Υλικά


1 πακέτο ριγκατόνι
6 κουταλιές ελαιόλαδο
4 μέτρια σκουρόχρωμα κολοκυθάκια σε ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη
2 γεμάτες κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι + επιπλέον για το σερβίρισμα
ξύσμα ενός λεμονιού + 3 κουταλιές χυμό
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση


Βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να τα παραψήσετε, να μείνουν al dente. Παίρνετε σε ένα φλιτζάνι λίγο από το νερό τους και το κρατάτε στην άκρη. Τα στραγγίζετε καλά. Στην ίδια κατσαρόλα που βράσατε τα μακαρόνια (καλά ξεπλυμένη και στεγνωμένη), ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε μέσα τα κολοκυθάκια, ανακατεύοντάς τα συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα για 4-5 περίπου λεπτά.

Προσθέτετε τα σκόρδα, το μαϊντανό και τη ρίγανη και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 ακόμη λεπτά.Ύστερα, τα περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού και 4-5 κουταλιές από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια, τα αφήνετε να κοχλάσουν και τα αλατοπιπερώνετε.

Επιστρέφετε στην κατσαρόλα τα μακαρόνια, προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού και τα ανακατεύετε με τα κολοκυθάκια για 2-3 περίπου λεπτά για να ζεσταθούν καλά. Τέλος, ανακατεύετε μέσα το τριμμένο τυρί και τα σερβίρετε με επιπλέον τριμμένο τυρί.