ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυροπιτάκια κουρού με μάραθο και παρμεζάνα
Τα αγαπημένα μας με γιαούρτι και τρία τυριά
Υλικά για τη ζύμη:
1) 200 γραμμάρια κάποιο ήπιο ελαιόλαδο (ή μισό μισό με σπορέλαιο)
2) 100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3) 1 αυγό
4) 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
5) 500 γραμμάρια αλεύρι αυτοδιογκούμενο
6) ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
7) 50 γραμμάρια παρμεζάνα λεπτοτριμμένη
Υλικά για τη γέμιση:
1) 300 γραμμάρια φέτα μαλακιά λιωμένη με το πιρούνι
2) 300 γραμμάρια ανθότυρο
3) 60 γραμμάρια παρμεζάνα
4) 1 αυγό
5) 100 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
6) 1 μεγάλη χούφτα φύλλα από μάραθο, ψιλοκομμένα (χωρίς τα σκληρά κοτσάνια)
7) Πιπέρι
Επιπλέον:
1) 1 κρόκο
2) 2 κουταλιές σούπας γάλα
3) Σουσάμι για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε με το χέρι. Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη να είναι παγωμένη για να δουλευτεί καλύτερα και να ανοίξει πιο εύκολα σε φύλλο ώστε να φτιάξουμε τα τυροπιτάκια, γι΄ αυτό και την φτιάχνουμε πάντα από την προηγούμενη μέρα και την διατηρούμε σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο.
Για τη γέμιση:
Επίσης βάζουμε τα τυριά σε ένα μπολ και με πιρούνι λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο μαζί. Εναλλακτικά για ποιο κρεμώδες αποτέλεσμα μπορούμε να τρίψουμε τη φέτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί η γέμιση. Αν φτιάξουμε και τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα την κρατάμε και αυτή στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια:
Επειδή είναι σημαντικό να είναι ομοιογενή τα τυροπιτάκια μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια βάρους 32-35 γραμμάρια έκαστο! Καλό είναι να τα ζυγίσουμε όλα και να μην το κάνουμε με το μάτι. Τα βάζουμε μέσα σε ένα σκεύος και τα διατηρούμε στο ψυγείο, βγάζοντας λίγα λίγα τα μπαλάκια ζύμης από το ψυγείο όταν φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια μας, καθώς αν αρχίσει και ζεσταίνεται η ζύμη από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, δεν θα ανοίγει τόσο εύκολα και θα κολλάει.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε στρογγυλό δίσκο. Βάζουμε μέσα ένα καλό κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και κλείνουμε προσεκτικά, δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο. Πατάμε με ένα πιρούνι περιμετρικά τις άκρες του στα σημεία που το έχουμε κλείσει έτσι ώστε να μην ανοίξει το πιτάκι κατά την ώρα του ψησίματος. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα τυροπιτάκια.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα το ένα σχετικά κοντά στο άλλο.
Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον κρόκο και το γάλα και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Αλείφουμε με αυτό το μίγμα τα τυροπιτάκια και τα πασπαλίζουμε κατόπιν με σουσάμι. (Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα ψήσουμε απευθείας παγωμένα όταν θελήσουμε).
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να χρυσίσουν στην επιφάνεια. Ζεστά είναι φανταστικά αλλά τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου και είναι το ίδιο νόστιμα.
1) 200 γραμμάρια κάποιο ήπιο ελαιόλαδο (ή μισό μισό με σπορέλαιο)
2) 100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3) 1 αυγό
4) 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
5) 500 γραμμάρια αλεύρι αυτοδιογκούμενο
6) ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
7) 50 γραμμάρια παρμεζάνα λεπτοτριμμένη
Υλικά για τη γέμιση:
1) 300 γραμμάρια φέτα μαλακιά λιωμένη με το πιρούνι
2) 300 γραμμάρια ανθότυρο
3) 60 γραμμάρια παρμεζάνα
4) 1 αυγό
5) 100 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό
6) 1 μεγάλη χούφτα φύλλα από μάραθο, ψιλοκομμένα (χωρίς τα σκληρά κοτσάνια)
7) Πιπέρι
Επιπλέον:
1) 1 κρόκο
2) 2 κουταλιές σούπας γάλα
3) Σουσάμι για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη ζύμη:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε με το χέρι. Είναι πολύ σημαντικό η ζύμη να είναι παγωμένη για να δουλευτεί καλύτερα και να ανοίξει πιο εύκολα σε φύλλο ώστε να φτιάξουμε τα τυροπιτάκια, γι΄ αυτό και την φτιάχνουμε πάντα από την προηγούμενη μέρα και την διατηρούμε σκεπασμένη με μεμβράνη στο ψυγείο.
Για τη γέμιση:
Επίσης βάζουμε τα τυριά σε ένα μπολ και με πιρούνι λιώνουμε τη φέτα και το ανθότυρο μαζί. Εναλλακτικά για ποιο κρεμώδες αποτέλεσμα μπορούμε να τρίψουμε τη φέτα. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί η γέμιση. Αν φτιάξουμε και τη γέμιση από την προηγούμενη μέρα την κρατάμε και αυτή στο ψυγείο.
Φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια:
Επειδή είναι σημαντικό να είναι ομοιογενή τα τυροπιτάκια μας, χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια βάρους 32-35 γραμμάρια έκαστο! Καλό είναι να τα ζυγίσουμε όλα και να μην το κάνουμε με το μάτι. Τα βάζουμε μέσα σε ένα σκεύος και τα διατηρούμε στο ψυγείο, βγάζοντας λίγα λίγα τα μπαλάκια ζύμης από το ψυγείο όταν φτιάχνουμε τα τυροπιτάκια μας, καθώς αν αρχίσει και ζεσταίνεται η ζύμη από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, δεν θα ανοίγει τόσο εύκολα και θα κολλάει.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε σε στρογγυλό δίσκο. Βάζουμε μέσα ένα καλό κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση και κλείνουμε προσεκτικά, δημιουργώντας ένα μισοφέγγαρο. Πατάμε με ένα πιρούνι περιμετρικά τις άκρες του στα σημεία που το έχουμε κλείσει έτσι ώστε να μην ανοίξει το πιτάκι κατά την ώρα του ψησίματος. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα τυροπιτάκια.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα το ένα σχετικά κοντά στο άλλο.
Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον κρόκο και το γάλα και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Αλείφουμε με αυτό το μίγμα τα τυροπιτάκια και τα πασπαλίζουμε κατόπιν με σουσάμι. (Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα καταψύξουμε και να τα ψήσουμε απευθείας παγωμένα όταν θελήσουμε).
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να χρυσίσουν στην επιφάνεια. Ζεστά είναι φανταστικά αλλά τρώγονται και σε θερμοκρασία δωματίου και είναι το ίδιο νόστιμα.