ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πεντανόστιμη σπανακόπιτα
Ίσως η πιο αγαπημένη πίτα όλων των εποχών
Υλικά
Για το φύλλο:1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπας λάδι
1/2 κούπας νερό
1/2 μπουκάλι σόδα
1/2 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες για το φύλλο
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε το λάδι, το νερό και τη σόδα και ζυμώνουμε καλά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη και τα αφήνουμε λίγο να σταθούν σκεπασμένα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη γύρω στα 40 εκ. Χαράζουμε ένα κύκλο με 20 εκ. και κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια, λιώνουμε 1/2 κούπας μαργαρίνη και αλείφουμε τις επιφάνειες. Διπλώνουμε τα κομμάτια γύρω γύρω σηκώνοντάς και φέρνοντάς τα στον κεντρικό κύκλο το ένα μετά το άλλο. Το ίδιο κάνουμε και για το υπόλοιπο φύλλο. Τα βάζετε για λίγο στο ψυγείο και ανοίγετε τα δύο φύλλα.
Για τη γέμιση
2 κιλά σπανάκι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
ένα ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο και γενικώς προσθέστε όσα μυρωδικά μπορείτε (δυόσμο, μάραθο κ.ά)
λίγο λάδι, πιπέρι, 400 γρ. φέτα
Οδηγίες
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Το αλατίζουμε και το τρίβουμε για να βγάλει το ζουμί του. Το βάζουμε μετά σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και τα υπόλοιπα μυρωδικά (αν έχουμε), το πιπέρι, τη φέτα και 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο. Βουτυρώνουμε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους.Παίρνουμε από τη ζύμη τα 3/4 και ανοίγουμε φύλλο για το κάτω μέρος του ταψιού ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά του. Αλείφουμε με ένα πινελάκι και λίγο λάδι.
Στρώνουμε τη μισή γέμιση και από πάνω τρίβουμε με τα χέρια τη μισή φέτα. Από το υπόλοιπο ζυμάρι παίρνουμε λίγο να το ανοίξουμε ώστε να το βάλουμε στο κέντρο της πίτας. Βάζουμε και την υπόλοιπη γέμιση και τρίβουμε από πάνω την υπόλοιπη φέτα. Ανοίγουμε και το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο και έτσι κλείνουμε την πίτα. Αλείφουμε με λάδι και βούτυρο, την κόβουμε και ψήνουμε στους 180 χωρίς αέρα για περίπου μία ώρα.