δυο φορές.
Το αλκοόλ που χρησιμοποίησα αυτή την φορά ήταν βότκα, γιατί είχα δυο μπουκάλια που δεν τάπινε κανείς, άλλες φορές βάζω ρακή, μπορούμε και τσίπουρο αλλά χωρίς γλυκάνισο.
Όταν περάσουν οι μέρες το ανοίγω,το σουρώνω χοντρικά και μετα το μόνο, έτσι ας πούμε ελαφρά κουραστικό είναι να αποστύψουμε τις κούπες για να βγει ότι ζουμί έχουν.
Μετα τις έξημέρεςκάνω ένα ελαφρύ σιροπάκι, ένα φλυτζάνι ζάχαρη,τρίανερό, το βράζωκάνατέταρτο, το αφήνω να κρυώσει και το ρίχνω μέσα στο αλκοόλ που έχει πάρει ένα απίστευτα ωραίο κίτρινο χρώμα, το αφήνω να κάτσει κάνα δυο μέρες και το σουρώνω με τουλουπάνι στο μπουκάλι που θα το βάλω.
Σερβίρεται παγωμένο η μ ένα παγάκι μέσα στο ποτήρι…
Υπέροχο…
Σημείωση: τις ποσότητες εσείς τις κανονίζετε, απλά να σας πω πως για δυο μπουκάλια αλκοόλ, τα λεμόνια ήταν ενάμιση κιλό και το σιρόπι αυτό που γράφω πιο πάνω, τώρα εσείς αναλόγως το διαμορφώνετε.
Πάντως είτε σερμπέτι φτιάξετε, είτε λιμοντσέλλο, δυο σε ένα γίνονται, δηλαδή με το σερμπέτι κάνουμε και λιμοντσέλλο, με το λιμοντσέλλο κάνουμε και σερμπέτι!!!!!.