ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστουγεννιάτικο στήθος γαλοπούλας με κάστανα - Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας
Ένα πολύ ωραίο χειμωνιάτικο φαγητό γιορτινό είναι αυτό που θα κάνουμε σήμερα, ταιριάζει στον χειμώνα αλλά και στις γιορτές των Χριστουγέννων, εξάλλου τα κάστανα είναι της εποχής κι εμείςέτσιμαγειρεύουμε,όσομπορούμε δηλαδή, με υλικά της κάθε εποχής.
Θα χρειαστούμε στήθος γαλοπούλας, μερικές πατάτες, ενάμιση κιλό κάστανα, ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, ένα σφηνάκι λεμονιού, δυο κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα σκόνη η αν δεν έχετε μια κουταλιά της σούπας απ την γνωστή, μια κουταλιά μέλι αλατοπίπερο, λίγο ξερό θυμάρι και λάδι.
Πρώτα βράζουμε τα κάστανα για να τα καθαρίσουμε, τους κάνουμε μια μαχαιριά και τα βράζουμε πέντε λεπτά περίπου γιατί μετα θα μπουν και στον φούρνο, τα καθαρίζουμε ζεστά γιατί είναι πιο εύκολο.
Στο ταψί που θα το φτιάξετε, αν έχετε γάστρα ακόμακαλύτερα, αν όχι να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο και θα το βγάλετε πριν το τέλος για να πάρει χρώμα, βάζουμε τις πατάτες κομμένες καρέ, τις αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε και λίγο θυμάρι, το ίδιο κάνουμε με το στήθος γαλοπούλας και τα κάστανα.
Αφού τα έχουμε βάλει όλα μέσα στο ταψί μας, βάζουμε τους χυμούς, το μέλι, την μουστάρδα και το λάδι σ ένα βαζάκι με καπάκι, τα χτυπάμε καλά και περιχύνουμε το φαγητό μας, το σκεπάζουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου.
Βγάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε για λίγο στον αέρα του φούρνου να πάρει χρώμα κι είναι έτοιμο.
Σερβίρεται με μια πλούσια πράσινη σαλάτα και κόκκινο κρασί.
Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το στήθος γαλοπούλας με στήθος κοτόπουλου
Θα χρειαστούμε στήθος γαλοπούλας, μερικές πατάτες, ενάμιση κιλό κάστανα, ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, ένα σφηνάκι λεμονιού, δυο κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα σκόνη η αν δεν έχετε μια κουταλιά της σούπας απ την γνωστή, μια κουταλιά μέλι αλατοπίπερο, λίγο ξερό θυμάρι και λάδι.
Πρώτα βράζουμε τα κάστανα για να τα καθαρίσουμε, τους κάνουμε μια μαχαιριά και τα βράζουμε πέντε λεπτά περίπου γιατί μετα θα μπουν και στον φούρνο, τα καθαρίζουμε ζεστά γιατί είναι πιο εύκολο.
Στο ταψί που θα το φτιάξετε, αν έχετε γάστρα ακόμακαλύτερα, αν όχι να το σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο και θα το βγάλετε πριν το τέλος για να πάρει χρώμα, βάζουμε τις πατάτες κομμένες καρέ, τις αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε και λίγο θυμάρι, το ίδιο κάνουμε με το στήθος γαλοπούλας και τα κάστανα.
Αφού τα έχουμε βάλει όλα μέσα στο ταψί μας, βάζουμε τους χυμούς, το μέλι, την μουστάρδα και το λάδι σ ένα βαζάκι με καπάκι, τα χτυπάμε καλά και περιχύνουμε το φαγητό μας, το σκεπάζουμε και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου.
Βγάζουμε το καπάκι και το αφήνουμε για λίγο στον αέρα του φούρνου να πάρει χρώμα κι είναι έτοιμο.
Σερβίρεται με μια πλούσια πράσινη σαλάτα και κόκκινο κρασί.
Σημείωση: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το στήθος γαλοπούλας με στήθος κοτόπουλου