ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η πίτσα του Βαρθαλίτη
Μια υπέροχη συνταγή με φρέσκο βασιλικό
Υλικά:
Για τη ζύμη της πίτσας
• 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
• 300 γρ. αλεύρι σκληρό
• 9 γρ. ξηρή μαγιά
• 500-600 ml νερό
• 100 γρ. ελαιόλαδο
• ½ κουτ. σούπας αλάτι
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για τη σάλτσα:
• 700 γρ. ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το μπλέντερ
• 1 κουτ. γλυκού βασιλικός ξερός
• 1 κουτ. σουπάς ρίγανη ξερή
• 1 κου. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
• θυμάρι φρέσκο
• 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
• 40 γρ. ελαιόλαδο
• αλάτι και πιπέρι
Για την πίτσα:
• φρέσκια μοτσαρέλα
• φύλλα βασιλικού
• φρεκοτριμμένο πιπέρι
• λίγη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Στoν κάδο του μίξερ με τον γάντζο, ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα, ρίχνουμε τα αλεύρια και το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 4 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλο το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία λεία και μαλακή ζύμη.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ και μόλις είναι έτοιμη η ζύμη τη μεταφέρουμε σε αυτό. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 60-90 λεπτά. Όταν φουσκώσει το ζυμάρι μας, το χωρίζουμε στα 5. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης σε δίσκο διαμέτρου 28-30 εκ.. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμάρια μας.
Για τη σάλτσα:
Σ’ ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Απλώνουμε κουταλιές από τη σάλτσα στην επιφάνεια κάθε ζύμης. Από πάνω βάζουμε την παρμεζάνα, τα φύλλα βασιλικού, τα ντοματίνια και τη μοτσαρέλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις (πάνω κάτω) και αφήνουμε μέσα ένα ταψί ανάποδα, για να πυρώσει. Πασπαλίζουμε το ταψί με λίγο σιμιγδάλι ψιλό και τοποθετούμε επάνω μία πίτσα. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνει τραγανή η ζύμη από κάτω. Βγάζουμε απ’ το φούρνο την πίτσα και την κόβουμε σε 10 κομμάτια. Προσθέτουμε λίγα φύλλα βασιλικού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και τη σερβίρουμε ζεστή. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα άλλα ζυμάρια μέχρι να τελειώσουμε όλα τα υλικά.
Η συνταγή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Για τη ζύμη της πίτσας
• 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
• 300 γρ. αλεύρι σκληρό
• 9 γρ. ξηρή μαγιά
• 500-600 ml νερό
• 100 γρ. ελαιόλαδο
• ½ κουτ. σούπας αλάτι
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για τη σάλτσα:
• 700 γρ. ντομάτα κονκασέ, περασμένη από το μπλέντερ
• 1 κουτ. γλυκού βασιλικός ξερός
• 1 κουτ. σουπάς ρίγανη ξερή
• 1 κου. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
• θυμάρι φρέσκο
• 1 κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
• 40 γρ. ελαιόλαδο
• αλάτι και πιπέρι
Για την πίτσα:
• φρέσκια μοτσαρέλα
• φύλλα βασιλικού
• φρεκοτριμμένο πιπέρι
• λίγη παρμεζάνα
Εκτέλεση
Στoν κάδο του μίξερ με τον γάντζο, ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και αφήνουμε λίγα λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα, ρίχνουμε τα αλεύρια και το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για 4 λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλο το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία λεία και μαλακή ζύμη.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ και μόλις είναι έτοιμη η ζύμη τη μεταφέρουμε σε αυτό. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον 60-90 λεπτά. Όταν φουσκώσει το ζυμάρι μας, το χωρίζουμε στα 5. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε ένα κομμάτι ζύμης σε δίσκο διαμέτρου 28-30 εκ.. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμάρια μας.
Για τη σάλτσα:
Σ’ ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Απλώνουμε κουταλιές από τη σάλτσα στην επιφάνεια κάθε ζύμης. Από πάνω βάζουμε την παρμεζάνα, τα φύλλα βασιλικού, τα ντοματίνια και τη μοτσαρέλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις (πάνω κάτω) και αφήνουμε μέσα ένα ταψί ανάποδα, για να πυρώσει. Πασπαλίζουμε το ταψί με λίγο σιμιγδάλι ψιλό και τοποθετούμε επάνω μία πίτσα. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνει τραγανή η ζύμη από κάτω. Βγάζουμε απ’ το φούρνο την πίτσα και την κόβουμε σε 10 κομμάτια. Προσθέτουμε λίγα φύλλα βασιλικού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο και τη σερβίρουμε ζεστή. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα άλλα ζυμάρια μέχρι να τελειώσουμε όλα τα υλικά.
Η συνταγή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ