ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πεντανόστιμοι λαχανοντολμάδες ατύλιχτοι
Επειδή με τους λαχανοντολμάδες δεν τοχω, κάθε φορά που φτιάχνω βασανίζομαι, σκαρφίστηκα κάτι που το κάνει ακούραστο, ατύλιχτοι, σαν πίτα, με φύλλα λάχανου…
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο λάχανο, μισό πακέτο ρύζι Καρολίνα, μισό κιλό κιμά, αλατοπίπερο, λίγο άνηθο η μάραθο, ένα κύβο λαχανικών φρέσκο ζελέ, μπαχάρι, κανέλλα, γαρύφαλλο, λίγο κρασί και λίγο λάδι.
Αρχικά βάζουμε το λάχανο να βράσει, αφού κάνουμε την τρύπα με το μαχαίρι στο κοτσάνι για να βγαίνουν εύκολα τα φύλλα, για δέκα λεπτά περίπου, μερικά είναι πολύ τρυφερά και φτάνουν τα δέκα λεπτά, αλλά τα πιο χοντρά, θέλουν λίγο ακόμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά να τσιγαριστεί και τον σβήνουμε με το κρασί, μετά ρίχνουμε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο, τον κύβο και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο, κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι, ρίχνουμε μέσα και λίγο νερό από το βρασμένο λάχανο και αφήνουμε να βράσουν όλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το ρύζι όχι όμως να γίνει τελείως, θα τελειώσει μέσα στον φούρνο.
Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει η γέμισή μας, ανάβουμε τον φούρνο να προθερμαθεί και παίρνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, να προτιμήσετε σκεπαστό σκεύος, το λαδώνετε, στρώνετε από κάτω μερικά φύλλα, τρίβετε από πάνω λίγο πιπέρι και βάζετε ένα μέρος από την γέμιση, σκεπάζετε με φύλλα, πάλι πιπέρι, μετά γέμιση, πάλι σκεπάζετε με φύλλα, βάζετε την τελευταία γέμιση και σκεπάζετε με τα τελευταία φύλλα.
Ρίχνετε λίγο ακόμα νερό από το βρασμένο λάχανο, λίγο λάδι, τρίβετε λίγο πιπέρι, σκεπάζετε το σκεύος και το ψήνετε περίπου μια ώρα στους 180 βαθμούς, λίγο πριν τελειώσει βγάζετε το καπάκι για να πάρει λίγο χρώμα.
Σάλτσα αυγολέμονο
Σε μια κατσαρολίτσα, βάζετε δυο φλιτζάνια νερό που ζεματίσαμε το λάχανο με ένα κύβο λαχανικών, μόλις ζεσταθεί λίγο, όχι να βράσει, ρίχνουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας νισεστέ και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χτυπητήρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, δυο κρόκους αυγών καλά χτυπημένους και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά, μέχρι ν αρχίζει να πήζει η σάλτσα, τότε βάζουμε μέσα χυμό δυο λεμονιών και ανακατεύουμε, στο τελείωμα, αν θέλετε βάζετε λίγο βούτυρο για την γεύση…
Θα χρειαστούμε ένα μέτριο λάχανο, μισό πακέτο ρύζι Καρολίνα, μισό κιλό κιμά, αλατοπίπερο, λίγο άνηθο η μάραθο, ένα κύβο λαχανικών φρέσκο ζελέ, μπαχάρι, κανέλλα, γαρύφαλλο, λίγο κρασί και λίγο λάδι.
Αρχικά βάζουμε το λάχανο να βράσει, αφού κάνουμε την τρύπα με το μαχαίρι στο κοτσάνι για να βγαίνουν εύκολα τα φύλλα, για δέκα λεπτά περίπου, μερικά είναι πολύ τρυφερά και φτάνουν τα δέκα λεπτά, αλλά τα πιο χοντρά, θέλουν λίγο ακόμα.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε τον κιμά να τσιγαριστεί και τον σβήνουμε με το κρασί, μετά ρίχνουμε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο, τον κύβο και αφήνουμε να σιγοβράσει για λίγο, κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι, ρίχνουμε μέσα και λίγο νερό από το βρασμένο λάχανο και αφήνουμε να βράσουν όλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει σχεδόν το ρύζι όχι όμως να γίνει τελείως, θα τελειώσει μέσα στον φούρνο.
Εν τω μεταξύ, μέχρι να βράσει η γέμισή μας, ανάβουμε τον φούρνο να προθερμαθεί και παίρνουμε το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, να προτιμήσετε σκεπαστό σκεύος, το λαδώνετε, στρώνετε από κάτω μερικά φύλλα, τρίβετε από πάνω λίγο πιπέρι και βάζετε ένα μέρος από την γέμιση, σκεπάζετε με φύλλα, πάλι πιπέρι, μετά γέμιση, πάλι σκεπάζετε με φύλλα, βάζετε την τελευταία γέμιση και σκεπάζετε με τα τελευταία φύλλα.
Ρίχνετε λίγο ακόμα νερό από το βρασμένο λάχανο, λίγο λάδι, τρίβετε λίγο πιπέρι, σκεπάζετε το σκεύος και το ψήνετε περίπου μια ώρα στους 180 βαθμούς, λίγο πριν τελειώσει βγάζετε το καπάκι για να πάρει λίγο χρώμα.
Σάλτσα αυγολέμονο
Σε μια κατσαρολίτσα, βάζετε δυο φλιτζάνια νερό που ζεματίσαμε το λάχανο με ένα κύβο λαχανικών, μόλις ζεσταθεί λίγο, όχι να βράσει, ρίχνουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας νισεστέ και ανακατεύουμε πολύ καλά με το χτυπητήρι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, δυο κρόκους αυγών καλά χτυπημένους και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά, μέχρι ν αρχίζει να πήζει η σάλτσα, τότε βάζουμε μέσα χυμό δυο λεμονιών και ανακατεύουμε, στο τελείωμα, αν θέλετε βάζετε λίγο βούτυρο για την γεύση…