ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σουφλέ μελιτζάνας με τυρί και μπέικον
Λαχταριστό και τυρένιο καλοκαιρινό πιάτο
ΥΛΙΚΑ
6 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες
20 φέτες μπέικον
20 φέτες τυρί του τοστ
2 συσκευασίας των 250 ml, κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Αλάτι-πιπέρι
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού ή θυμαριού ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες, τις αλατίζετε και από τις 2 πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά. Τις ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αλατοπιπερώνετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε σε ζεστό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις μεταφέρετε σε σουρωτήρι και τις αφήνετε για 30 λεπτά τουλάχιστον για να στραγγίσουν το πολύ λάδι. Στη συνέχεια τις μεταφέρετε σε μια πιατέλα στρωμένη σε απορροφητικό χαρτί.
Εναλλακτικά, αντί να τις τηγανίσετε, τις λαδώνετε με ένα πινέλο και από τις 2 πλευρές, τις αλατίζετε και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί και στρώνετε μέσα τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω στρώνετε τις μισές φέτες μπέικον και πάνω από το μπέικον τις μισές φέτες τυριού. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με στρώσεις μελιτζάνας, μπέικον και τυριού.
Με ένα καλαμάκι τρυπάτε τα υλικά μέχρι τη βάση του ταψιού, σε αρκετά σημεία και από πάνω περιχύνετε, σε όλη την επιφάνεια, τη κρέμα γάλακτος. Αφήνετε το σουφλέ σας στην άκρη για 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλη η κρέμα γάλακτος.
Το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190C φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφηθεί η κρέμα γάλακτος και να ροδίσει η επιφάνειά του. Αν απαιτηθεί, προς το τέλος του ψησίματος, σκεπάστε το σουφλέ με αλουμινόχαρτο, για να μην “αρπάξει” το τυρί της επιφάνειας.
Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα θυμαριού ή μαϊντανού και σερβίρετε.
6 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες
20 φέτες μπέικον
20 φέτες τυρί του τοστ
2 συσκευασίας των 250 ml, κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Αλάτι-πιπέρι
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού ή θυμαριού ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένετε τις μελιτζάνες, τις κόβετε σε φέτες, τις αλατίζετε και από τις 2 πλευρές και τις αφήνετε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά. Τις ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό και τις ταμπονάρετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Αλατοπιπερώνετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε σε ζεστό ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τις μεταφέρετε σε σουρωτήρι και τις αφήνετε για 30 λεπτά τουλάχιστον για να στραγγίσουν το πολύ λάδι. Στη συνέχεια τις μεταφέρετε σε μια πιατέλα στρωμένη σε απορροφητικό χαρτί.
Εναλλακτικά, αντί να τις τηγανίσετε, τις λαδώνετε με ένα πινέλο και από τις 2 πλευρές, τις αλατίζετε και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για 8-10 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Λαδώνετε ένα μεγάλο ταψί και στρώνετε μέσα τις μισές μελιτζάνες. Από πάνω στρώνετε τις μισές φέτες μπέικον και πάνω από το μπέικον τις μισές φέτες τυριού. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία με στρώσεις μελιτζάνας, μπέικον και τυριού.
Με ένα καλαμάκι τρυπάτε τα υλικά μέχρι τη βάση του ταψιού, σε αρκετά σημεία και από πάνω περιχύνετε, σε όλη την επιφάνεια, τη κρέμα γάλακτος. Αφήνετε το σουφλέ σας στην άκρη για 10 λεπτά ή μέχρι να απορροφηθεί όλη η κρέμα γάλακτος.
Το ψήνετε σε προθερμασμένο στους 190C φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφηθεί η κρέμα γάλακτος και να ροδίσει η επιφάνειά του. Αν απαιτηθεί, προς το τέλος του ψησίματος, σκεπάστε το σουφλέ με αλουμινόχαρτο, για να μην “αρπάξει” το τυρί της επιφάνειας.
Πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα θυμαριού ή μαϊντανού και σερβίρετε.