ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πως θα φτιάξετε τα πιο ζουμερά γεμιστά με κιμά
Το απόλυτο ελληνικό φαγητό
Υλικά
6 πιπεριές για γέμισμα6 ντομάτες ώριμες
2 πατάτες
150-200γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα (υπολογίζουμε 1 κ.σ. ρύζι για κάθε μέτριου μεγέθους πιπεριά ή ντομάτα)
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο (μοσχάρι-χοιρινό)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φλιτζ. χυμό ντομάτας
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
λίγα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πιπεριές, τις πλένουμε εξωτερικά, κόβουμε ένα οριζόντιο κομμάτι από την πάνω πλευρά τους και αφαιρούμε τα σπόρια. Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις πλένουμε εξωτερικά, κόβουμε ένα οριζόντιο κομμάτι από την κάτω πλευρά τους και αδειάζουμε τη σάρκα τους με κουταλάκι. Κρατάμε τη σάρκα τους και την περνάμε από μπλέντερ.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το μισό λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τον κιμά, τον σοτάρουμε και τον «σπάμε» μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε τις σάρκες από τις ντομάτες και τα μπαχαρικά.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο (αν χρησιμοποιούμε). Προσθέτουμε και 1 φλιτζάνι νερό.
Σιγοβράζουμε τη φάρσα για 5 λεπτά και έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα. Παράλληλα καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες ή σε κύβους.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές (όχι μέχρι πάνω, γιατί το ρύζι διογκώνεται κατά το ψήσιμο) και τις βάζουμε σε ταψί. Αλατίζουμε από πάνω και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και το 1 φλιτζ. ντομάτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Βάζουμε λίγο νεράκι στο ταψί και το τοποθετούμε στο φούρνο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C, στις αντιστάσεις και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο. Έπειτα, ανοίγουμε και ψήνουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Σερβίρουμε ζεστά και κρύα.