ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκολατόπιτα με ξηρούς καρπούς και καραμελωμένα μήλα
Ένα υπέροχο γλυκό
Υλικά
400 γρ. αμυγδαλόψιχα και καρυδόψιχα
250 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομματάκια
250 γρ. ζάχαρη
6 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
λίγο αλεύρι για τη φόρμα
Για τη διακόσμηση
50 γρ. βούτυρο
4 μήλα κομμένα σε φέτες (χωρίς φλούδες και κουκούτσια)
6 κουταλιές ζάχαρη
o χυμός ½ λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλα
Εκτέλεση
Καβουρντίζετε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς σε αντικολλητικό τηγάνι και τους θρυμματίζετε στο μικρό μπλέντερ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°-180° C. Ρίχνετε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι τη σπασμένη κουβερτούρα και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
Ζεσταίνετε το μείγμα σε μπεν μαρί και ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να αποκτήσετε μια κρέμα λεία και ομοιογενή. Προσθέτετε στο μείγμα της σοκολάτας τη σκόνη των ξηρών καρπών και κατόπιν έναν έναν τους κρόκους των αυγών.
Χτυπάτε τα ασπράδια με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτετε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη χτυπώντας πάντα με το μίξερ. Ανακατεύετε τη μαρέγκα με το μείγμα σοκολάτας με ξύλινο κουτάλι και με κυκλικές κινήσεις. Στο τέλος προσθέτετε το κονιάκ.
Βουτυρώνετε μία φόρμα διαμ. 23 εκ. με κινητά τοιχώματα και την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Απλώνετε μέσα το μείγμα του κέικ και το βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε 45΄-60΄. Ξεκολλάτε με μαχαίρι τα τοιχώματα και αφαιρείτε το στεφάνι της φόρμας.
Όση ώρα ψήνετε το κέικ ζεσταίνετε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε τα μήλα, το χυμό λεμονιού τη ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας. Τα ανακατεύετε προσεκτικά μέχρι να καραμελώσουν. Διακοσμείτε τη σοκολατόπιτα με τα καραμελωμένα μήλα και το σιρόπι τους. Σερβίρετε αμέσως.
400 γρ. αμυγδαλόψιχα και καρυδόψιχα
250 γρ. βούτυρο και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομματάκια
250 γρ. ζάχαρη
6 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
λίγο αλεύρι για τη φόρμα
Για τη διακόσμηση
50 γρ. βούτυρο
4 μήλα κομμένα σε φέτες (χωρίς φλούδες και κουκούτσια)
6 κουταλιές ζάχαρη
o χυμός ½ λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλα
Εκτέλεση
Καβουρντίζετε ελαφρά τους ξηρούς καρπούς σε αντικολλητικό τηγάνι και τους θρυμματίζετε στο μικρό μπλέντερ. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°-180° C. Ρίχνετε σε αντικολλητικό κατσαρολάκι τη σπασμένη κουβερτούρα και το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.
Ζεσταίνετε το μείγμα σε μπεν μαρί και ανακατεύετε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να αποκτήσετε μια κρέμα λεία και ομοιογενή. Προσθέτετε στο μείγμα της σοκολάτας τη σκόνη των ξηρών καρπών και κατόπιν έναν έναν τους κρόκους των αυγών.
Χτυπάτε τα ασπράδια με το μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτετε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη χτυπώντας πάντα με το μίξερ. Ανακατεύετε τη μαρέγκα με το μείγμα σοκολάτας με ξύλινο κουτάλι και με κυκλικές κινήσεις. Στο τέλος προσθέτετε το κονιάκ.
Βουτυρώνετε μία φόρμα διαμ. 23 εκ. με κινητά τοιχώματα και την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Απλώνετε μέσα το μείγμα του κέικ και το βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε 45΄-60΄. Ξεκολλάτε με μαχαίρι τα τοιχώματα και αφαιρείτε το στεφάνι της φόρμας.
Όση ώρα ψήνετε το κέικ ζεσταίνετε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνετε τα μήλα, το χυμό λεμονιού τη ζάχαρη και τα ξυλάκια κανέλας. Τα ανακατεύετε προσεκτικά μέχρι να καραμελώσουν. Διακοσμείτε τη σοκολατόπιτα με τα καραμελωμένα μήλα και το σιρόπι τους. Σερβίρετε αμέσως.